Δεν μπορείτε να προβλέψετε με ακρίβεια τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά σας καθώς μεγαλώνουν, αλλά η ανάπτυξη της ανθεκτικότητας και της ανεξαρτησίας μπορεί να τα βοηθήσει να διαχειριστούν καλύτερα τυχόν προκλήσεις που θα βρεθούν στο δρόμο τους.

Κάντε αυτό το quiz για να δείτε αν ο τρόπος με τον οποίο αντιδράτε σε αυτές τις καθημερινές καταστάσεις βοηθά το παιδί σας να γίνει πιο ανθεκτικό:

Διαβάστε επίσης: Quiz για γονείς: Πόσο καλά ξέρετε το παιδί σας;

1. Το παιδί σας είχε ένα σημαντικό τεστ ιστορίας σήμερα. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που ρωτάτε μετά το σχολείο;

Α. Πώς πήγε το τεστ; Θέλεις να μιλήσουμε γι’ αυτό;

Β. Πώς ήταν η μέρα σου;

Γ. Πότε θα μάθεις πώς τα πήγες στο τεστ;

2. Το παιδί σας πηγαίνει για την πρώτη του μέρα στο σχολείο και εκφράζει κάποια ανησυχία. Εσείς του λέτε:

Α. Μην ανησυχείς. Όλα θα πάνε καλά.

Β. Ποιο είναι το καλύτερο και το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί;

Γ. Δεν πρέπει να ανησυχείς, όλοι το περνούν αυτό.

3. Έχετε κανονίσει να βγείτε ραντεβού με το σύντροφό σας αλλά το παιδί κλαίει και σας ικετεύει να μη φύγετε: Ως γονείς πρέπει να…

Α. Βοηθήσετε το παιδί να ρυθμίσει τα συναισθήματά του και, στη συνέχεια, συνεχίστε το ραντεβού σας όπως είχε προγραμματιστεί.

Β. Ακυρώσετε το ραντεβού. Μπορείτε να βγείτε κάποια άλλη νύχτα.

Γ. Κάνετε το ραντεβού οικογενειακή εκδρομή και πάρτε το μαζί σας.

4. Το παιδί σας πήρε την πρώτη θέση σε έναν καλλιτεχνικό διαγωνισμό. Το επαινείτε λέγοντας…

Α. «Αυτός ήταν ένας υπέροχος πίνακας. Έκανες πολύ καλή δουλειά».

Β. «Αναγνωρίζω πόσο σκληρά δούλεψες για τον πίνακά σου».

Γ. «Έχεις φυσικό ταλέντο. Είμαι τόσο περήφανος/η για σένα!».

Απαντήσεις στο quiz

Ερώτηση 1

Σωστή απάντηση: Β. Οι γονείς που μεγαλώνουν τα πιο δυνατά και ανθεκτικά παιδιά δημιουργούν ένα περιβάλλον που τους επιτρέπει να κάνουν λάθη και να μη φοβούνται την αποτυχία.

Το να ρωτάτε «πώς είσαι;» δείχνει ότι σας ενδιαφέρει κάτι περισσότερο από το τι πετυχαίνουν και είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουν πιο άνετα να μοιραστούν μαζί σας τις ανησυχίες τους.

Η υπερβολική κριτική μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά να αναπτύξουν έναν «ψεύτικο εαυτό» ή μια τεχνητή προσωπικότητα που χρησιμεύει ως στρατηγική αντιμετώπισης για να κερδίσουν αγάπη και υποστήριξη.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να τα οδηγήσει στο να επιλέγουν λάθος φίλους, συντρόφους ή καριέρες, επειδή ουσιαστικά ζουν τη ζωή κάποιου άλλου.

Μπορείτε να θέσετε προσδοκίες για τα παιδιά σας, αλλά θα πρέπει, επίσης, να γνωρίζουν ότι η αγάπη σας δεν εξαρτάται από την εκπλήρωσή τους.

Ερώτηση 2

Σωστή απάντηση: Β. Αντί να λέτε στο παιδί σας αν πρέπει να ανησυχεί η όχι ρωτήστε το ποιο είναι το χειρότερο σενάριο που μπορούν να φανταστούν.

Αυτό τα βοηθάει να νιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια, επειδή συνειδητοποιούν ότι το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα ίσως να μην είναι τόσο κακό όσο νόμιζαν.

Στη συνέχεια, βάλτε τα να φανταστούν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αυτή η προσέγγιση διδάσκει στα παιδιά να έχουν μια πιο ισορροπημένη διαδικασία σκέψης.

Ερώτηση 3

Σωστή απάντηση: Α.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν πρέπει να μαλώσετε το παιδί σας. Καθίστε κάτω και, με ήρεμη φωνή, αναγνωρίστε ότι αυτό που νιώθει είναι έγκυρο αλλά εξηγήστε του ότι η μαμά και ο μπαμπάς χρειάζονται το δικό τους προσωπικό χρόνο.

Στη συνέχεια, πηγαίνετε στο ραντεβού σας.

Αυτό βοηθά τα παιδιά να μάθουν να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους και να θέτουν υγιή όρια.

Ερώτηση 4

Σωστή απάντηση: Β.

Επιβραβεύοντας τη δουλειά και όχι το αποτέλεσμα, ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάζει νέα πράγματα και να επιμένει στις εργασίες, ακόμη και αν δεν τα καταφέρνει αμέσως.

Τα άτομα με αυτή τη νοοτροπία είναι πιο πιθανό να αγκαλιάζουν τις προκλήσεις και δεν αφήνουν την επιτυχία τους να καθορίζεται από τη σύγκριση με άλλους, παρά μόνο με τον εαυτό τους.

* Αυτό το quiz δεν αποτελεί επιστημονικό εργαλείο. Σκοπός του είναι να σας δώσει μια εικόνα για το τι να προσέξει ένας γονιός στην καθημερινότητα ώστε το παιδί του να χτίσει ψυχική ανθεκτικότητα.