Αν υπάρχει ένα πράγμα που ξέρουν τα παιδιά, αυτό είναι πώς να λερώνονται.

Γιατί λοιπόν να μην αφήσετε το παιδί σας να παίξει στο χώμα με σκοπό και να δημιουργήσει έναν κήπο στο σπίτι όπου μπορέι να πειραματιστεί με την καλλιέργεια των δικών του τροφίμων ή λουλουδιών;

Διαβάστε επίσης: Γωνιά παιχνιδιού: Πώς θα τη διαχωρίσετε από τον υπόλοιπο χώρο

Οι ειδικοί λένε ότι η κηπουρική επηρεάζει θετικά τα πάντα, από τις διατροφικές επιλογές μέχρι τη φυσική κατάσταση και ακόμη και τη διάθεση, και τα παιδιά μπορούν να αποκομίσουν και αυτά τα οφέλη.

«Ό,τι σπείρεις θα θερίσεις»

Η κηπουρική είναι ένας πρακτικός τρόπος για τα παιδιά να βιώσουν την εμπειρία της καλλιέργειας της δικής τους τροφής. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που καλλιεργούν το δικό τους φαγητό είναι πιο πρόθυμα να δοκιμάσουν διαφορετικά φρούτα και λαχανικά. 

Μαθαίνουν από πού προέρχεται η τροφή και μαθαίνουν την υπευθυνότητα καθώς ποτίζουν και φροντίζουν τον κήπο και βλέπουν το φαγητό τους να μεγαλώνει. Η κηπουρική διδάσκει επίσης την υπομονή και την επιμονή, καθώς δεν παράγεται ό,τι φυτεύεται.

Το να μαθαίνουν τι λειτουργεί και τι όχι είναι μέρος της διαδικασίας και, όπως και στη ζωή, η σκληρή δουλειά για να ξεπεραστεί μια πρόκληση ανταμείβεται.

Άλλα οφέλη της κηπουρικής με το παιδί σας περιλαμβάνουν:

  • Μειωμένος χρόνος παρακολούθησης οθόνης
  • Αυξημένη σωματική δραστηριότητα
  • Έκθεση σε ηλιοφάνεια που βελτιώνει τη διάθεση
  • Οικογενειακό δέσιμο
  • Καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος καθώς εργάζεστε μαζί για να σκάψετε, να φυτέψετε, να καλλιεργήσετε και να συγκομίσετε.
  • Διαδραστικές ευκαιρίες για να εξερευνήσετε και να μάθετε επιστημονικές και μαθηματικές έννοιες που σχετίζονται με την κηπουρική
  • Επέκταση της δημιουργικότητας και της περιέργειας καθώς τα παιδιά σχεδιάζουν και κατασκευάζουν έναν πράσινο χώρο όπου μπορούν να χαλαρώσουν, να διαβάσουν ένα βιβλίο και να εξερευνήσουν.

Αναπτυχθείτε και ανθίστε μαζί με το παιδί και τα λουλούδια

Η καλλιέργεια του δικού σας κήπου δεν χρειάζεται να είναι δύσκολη, ακριβή ή να καταλαμβάνει πολύ χώρο. Δεν χρειάζεται καν να είναι μέσα στο έδαφος. Οι κήποι μπορούν να καλλιεργηθούν σε γλάστρες, μικρά υπαίθρια παρτέρια ή ακόμη και σε σακούλες.

Κρατήστε το απλό και ξεκινήστε από κάτι μικρό. Όταν συνδυάζετε φυτά σε δοχεία, είτε πρόκειται για τρόφιμα είτε για λουλούδια, φροντίστε να τα συνδυάζετε ανάλογα με τις ανάγκες τους σε φως και πότισμα.

Με άλλα λόγια, μην βάζετε λουλούδια που αγαπούν τη σκιά μαζί με με φυτά που αγαπούν τον ήλιο. Ή βότανα που αγαπούν την υγρασία, όπως ο βασιλικός, με φυτά που αντέχουν στην ξηρασία, όπως το δεντρολίβανο. 

Πάνω απ όλα, αφήστε τα παιδιά σας να λερώσουν τα χέρια τους και να διασκεδάσουν με τον κήπο σας, είτε είναι μεγάλος είτε μικρός. Μαζί, θα αποκομίσετε πολύ περισσότερα οφέλη από την υγιεινή τροφή και τα όμορφα άνθη.