Καθώς ο καιρός περνά και το παιδί μεγαλώνει, το να είστε περήφανοι για εκείνο είναι ένα πολύ ικανοποιητικό συναίσθημα και για τις δυο πλευρές. Όταν ωστόσο φτάνει η στιγμή να εκφράσουμε αυτήν την περηφάνια είναι συχνά δύσκολο να βρεθεί η ισορροπία. Από τη μια είναι σημαντικό να δώσουμε στα παιδιά να καταλάβουν πως χαιρόμαστε για την προσωπικότητα, τις προσπάθειες και τη συμπεριφορά τους, από την άλλη όμως τα πολλά κομπλιμέντα μπορούν να οδηγήσουν σε αλαζονεία.

Η εύρεση επομένως της σωστής προσέγγισης μπορεί να είναι περίπλοκη. Ας δούμε πώς τα πράγματα μπορούν να γίνουν πιο απλά

 

Διαβάστε επίσης: Ποια είναι τα 6 βασικά συναισθήματα που βιώνουν τα παιδιά;

 

Εκφράζοντας την περηφάνια μας με το σωστό τρόπο

Το να είστε περήφανοι για το παιδί δεν έχει να κάνει με κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο που εκείνο μπορεί να έχει πετύχει. Είναι περισσότερο ένα ανακουφιστικό συναίσθημα που έρχεται να αναγνωρίσει τους κόπους σας όταν βλέπετε κάθε βήμα που κάνει το παιδί προς την ωριμότητα και την αυτονομία. Έχει να κάνει με την αναγνώριση των καλών πράξεων που κάνει το παιδί στη ζωή του, αλλά και με τα κατορθώματά του όπως το να ξεπεράσει τις προκλήσεις και τα εμπόδια που μπορεί να συναντά στο δρόμο του.

Το να δείχνετε την περηφάνια σας στο παιδί και να το ενθαρρύνετε έχει μεγάλη επίδραση στην αυτοεκτίμησή του. Η αισιοδοξία γενικά παρακινεί τα παιδιά να τα πάνε καλύτερα και να πετύχουν τους στόχους τους.

Για να κάνουν λοιπόν το καλύτερο δυνατό, θα πρέπει να δείξετε την εκτίμησή σας και να τονίσετε τις καλές ενέργειες και την πρόοδό τους, λαμβάνοντας υπόψη τις αδυναμίες και τα δυνατά τους σημεία.

Για να βρείτε μια σωστή ισορροπία, είναι σημαντικό να αναλογίζεστε τα δυνατά σημεία του παιδιού σε τακτική βάση και να μοιράζεστε αυτές τις σκέψεις μαζί του έτσι ώστε η επιτυχία κάθε μέρας να είναι πηγή κινήτρων.

Για να δείξετε στα παιδιά σας πόσο περήφανοι είστε για αυτά:

  • Επαινέστε τα για τα πράγματα που έχουν σημασία και μην το παρακάνετε.
  • Επικροτήστε περισσότερο τη διαδικασία παρά το αποτέλεσμα.
  • Θυμηθείτε τα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεράσουν για να επιτύχουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
  • Εκφράστε την εμπιστοσύνη και την εκτίμησή σας στις ικανότητές τους.
  • Τα κομπλιμέντα έχουν μεγαλύτερη αξία όταν είμαστε κοντά στο να επιτύχουμε κάτι. Επομένως, επιλέξτε την κατάλληλη στιγμή.
  • Φροντίστε τα λόγια σας να είναι γνήσια και ειλικρινή.
  • Μπορείτε να εστιάσετε στα επιτεύγματα άλλων παιδιών αλλά θα πρέπει να αποφύγετε να κάνετε συγκρίσεις.