Οι λέξεις «παιδί» και «υπομονή» φαίνεται να βαδίζουν αντίθετα… Τόσο πολύ που στιγμές στιγμές τα όριά μας δοκιμάζονται.

Γιατί είναι σημαντικό όμως για τα παιδιά να μάθουν να κάνουν υπομονή και πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε να υιοθετήσουν αυτήν την πολύτιμη ικανότητα;

Διαβάστε επίσης: Παιδί: 8 ερωτήσεις που μας φέρνουν πιο κοντά

2 απλοί τρόποι εξάσκησης της υπομονής

#1 Δώστε στα παιδιά την ευκαιρία να περιμένουν

Μην έχετε την απαίτηση το παιδί σας να γίνει ένα στωικό παιδί που σιωπά και περιμένει ακίνητο όταν του το ζητήσετε. Επιστήμονες έχουν αποκαλύψει ότι τα παιδιά μπορούν να γίνουν πιο υπομονετικά όταν βρουν κάτι για να απασχολούνται όσο περιμένουν, όπως για παράδειγμα να τραγουδούν και να ζωγραφίζουν.

Πείτε συχνά στο παιδί σας «περίμενε» και δώστε του την ευκαιρία να ανακαλύψει μόνο του τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει την αναμονή πιο ευχάριστη διαδικασία.

Εάν τα παρατάτε όλα για να φύγετε τη στιγμή που το παιδί δηλώσει ότι βαρέθηκε στο πάρτι ή κλείνετε το τηλέφωνο μόλις σας διακόψει ζητώντας κάτι, τότε είναι βέβαιο ότι δεν θα γίνει ποτέ καλό στο να περιμένει. Ίσως γίνει πιο καλό στο να γκρινιάζει…

#2 Μάθετε στο παιδί τον αυτοέλεγχο

Από πολύ μικρή ηλικία εξηγήστε του ότι δεν μπορεί να αρπάζει κάτι επειδή απλά επειδή το θέλει κι ότι είναι δική του δουλειά να βάλει στη θέση του όλα τα τουβλάκια μόλις τελειώσει το παιχνίδι. Όταν το παιδί σας κατεβάζει όλα τα βιβλία από το ράφι, καθίστε στο πάτωμα δίπλα του και πείτε του να σταματήσει.

Όταν αφήνει το φαγητό του να πέσει στο πάτωμα, δείξτε του πώς να κρατάει το πιάτο του σωστά. Βοηθήστε το παιδί με υπομονή και στοργή.

Τα παιδιά χρειάζονται τα όρια αλλά βεβαίως και την αγάπη. Εάν του προσφέρετε μόνο αγάπη, χωρίς να του διδάσκετε τα όρια, τότε θα εξελιχθεί σε ένα άτομο που τα θέλει όλα δικά του.

Μην βιάζεστε να ικανοποιήσετε κάθε ανάγκη του. Όταν φτιάχνετε το πρωινό και η κόρη σας σας φωνάζει να πάτε να θαυμάσετε τον πύργο που έφτιαξε από ρολά χαρτιού, εξηγήστε της ήρεμα ότι θα πάτε αλλά σε λίγα λεπτά. Όταν είστε απασχολημένοι, δείξτε ευγενικά στο παιδί τι πρέπει να κάνετε εκείνη τη στιγμή και ζητήστε του να περιμένει. Έτσι, θα κάνετε τη ζωή σας λίγο πιο ήρεμη και επιπλέον θα βοηθήσετε το παιδί να κατανοήσει ότι δεν αποτελεί το κέντρο του σύμπαντος.

Ασφαλώς, οι απαιτήσεις σας θα πρέπει να είναι λογικές. Μην περιμένετε το παιδί να καθίσει ακίνητο στη θέση του σε μια θεατρική παράσταση για μεγάλους. Απλά, θα πρέπει σιγά σιγά να μπορεί να περιμένει για λίγα δευτερόλεπτα, μετά για λίγα λεπτά κ.ο.κ. Ακόμα και ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα θα του δώσει τη δυνατότητα να μάθει να διαχειρίζεται την ανία και να μην δημιουργεί γύρω του πανικό όταν χρειάζεται κάτι.

Επιπλέον, για να μάθουν τα παιδιά να περιμένουν

Δώστε εξηγήσεις

Θα πρέπει να εξηγείτε ήρεμα στα παιδιά γιατί δεν μπορούν να πάρουν αμέσως αυτό που ζητούν. Για παράδειγμα, αν θέλουν ένα παιχνίδι, εξηγήστε τους ότι πρέπει να περιμένουν μια ειδική περίσταση: τα γενέθλιά τους, μια οικογενειακή γιορτή ή τα Χριστούγεννα.

«Επιβάλλοντας» μια καθυστέρηση, επιτρέπετε στα παιδιά να καταλάβουν την απόσταση μεταξύ των επιθυμιών τους και της πραγματικότητας και να μάθουν την αξία της υπομονής.

Πείτε στο παιδί «μπράβο»

Θυμηθείτε να ενθαρρύνετε πάντα το παιδί όταν δείχνει υπομονή. Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά και αναγνωρίστε τις προσπάθειες που κάνει.

Προσφέρετε ένα οπτικό «σήμα»

Τοποθετήστε μικρά αυτοκόλλητα σε σχήμα ζώων ή φρούτων στο ρολόι και ζητήστε από το παιδί να περιμένει μέχρι ο δείκτης του ρολογιού να προσγειωθεί στο άλογο ή στο μήλο.

Όταν το παιδί σας μάθει να λέει την ώρα, αγοράστε του ένα ρολόι για να αρχίσει να εκτιμά με μεγαλύτερη ευκολία την έννοια του χρόνου.

Οργανωθείτε εκ των προτέρων

Εάν οι υποχρεώσεις σήμερα είναι πολλές και το παιδί πρέπει να κάνει υπομονή κατά τη διάρκεια της ημέρας, οργανωθείτε παίρνοντας από πριν μαζί σας τα απαραίτητα.

Μερικά αγαπημένα παιχνίδια που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον του, ένα βιβλίο, ένα μολύβι ή και ένα υγιεινό και νόστιμο σνακ.

Η αξία της υπομονής

Η υπομονή αποτελεί ένα πολύτιμο χαρακτηριστικό και παίζει μεγάλο ρόλο στη διαδικασία ωρίμανσης των παιδιών. Αναπτύσσει την κρίση και ενθαρρύνει τη συναισθηματική ενδυνάμωση του χαρακτήρα τους. Eίναι ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό, που συνδυαστικά με την επιμονή φέρνει την επιτυχία σε διάφορους τομείς. Στον αντίποδα της υπομονής βρίσκεται η ανυπομονησία, η οποία συνήθως συνοδεύεται από νευρικότητα, ανεπιθύμητες αντιδράσεις κι επιπολαιότητα.

Σύμφωνα με έρευνες, η ικανότητα ενός παιδιού να ελέγχει τις παρορμήσεις του και να καθυστερεί την άμεση ικανοποίηση των επιθυμιών του, προβλέπει σε σημαντικό βαθμό την καλύτερη απόδοση στο σχολείο, το φροντιστήριο, τις ξένες γλώσσες, την άθληση κτλ. Η υπομονή σχετίζεται με την αυτοκυριαρχία και την ψυχραιμία στις όποιες δυσκολίες μπορεί να έρθουν στο δρόμο του.