Τι πρέπει να λάβουμε υπόψη ως γονείς προτού συμφωνήσουμε σε ένα παιδικό sleepover; Αρχικά, τα παιδιά ενδέχεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για μια τέτοια βραδιά ύπνου τύπου πάρτι με φίλους τους σε ηλικία περίπου 8 ετών. Βέβαια, εάν έχουν μεγαλύτερα αδέρφια που ήδη το κάνουν ή αν πρόκειται για διανυκτέρευση στο σπίτι ενός συγγενή, ίσως σας το ζητήσουν και νωρίτερα.

Ως προς το πότε ένα μικρό παιδί είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο, οι ειδικοί απαντούν «εξαρτάται». Επομένως, μάλλον θα πρέπει να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας για να αποφασίσετε αν θα το επιτρέψετε. Θυμηθείτε μόνο πως τα παιδιά είναι απαραίτητο να είναι σε μια ηλικία που να μπορούν να εκφραστούν και να μοιραστούν οτιδήποτε συμβαίνει. Αυτό που έχει σημασία είναι το παιδί να αισθάνεται έτοιμο και να ξέρει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν προτιμήσει να μείνει σπίτι του και να κοιμηθεί στο δικό του κρεβάτι, παρά την «πίεση» των συνομηλίκων του για το αντίθετο.

Διαβάστε επίσης: Ο Νο 1 φόβος των παιδιών

Για πολλά παιδιά, ο ύπνος στο σπίτι ενός φίλου αποτελεί την πρώτη φορά που απουσιάζουν από το σπίτι τους. Αυτή είναι λοιπόν μια ευκαιρία να ανοίξουν τα φτερά τους και να προετοιμαστούν για μεγαλύτερους «χωρισμούς», όπως η καλοκαιρινή κατασκήνωση ή οι σχολικές εκδρομές.

Τι κερδίζουν λοιπόν τα παιδιά από το sleepover; Μέσω αυτού, οι κοινωνικές τους δεξιότητες ενισχύονται και νιώθουν «μεγάλα», ανεξάρτητα και αξιόπιστα.

Ζητήματα ασφάλειας

Προτού το παιδί μείνει σε ένα άλλο σπίτι, είναι σημαντικό να γνωρίζετε την οικογένεια που θα το φιλοξενήσει και βέβαια να έχετε επικοινωνήσει με τους άλλους γονείς για να συνεννοηθείτε περί της επερχόμενης βραδιάς. Φροντίστε να ξέρετε αν θα είναι κι άλλοι ενήλικες παρόντες εκείνο το βράδυ και ενημερώστε τους γονείς για τυχόν θέματα που αντιμετωπίζει το παιδί, όπως για παράδειγμα αλλεργίες.

Όσον αφορά την κακή συμπεριφορά, ακόμη και τα πιο ήρεμα κι ευγενικά παιδιά μερικές φορές κάνουν ανόητα πράγματα πάνω στον ενθουσιασμό μιας βραδιάς ύπνου. Φροντίστε μέσω της συζήτησης να είναι ξεκάθαρο στο παιδί τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Εξηγήστε για παράδειγμα στο παιδί ότι στο σπίτι που θα πάει θα πρέπει να  ακολουθήσει το πρόγραμμα της οικογένειας, ακόμα κι αν έχει αντιρρήσεις. Ότι θα πρέπει να ζητήσει άδεια για να ανοίξει το ψυγείο, να ζητήσει ευγενικά φαγητό, πετσέτα ή οτιδήποτε θελήσει και βέβαια να μην δημιουργήσει ακαταστασία.

Ενημερώστε το τέλος πως μπορεί να σας καλέσει ανά πάσα στιγμή για ό,τι χρειαστεί ή αν θελήσει να φύγει.

Αν νιώθετε άβολα με το sleepover, δοκιμάστε το sleep under…

Mια νέα δημοφιλής τάση που επιτρέπει στα παιδιά να συγκεντρώνονται και να συμμετέχουν σε διασκεδαστικές δραστηριότητες χωρίς να διανυκτερεύουν στο άλλο σπίτι. Μετά από το δείπνο και το επιδόρπιο, τα παιδιά μπορούν να φορέσουν τις πιτζάμες τους και να μείνουν μέχρι αργά το βράδυ βλέποντας ταινίες και τρώγοντας ποπ κορν μέχρι τη στιγμή που θα πάτε να τα πάρετε.