Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς τι είναι σωστό και τι λάθος όταν βλέπει τα παιδιά του να μαλώνουν μεταξύ τους. Η πρώτη σας αντίδραση μπορεί να είναι να τρέξετε να τα χωρίσετε. Το σημαντικό πάντως είναι να μην φτάσετε στο σημείο να εμπλακείτε κι εσείς στον καβγά φωνάζοντας. Και βέβαια, να μην μπείτε στον πειρασμό να ορίσετε ποιος είναι ο «θύτης» και ποιος το «θύμα».

Τι άλλο πρέπει ή δεν πρέπει να κάνετε;

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Έτσι θα ξυπνά πιο εύκολα το πρωί

Ποτέ μην βάζετε «ταμπέλες» στα παιδιά

Μην το κάνετε, ακόμα κι όταν η πρόθεσή σας είναι καλή (π.χ. «η κόρη μου είναι πολύ κοινωνική, ενώ ο γιος μου ντροπαλός»). Στο κάτω-κάτω, τα παιδιά θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να αλλάξουν καθώς μεγαλώνουν.

Μην το κάνετε θέμα και αντιμετωπίστε την κατάσταση με χιούμορ

Αντί να προσπαθήσετε να βγάλετε άκρη με το ποιος φταίει και ποιος οφείλει να κάνει τι, είναι προτιμότερο να δώσετε μια απλή και σύντομη εξήγηση, όπως: «Νομίζω ότι είστε και οι δύο πολύ κουρασμένοι. Καλύτερα να ετοιμαστείτε για ύπνο» ή «Η αδερφή σου πέρασε μια άσχημη μέρα στο σχολείο και είναι λίγο εκνευρισμένη. Ας την αφήσουμε λίγη να ηρεμήσει».

Αναζητήστε επίσης τρόπους που θα βοηθήσουν στην εκτόνωση της κατάστασης και θα απομυθοποιήσουν τη σοβαρότητά της.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ορίσει ξεκάθαρους κανόνες

Οι κανόνες πρέπει να είναι ίσοι για όλους συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού σας. Επιλέξτε μια ήρεμη στιγμή για να διδάξετε στα παιδιά στρατηγικές επίλυσης συγκρούσεων. Εξηγήστε τους ότι το ξύλο απαγορεύεται, αλλά μπορούν να εκφράσουν αλλιώς το θυμό τους, ώστε να είναι όλοι χαρούμενοι.

Όταν θυμώνουν, είναι καλό να το πουν στον άλλον και να του εξηγήσουν τι δεν τους αρέσει στη συμπεριφορά του. Εάν τα δείτε να χτυπούν το ένα το άλλο ξανά, τους υπενθυμίζετε τον καινούριο κανόνα και, χωρίς να ρωτήσετε ποιος φταίει, τα καθοδηγείτε να εκφράσουν το θυμό τους αλλιώς.

Βοηθήστε τα παιδιά να μάθουν να παίζουν μαζί

Παρατηρήστε ποια παιχνίδια αρέσουν και στα δύο και φροντίστε να τα προμηθευτείτε. Προκειμένου να τα κάνετε να παίξουν μαζί, μια καλή πρακτική είναι να καθίσετε στην αρχή μαζί τους και να αποχωρήσετε διακριτικά όταν δείτε ότι έχουν αρχίσει και συνεργάζονται.

Διαθέστε προσωπικό χρόνο με το κάθε παιδί ξεχωριστά

Φροντίστε να αφιερώνετε προσωπικό χρόνο στο καθένα και να αναδεικνύετε τα θετικά στοιχεία που κάνουν το κάθε παιδί μοναδικό.

Μην περιμένετε ότι δεν θα μαλώσουν ποτέ

Οι οικογενειακές σχέσεις είναι οι πιο καθοριστικές σχέσεις στη ζωή μας, άρα σε αυτές θα προβάλουμε και το καλό και το κακό κομμάτι του εαυτού μας.

Όσο δεν επιτρέπουμε να εκφραστεί η αρνητική πλευρά μας τόσο αυτή θα επανέρχεται με πλάγιους και ύπουλους τρόπους.

Μην προσπαθείτε να είστε απολύτως δίκαιοι

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αγάπη που τρέφουν οι γονείς για όλα τα παιδιά τους ανεξαιρέτως, όμως το κάθε παιδί δεν είναι το ίδιο και ο κάθε γονιός σύμφωνα με τα βιώματά του, μπορεί να επικοινωνεί με ένα παιδί του πιο εύκολα ενώ με το άλλο πιο δύσκολα.

Μόνο και μόνο η διαφορά ηλικίας δημιουργεί «αδικίες» ως προς τη φροντίδα και την ενασχόληση με το κάθε παιδί. Το ζητούμενο δεν είναι να είμαστε όλοι ίσοι αλλά να μπορέσει ο καθένας να βρει τη θέση που του αρμόζει σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία και την ηλικία του.