Η ανατροφή των παιδιών είναι ίσως ένα από τα πιο πολυσυζητημένα και απαιτητικά ζητήματα. Πέραν των ποικίλων θεωριών και επίσημων συστάσεων των ειδικών, ο κάθε γονιός μπορεί να αναπτύξει τη δική του οπτική επί του θέματος, γεγονός που συχνά προκαλεί λογομαχίες και εντάσεις μέσα σε μια οικογένεια. Πώς θα κατορθώσουν οι σύντροφοι να καταλήξουν σε ένα «συμβιβασμό»;

Οικογένεια: Μια «ομάδα» με κοινούς στόχους

Η επίτευξη της ευημερίας και της «σωστής» διαπαιδαγώγησης των παιδιών θα πρέπει να είναι ο βασικός στόχος της «ομάδας» που λέγεται «γονείς» και κατ’ επέκταση «οικογένεια». Επομένως, είναι σημαντικό να αποφεύγετε ανούσιες συζητήσεις όπως για παράδειγμα το ποιος από τους δυο έχει δίκιο ή ποιος έχει ενδεχομένως καλύτερες ιδέες από τον άλλον.

Η ανατροφή των παιδιών περιλαμβάνει:

*Το μοίρασμα των ευθυνών.

*Την αλληλοϋποστήριξη.

*Την από κοινού επίλυση των «προκλήσεων».

Τα ποικίλα γονεϊκά «στυλ» ανατροφής αναφέρονται σε συγκεκριμένες συμπεριφορές και πρακτικές που εφαρμόζουν οι γονείς για να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους «σωστά» με βάση τις αξίες που εκείνοι θεωρούν κατάλληλες. Οι πρακτικές αυτές δεν είναι «άκαμπτες», αλλά ευέλικτες αναλόγως των καταστάσεων.

Το βέβαιο είναι πως όποιο «στυλ» κι αν επιλέξετε ως γονείς, θα πρέπει να είστε συνεπείς καθώς τα διφορούμενα και αντιφατικά μηνύματα μπερδεύουν τα παιδιά. Για το λόγο αυτό, ο διάλογος είναι ένα «θεμελιώδες» εργαλείο για την αντιμετώπιση των όποιων διαφωνιών.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις διαφωνίες ως προς την ανατροφή των παιδιών

Όταν προκύπτουν διαφωνίες με τον σύντροφό σας, φροντίστε να:

  • Συζητήσετε «ανοιχτά» και ειλικρινά.

Ο κάθε άνθρωπος έχει μια μοναδική «ιστορία» και έχει μεγαλώσει με συγκεκριμένες αξίες και πεποιθήσεις. Οι σύντροφοι δεν αποτελούν φυσικά εξαίρεση. Είναι σημαντικό λοιπόν να μοιράζεστε τις σκέψεις σας ως προς το τι πιστεύετε, τι επιθυμείτε, τι «μπορείτε». Σε κάποια θέματα θα είναι πάντα πιο δύσκολο να συμφωνήσετε από άλλα, τίποτα όμως δεν πρέπει να «αγνοηθεί».

  • Σέβεστε τις απόψεις του άλλου.

Πέραν των διαφορών στον τρόπο με τον οποίο επιθυμείτε να μεγαλώσετε τα παιδιά σας, ο σεβασμός για την άποψη του συντρόφου σας πρέπει πάντα να κυριαρχεί. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάτε πως τα παιδιά παρατηρούν και καταλαβαίνουν.

  • Μην φάσκετε και αντιφάσκετε μπροστά στο παιδί.

Εάν δεν ξέρετε τι πιστεύει ο σύντροφος σας για κάποιο θέμα, είναι σημαντικό να μην λαμβάνετε αποφάσεις παραγκωνίζοντας την άποψή του. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην αλληλοαναιρείστε και να μην υπονομεύετε ο ένας το «ρόλο» του άλλου, γεγονός ζημιογόνο, ειδικά μπροστά στο παιδί.

  • Ανατρέξετε στη δική σας ανατροφή.

Κανείς δεν γεννιέται με ένα εγχειρίδιο ανατροφής ανά χείρας. Ωστόσο, όλοι έχουμε ορισμένες «αναφορές» από τη δική μας ανατροφή. Αναλογιστείτε τις προσωπικές σας εμπειρίες και σκεφτείτε τις «πτυχές» εκείνες που θέλετε να διατηρήσετε και όσες θέλετε να αναιρέσετε ή να τροποποιήσετε.

  • Μην γίνεστε «συνεργός» του παιδιού.

Αποφύγετε να λέτε ψέματα ως προς κάτι που συμφωνήσατε στα «κρυφά» με το παιδί και γνωρίζετε πως ο σύντροφός σας διαφωνεί. Εάν αυτό που συνέβη αποκαλυφθεί, αναλάβετε εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη και από συνεργός, μην γίνετε «κατήγορος» του παιδιού πως με την επιμονή του τελικά σας έπεισε.