Η ευτυχία των παιδιών είναι προτεραιότητα των γονιών. Φοβόμαστε ότι τα παιδιά μας θα στεναχωρηθούν, θα πέσουν και θα χτυπήσουν και ότι τέτοια μικροπροβλήματα της ζωής ίσως τους ανοίξουν πληγές.

Το πρόβλημα είναι ότι αν δεν αφήσουμε ένα παιδί να «πάθει», αν δεν το αφήσουμε να δει και μια άλλη πλευρά η οποία υπάρχει στη ζωή, τότε ίσως μακροπρόθεσμα, αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορούμε να του κάνουμε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υπερπροστασία είναι μια τοξική συμπεριφορά. Μεταξύ άλλων, κάνει το παιδί να θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο από τους άλλους και να πιστεύει ότι μπορεί να παίρνει όλα όσα θέλει χωρίς καν να σηκώσει το μικρό του δαχτυλάκι.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Μήπως του λείπει ύπνος;

Ένας από τους μεγαλύτερους λοιπόν κινδύνους στον οποίο θέτει το παιδί είναι ο ναρκισσισμός.

Το παιδί μπορεί να ξέρει να μιλάει 3 γλώσσες μέχρι τα 7 του, αλλά δεν θα ξέρει πώς να δένει τα παπούτσια του ή να στρώνει το τραπέζι. Επίσης δεν θα έχει ενσυναίσθηση.

Τι είναι ο ναρκισσισμός;

Ο ναρκισσισμός χαρακτηρίζεται από υψηλό θαυμασμό για τον εαυτό μας. Οι ναρκισσιστές υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους και χρειάζονται την προσοχή των άλλων για να αισθάνονται καλά. Συχνά, η συμπεριφορά τους προκαλεί αντιπάθειες, γεγονός που τους εμποδίζει να δημιουργούν  υγιείς φιλίες.

Επιπλέον, τα άτομα που διακατέχονται από ναρκισσισμό:

  • Είναι αλαζονικά.
  • Πιστεύουν ότι οι γύρω τους τους ζηλεύουν.
  • Έχουν πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση, γι’ αυτό και επιδιώκουν τακτική επιβεβαίωση.

Πώς να αποφύγετε την ανάπτυξη αυτού του χαρακτηριστικού

Μην λέτε σε όλα «ναι»

Αν θέλει το παιδί πραγματικά κάτι, πρέπει να μάθει σε κάποιες περιπτώσεις να το κερδίζει. Πρέπει να ξέρει ότι κάποια πράγματα προϋποθέτουν κόπο. Εκτός σπιτιού, δεν θα έχει πάντα αυτό που επιθυμεί και αυτό είναι ωφέλιμο να το συνηθίσει από νωρίς.

Διδάξτε στο παιδί το σεβασμό

Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να νιώθουν ότι τα αγαπούν, αλλά είναι επίσης σημαντικό να μην θεωρούν τον εαυτό τους ανώτερο από τους άλλους. Πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας ότι αν και είναι ξεχωριστό, όλοι οι άνθρωποι είναι μοναδικοί και ξεχωρίζουν.

Επιτρέψτε στο παιδί να παίζει με άλλα παιδιά είτε πηγαίνοντάς το σε σπίτια φίλων είτε προσκαλώντας άλλα παιδάκια στο σπίτι σας έτσι ώστε να συνηθίσει να μοιράζεται και να σχετίζεται με διαφορετικές οικογένειες.

Κάθε πράξη είναι καλό να έχει τις συνέπειές της

Αν το παιδί συμπεριφερθεί άσχημα, θα υπάρξουν επιπτώσεις. Αν φερθεί καλά, θα υπάρξει ανταμοιβή. Αυτό θα χρησιμεύσει ως ερέθισμα για να τροποποιήσει τη συμπεριφορά του όταν και όποτε χρειαστεί.

Μην μεγεθύνετε τα λάθη του παιδιού και μην το μειώνετε, αλλά μην τα αφήνετε και να περνούν απαρατήρητα. Είναι σημαντικό κάθε παιδί να αποδέχεται τις συνέπειες των πράξεών του.

Έτσι, στο μέλλον, θα μάθει να σκέφτεται πριν ενεργήσει.

Αφήστε το να αντιμετωπίσει μικρές προκλήσεις

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του ναρκισσισμού είναι ότι εμποδίζει τα παιδιά να ωριμάσουν.

Αφήστε το παιδί να αντιμετωπίσει μικρές καθημερινές προκλήσεις, όπως το να στρώνει το κρεβάτι του ή να βοηθά στην κουζίνα.

Με αυτές τις μικρές προκλήσεις, το παιδί θα γίνει σταδιακά πιο ανεξάρτητο και πιο ώριμο.