Μεταξύ όλων των πρώτων ορόσημων που περνούν τα μωρά, το χαμόγελο είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο χαριτωμένα! Ενώ περιμένετε λοιπόν με ανυπομονησία να σας χαμογελάσει, μπορεί να σας εκπλήξει προσφέροντάς σας ένα μικρό χαμόγελο ενώ κοιμάται, ακόμη και τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση.

Γιατί λοιπόν τα μωρά χαμογελούν στον ύπνο τους; Είναι από χαρά ή είναι κάτι άλλο;

Διαβάστε επίσης: Μωρό: Αν δεν κλαίει, πώς θα καταλάβω τι μου ζητά;

Τι συμβαίνει στο μωρό ενώ κοιμάται

Αν και είναι αξιολάτρευτο, το νυσταγμένο χαμόγελο του μωρού σας είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα ενός ακούσιου αντανακλαστικού. Τα μωρά μπορούν να είναι πολύ εκφραστικά κατά τη διάρκεια των διαφορετικών σταδίων του ύπνου. Δεν είναι ασυνήθιστο επομένως να παρατηρείτε το φαινομενικά πρώτο χαμόγελο ενός μωρού ενώ κοιμάται, όπως επίσης μπορεί να το δείτε να συνοφρυώνεται, να συσπάται, να πιπιλίζει τα χείλη του κτλ.

Αυτά τα αντανακλαστικά ύπνου μπορούν να χρησιμεύσουν ως «εξάσκηση» για το μωρό σας, βοηθώντας το να κατακτήσει μελλοντικές κοινωνικές δεξιότητες. Σύμφωνα με μελέτες, αυτές οι κινήσεις μπορεί να ενισχύσουν τους μυς που ένα μωρό θα χρησιμοποιήσει σκόπιμα για να χαμογελάσει και για να κάνει άλλες εκφράσεις καθώς μεγαλώνει.

Αυτό το γλυκό χαμόγελο που παρατηρείτε κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι πιθανό να συμβεί κατά τη διάρκεια της φάσης REM (Rapid Eye Movement). Τα νεογνά περνούν έως και το ήμισυ του ύπνου τους σε αυτή τη φάση ενώ οι ενήλικες συνήθως το 20%. Οι ενήλικες βρίσκονται επίσης στη φάση REM περίπου 90 λεπτά αφού κοιμηθούν ενώ τα βρέφη συνήθως περνούν κατευθείαν σε αυτήν.

Πόσο ύπνο χρειάζεται ένα νεογέννητο;

Τα νεογέννητα συνήθως κοιμούνται από 14 έως 17 ώρες την ημέρα, συνήθως διάσπαρτα κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Με την πάροδο του χρόνου, ο ύπνος μειώνεται σταδιακά και κινείται προς ένα πιο σταθερό πρόγραμμα.

Πώς να ενθαρρύνετε το μωρό σας να χαμογελά όταν είναι ξύπνιο

Για να βοηθήσετε το μωρό σας να μάθει να χαμογελά, μιλήστε, τραγουδήστε και γελάστε μαζί του. Τα μωρά συνήθως μιμούνται τις εκφράσεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω τους.

Όταν ανταποκρίνεστε γρήγορα και με ενθουσιασμό στα χαμόγελα του μωρού σας, του δίνετε το μήνυμα ότι αυτά είναι σημαντικά. Κάντε αστείες γκριμάτσες, βγάλτε τη γλώσσα σας και διατηρήστε τη «συνομιλία» σας ελκυστική και εκφραστική.