Γνωρίζατε ότι η κοιλιά σας θα φουσκώσει, ότι το στήθος σας θα γίνει πιο ευαίσθητο, είχατε προετοιμαστεί για την πρωινή ναυτία και περιμένατε όλη αυτή τη διαρκή κούραση. Ενώ κάποια συμπτώματα εγκυμοσύνης είναι λίγο-πολύ γνωστά, για κάποια άλλα δεν γίνεται και τόσο μεγάλη συζήτηση. Κι ενώ η δυσκοιλιότητα θεωρείται ένα πολύ προσωπικό θέμα, σύμφωνα με σχετική μελέτη, σχεδόν τα 3/4 των γυναικών αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα κάποια στιγμή στην εγκυμοσύνη τους.

Τι προκαλεί δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη;

Ο βασικός ένοχος για τη δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη είναι οι δραστικές ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας αυτήν την περίοδο. Οι αλλαγές που βιώνετε επηρεάζουν και το έντερό σας, περιορίζοντας την κινητικότητά του. Παράλληλα, διάφορες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας (π.χ. σταματήσατε να γυμνάζεστε, δεν πίνετε αρκετό νερό, δεν τρώτε αρκετές φυτικές ίνες) μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα.

Πώς θα την αντιμετωπίσετε

Η δυσκοιλιότητα στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να σας κάνει να νιώθετε άβολα και στη χειρότερη να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων επιπλοκών, όπως οι αιμορροΐδες. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να υποφέρετε από δυσκοιλιότητα ή ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου όταν είστε έγκυος. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να την αποτρέψετε, αλλά και για να την αντιμετωπίσετε.

  • Μην ξεχνάτε τις φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε πολλά υγιεινά τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα τρόφιμα ολικής άλεσης και τα όσπρια. Αυτές οι τροφές θα σας βοηθήσουν να έχετε πιο τακτικές κινήσεις του εντέρου. Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να πίνετε χυμό δαμάσκηνου, εάν αντιμετωπίζετε ήδη προβλήματα με τη δυσκοιλιότητα. Η κατανάλωση μερικών δαμάσκηνων κάθε ημέρα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του προβλήματος.
  • Αυξήστε την κατανάλωση νερού και υγρών. Το να πίνετε αρκετό νερό κάθε μέρα μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τις κινήσεις του εντέρου σας πιο συχνές και εύκολες. Η ενυδάτωση είναι πάντα σημαντική, ιδιαίτερα κατά την εγκυμοσύνη. Εάν πίνετε αρκετό νερό κάθε μέρα (που είναι μια καλή συμβουλή για τη συνολική υγεία σας) πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι θα έχετε λιγότερα προβλήματα με τη δυσκοιλιότητα.
  • Βάλτε την (ήπια) γυμναστική στη ζωή σας. Είναι γνωστό ότι η άσκηση βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Το περπάτημα 20 έως 30 λεπτά την ημέρα με μέτριο ρυθμό αυξάνει τη δύναμη και τη μυϊκή και καρδιαγγειακή αντοχή, αλλά επίσης διεγείρει την εντερική κίνηση.
  • Ελέγξτε την πρόσληψη ασβεστίου σας. Το υπερβολικό ασβέστιο μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Το ασβέστιο βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, ιδίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Έτσι, εάν το παρακάνετε με το γάλα και το τυρί, μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκοιλιότητα. Σε κάθε περίπτωση, προτού προχωρήσετε σε μια δραστική αλλαγή στη διατροφή σας, ενημερώστε πρώτα τον γιατρό σας.