Σύμφωνα με τα ευρήματα μελετών, η έλλειψη ακόμα και μίας ώρας ύπνου, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό μας μακροπρόθεσμα. Οι οκτώ με εννιά ώρες ύπνου είναι απαραίτητες για το μέσο άνθρωπο και οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί: Ο ύπνος δεν αναπληρώνεται. Μία νύχτα καλού ύπνου δεν μπορεί να αντικαταστήσει έξι νύχτες με τρεις ή τέσσερις ώρες ύπνο, όπως και μία ημέρα δίαιτας δεν μπορεί να κάνει τίποτα μετά από μία εβδομάδα φαγοπότι. Τι μπορεί όμως να κάνει μια νέα μαμά που με την άφιξη του μωρού χάνει αναγκαστικά συχνά τον ύπνο της;

Είναι απόλυτα φυσιολογικό μια μαμά να ξυπνάει όταν ξυπνάει το μωρό και να αποκοιμιέται μαζί του. Ωστόσο, μετά τον πρώτο χρόνο πρέπει να μπει ένα πρόγραμμα αφού η αϋπνία συνοδεύεται όπως είπαμε από πιθανά σοβαρά προβλήματα για τη συνολική της υγεία.  και ο ανήσυχος ύπνος επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία μας. Η διάθεσή μας εξαρτάται άμεσα από τον ύπνο που έχουμε κάνει και η στέρησή του μπορεί ακόμα και να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία.

Διαβάστε επίσης: Μητρότητα: Καταρρίπτοντας 5 κανόνες της «τέλειας μαμάς»

Καταπολεμώντας την αϋπνία

Για να κοιμάστε καλύτερα:

Φροντίστε να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα κάθε πρωί

Ένα σταθερό πρόγραμμα θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε σωστά το βιολογικό σας ρολόι.

Επιλέξτε το κατάλληλο στρώμα

Ένα στρώμα ούτε πολύ μαλακό ούτε πολύ σκληρό είναι το ιδανικό για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, επιλέξτε εκείνο που σας βοηθά να ξυπνάτε ξεκούραστη και αναζωογονημένη κάθε πρωί.

Αποβάλλετε το άγχος της ημέρας πριν τον ύπνο

Οποιαδήποτε σκέψη, ανησυχία και προβληματισμό έχετε στο μυαλό σας, καλό είναι να φεύγει όταν πέφτετε στο κρεβάτι. Πώς θα γίνει αυτό;

Κάντε κάτι ευχάριστο και συνάμα χαλαρωτικό, όπως για παράδειγμα να διαβάσετε ένα βιβλίο ή έναν ολιγόλεπτο διαλογισμό για να «αδειάσετε» και ηρεμήσετε το νου σας.

Όταν νιώθετε κουρασμένη, πηγαίνετε κατευθείαν για ύπνο

Με το να καταπιέζεστε να μείνετε όρθια δεν θα πετύχετε παρά την… ολοκληρωτική εξάντληση.

Αντίστοιχα, αποφύγετε να πηγαίνετε στο κρεβάτι αν δεν νιώθετε κουρασμένη.

Κλείστε τηλεόραση και κινητό

Οι οθόνες αντί για χαλάρωση προκαλούν υπερένταση και αντενδείκνυται στις αϋπνίες.

Φροντίστε το χώρο του υπνοδωματίου

Χρειάζεστε ένα ήρεμο, καλά αεριζόμενο και ελεγχόμενης θερμοκρασίας και υγρασίας περιβάλλον. Το χειμώνα με την κεντρική θέρμανση ή τον κλιματισμό, η ατμόσφαιρα μέσα στο υπνοδωμάτιο γίνεται πιο ξηρή από ό,τι πρέπει. Ελέγξτε μήπως χρειάζεται ένας υγραντήρας στο υπνοδωμάτιό σας. Αν κοιμάστε με το μωρό κοντά σας, τότε πιθανόν να επιβάλλεται.

Ο ύπνος δεν ευνοείται από την ξηρή ατμόσφαιρα.

Επιπλέον, αλλάξτε τις κλασσικές κουρτίνες με κουρτίνες συσκότισης και κλείστε καλά από το προηγούμενο βράδυ τα παντζούρια.

Τι άλλο είναι καλό να κάνετε

Βάλτε την άσκηση στο παιχνίδι

Η γυμναστική, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, έτσι και στην περίπτωση της αϋπνίας είναι σύμμαχός σας. Η φυσική άσκηση ακόμη και είκοσι λεπτά την ημέρα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τόσο τον ύπνο σας όσο και τη διάθεσή σας.

Δοκιμάστε να εντάξετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα μερικές ασκήσεις από το είδος της γυμναστικής που προτιμάτε. Ακόμα και το χαλαρό περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις πιθανότητες αϋπνίας, αφού αποτελεί ένα είδος άσκησης.

Η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών ιατρικών παθήσεων όπως είναι οι καρδιαγγειακές, ο διαβήτης αλλά και η παχυσαρκία.

Με προσοχή τα ροφήματα

Ερευνητές συνιστούν να αποφεύγετε την καφεΐνη τουλάχιστον έξι ώρες πριν πέσετε για ύπνο.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να προσέξετε και την πρόσληψη υγρών πριν ξαπλώσετε, αφού είναι πιθανότερο ο ύπνος σας να διαταραχθεί από τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις στο μπάνιο.

Απολαυστικά σνακ για.. όνειρα γλυκά

Μερικά από τα καλύτερα σνακ που μπορείτε να απολαύσετε λίγο πριν να κοιμηθείτε, περιλαμβάνουν:

  • Κατεψυγμένη μαύρη σοκολάτα και σπόροι κολοκύθας

Τα καλύτερα σνακ είναι συχνά τα πιο εύκολα. Αν ψάχνετε για ένα σνακ πριν τον ύπνο που απαιτεί λίγη προετοιμασία, τότε μπορείτε να αγοράσετε μαύρη σοκολάτα που παρασκευάζεται με πάνω από 70% κακάο και σπόρους κολοκύθας. Απλώς λιώνετε τη σοκολάτα, την απλώνετε σε ένα ταψί και προσθέτετε κολοκυθόσπορους. Το αφήνετε στο ψυγείο για μία έως τρεις ώρες για να παγώσει και έτοιμο.

  • Παγωμένο γιαούρτι με φρούτα

Παρόμοια με την σοκολάτα, το παγωμένο γιαούρτι μπορεί να είναι ένα πολύ καλό σνακ για να πάρετε θρεπτικά συστατικά που τονώνουν τον ύπνο.

Απλώστε το γιαούρτι σε ένα στρωμένο ταψί και προσθέστε τα υλικά που προτιμάτε.

Μπορεί να χρειαστεί να αφήσετε το ταψί στην κατάψυξη για τρεις ή περισσότερες ώρες και μόλις σφίξει, μπορείτε να το κόψετε σε κομμάτια για να το έχετε πριν τον ύπνο ή για ένα μεσημεριανό σνακ.

  • Κατεψυγμένες μπανάνες βουτηγμένες σε μαύρη σοκολάτα με αμύγδαλα

Λιώστε την αγαπημένη σας μαύρη σοκολάτα, βουτήξτε τις φέτες μπανάνας για να τις καλύψετε με σοκολάτα, βάλτε το μείγμα στην κατάψυξη για μία ώρα και έτοιμο.

Η μπανάνα είναι μια καλή πηγή τρυπτοφάνης, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα και περισσότερο ενώ η μαύρη σοκολάτα και τα αμύγδαλα λειτουργούν ως καλή πηγή μαγνησίου.