Τα παιδιά μαθαίνουν παρακολουθώντας και ακούγοντας τους γονείς τους. Αυτή είναι μεγάλη πίεση, γι’ αυτό αξίζει να έχετε μια στρατηγική – ή, για να πάμε ένα βήμα παραπέρα, μια λίστα με λέξεις και φράσεις που πρέπει να λέτε όταν έχετε την ευκαιριά.

Οι λέξεις είναι ισχυρές και κολλητικές. Πρέπει να επαναλαμβάνονται ή να παραλείπονται με πρόθεση. Η χρήση των σωστών λέξεων μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να γίνει στοχαστικό και ευγενικό, όχι μόνο με τον εαυτό του αλλά και με συνομηλίκους ή άλλους ανθρώπους καθώς μεγαλώνει.

Διαβάστε επίσης: Παιδί και ψυχική υγεία: 7 συνήθειες που τη θωρακίζουν

Αυτές, λοιπόν, είναι οι μαγικές γονεϊκές λέξεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής που οι περισσότεροι ήδη γνωρίζουν, αλλά μερικές φορές ξεχνούν να χρησιμοποιήσουν.

1. «Σ’ αγαπώ»

Η χρήση της φράσης «Σ’ αγαπώ» μπορεί να φαίνεται προφανής, αλλά υπάρχουν πολλοί γονείς που αργούν να δηλώσουν την αγάπη τους και χρησιμοποιούν τη φράση πολύ σπάνια. Πολλοί πιστεύουν ότι οι πράξεις «μιλούν» πιο δυνατά από τα λόγια.

Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι πράξεις μπορούν να φέρουν μυριάδες ερμηνείες, αλλά χωρίς το λόγο η πράξη παραμένει ένα μυστήριο, ιδιαίτερα για τα παιδιά, που συχνά χρειάζονται πράγματα να τους εξηγούνται.

Το «Σ’ αγαπώ» είναι ξεκάθαρο. Είναι μια δήλωση που έχει βαρύτητα. Και σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η σημασία δεν μειώνεται με την «υπερβολική χρήση».

Δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε μόνο όταν ένα παιδί έχει κάνει κάτι που θεωρείτε ότι αξίζει να δείξετε αγάπη. Στην πραγματικότητα, η φράση έχει συχνά τη μεγαλύτερη δύναμη όταν ένα παιδί αισθάνεται ότι κινδυνεύει να χάσει την αγάπη των γονιών του.

2. «Δεν ξέρω, αλλά…»

Οι γονείς αισθάνονται ότι πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα, αν και σπάνια το κάνουν. Και δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να αναγνωρίζει ένας γονιός ότι δεν έχει απάντηση. Είναι σίγουρα καλύτερο από το να επινοήσει κάτι, το οποίο θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ καθώς μεγαλώνουν.

Το να πει κανείς «δεν ξέρω» είναι απολύτως λογικό, αλλά θα πρέπει επίσης να ακολουθείται από μια προσπάθεια μάθησης. Αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνει. Είμαστε σε έναν κόσμο όπου οι απαντήσεις σε όλα σχεδόν όσα θέλει να μάθει ένα παιδί μπορούν να βρεθούν στην τσέπη μας (στο κινητό μας).

3. «Παρακαλώ»

Οι γονείς μερικές φορές υιοθετούν τη στάση ότι τα παιδιά δεσμεύονται από το καθήκον να κάνουν ό,τι τους λέει ένας ενήλικας. . Υπάρχει λόγος παραπάνω από την ευγένεια που το «παρακαλώ» είναι η μαγική λέξη. Δηλώνει ένα αίτημα και αναγνωρίζει ότι το άτομο που το δέχεται έχει την ελεύθερη βούληση να το αρνηθεί.

Επιβεβαιώνει επίσης την προσπάθεια και την ταλαιπωρία που μπορεί να συνεπάγεται η θετική απάντηση σε ένα αίτημα. Εν ολίγοις, το «παρακαλώ» είναι μια λέξη που υπερασπίζεται την αντιπροσωπευτικότητα και την ανθρωπιά.

4. «Ευχαριστώ»

Υπάρχει λόγος που το «Παρακαλώ» και το «Ευχαριστώ» είναι μαζί στο λεξιλόγιό μας. Είναι οι λεκτικοί συνδετικοί κρίκοι του σεβασμού. Και τα παιδιά που αισθάνονται ότι τα σέβονται, δίνουν με τη σειρά τους σεβασμό στους άλλους.

Αλλά το «Ευχαριστώ» μπορεί να χρησιμοποιηθεί και χωρίς το «Παρακαλώ». Και όταν χρησιμοποιείται μόνο του, μπορεί να είναι ένα μέσο για αιφνιδιαστική αναγνώριση. Είναι μια προτροπή για ένα παιδί να πει «Για ποιο πράγμα;». Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς έχουν την αμέριστη προσοχή του.

Και όλοι γνωρίζουν ότι είναι δύσκολο να αισθανθεί κανείς πιο περήφανος από ό,τι μετά από έναν έπαινο και ένα «Ευχαριστώ» όταν δεν το περιμένεις.

5. «Συγνώμη»

Ένα παιδί που δεν μπορεί να ζητήσει συγγνώμη είναι ένα παιδί που παλεύει με την ενσυναίσθηση. Αδυνατεί να δει το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί με ενσυναίσθηση ζητώντας συγγνώμη για τα δικά τους λάθη. 

Όταν ένας γονιός λέει ότι λυπάται, λέει επίσης ότι αναγνωρίζει τον συναισθηματικό (ή ίσως και σωματικό) πόνο που έχει προκαλέσει. Έτσι δείχνετε ότι είναι σημαντικό να λάβει κανείς την οπτική γωνία του άλλου για τη συμφιλίωση.

6. «Ναι»

Οι γονείς πρέπει να λένε περισσότερο «Ναι». Είναι τόσο απλό. Η προεπιλογή είναι πολύ συχνά το «Όχι». Αλλά το πρόβλημα είναι ότι το «Όχι» είναι ένας τοίχος. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εμποδίσει τα παιδιά και τους γονείς να περάσουν πραγματικά καλά.

Ένα εκπληκτικό πράγμα συμβαίνει όταν οι γονείς λένε πιο συχνά «ναι». Όχι μόνο τα παιδιά τους συμπεριφέρονται καλύτερα, αλλά θα διαπιστώσετε ότι είναι αρκετά λογικά, δημιουργικά άτομα. Θα έρθετε πολύ πιο κοντά τους.