To παιχνίδι εμπνέεται από τη ζωή αλλά και η ζωή από το παιχνίδι! Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς αφού μέσα από το παιχνίδι μαθαίνουμε και απολαμβάνουμε τη ζωή, λειτουργούμε διαδραστικά,  συνεργαζόμαστε και  επικοινωνούμε αποτελεσματικά μεταξύ μας,  νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον,  γινόμαστε πιο δημιουργικοί, πιο δυνατοί, πιο κοινωνικοί.

Mέσα από το παιχνίδι μαθαίνουμε και απολαμβάνουμε τη ζωή, λειτουργούμε διαδραστικά, συνεργαζόμαστε και επικοινωνούμε αποτελεσματικά μεταξύ μας, νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλονγινόμαστε πιο δημιουργικοί, πιο δυνατοί, πιο κοινωνικοί.

Αν σκεφτόμαστε το παιχνίδι ως τρόπο ζωής, τότε ήδη έχουμε κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα με την καθημερινότητά μας, καθώς με αυτό τον τρόπο τη «ζωντανεύουμε» και την ομορφαίνουμε αντλώντας ευχαρίστηση σε οτιδήποτε κάνουμε- ειδικά στις δραστηριότητες και τις ασχολίες στο σπίτι, που είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας.

Η  ΙΚΕΑ πιστεύει ότι μπορούν να συμβούν καλά πράγματα εάν ξεκινήσουμε και παίζουμε περισσότερο. Το 2014 πραγματοποίησε σε 12 χώρες , την έρευνα «PLAYREPORT», τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί παγκοσμίως για το παιχνίδι και την οικογενειακή ζωή στο σπίτι.

Στόχος της, να εξερευνήσει τον μαγευτικό και ανεξάντλητο κόσμο της παιδικής ανάπτυξης, του παιχνιδιού  αλλά και της οπτικής τόσο των παιδιών όσο και των γονιών για την οικογενειακή ζωή στο σπίτι. Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 30.000 γονείς και παιδιά, με  συνεντεύξεις που στόχο είχαν να αποκαλύψουν περισσότερα για το παιχνίδι, ως αγωγό επικοινωνίας, μεταξύ παιδιών και γονιών στην εποχή μας.

Ας δούμε μερικά αποτελέσματα σε διάφορους τομείς της οικογενειακής ζωής 

Πίεση και οργάνωση χρόνου
Οι γονείς θέλουν να περνάνε «ποιοτικό», δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά τους αλλά οι περισσότεροι από αυτούς ειδικά στις αναπτυγμένες χώρες  έχουν πραγματικά ελάχιστο ελεύθερο χρόνο για να παίξουν με τα παιδιά τους. Πολλοί γονείς μάλιστα παραδέχονται ότι αισθάνονται πολύ αγχωμένοι για να απολαύσουν το παιχνίδι με τα και νιώθουν ένοχοι για αυτό. Πιο συγκεκριμένα:
– το 25% των παιδιών νιώθει ότι οι γονείς του, του οργανώνουν πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες
– το 47% ων παιδιών θα ήθελε οι γονείς του να περνάνε περισσότερο χρόνο μαζί του παίζοντας  
– 73% των γονιών και το 49% των νέων, θα ήθελε να έχει περισσότερο χρόνο για χαλάρωση παρέα.
Ασφάλεια, φοβίες και πρόληψη ρίσκου
Οι γονείς συνήθως , τείνουν να έχουν διάφορες ανησυχίες για το μεγάλωμα των παιδιών . Αυτό  έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζουν κατά ένα ποσοστό τις δραστηριότητες των παιδιών τους και να μην τους επιτρέπουν να βρίσκονται έξω χωρίς την επίβλεψη τους. Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά, αλλά εντύπωση προκαλεί  το γεγονός ότι πρόσφατες ακαδημαϊκές έρευνες [1] δείχνουν ότι στα παιδιά που τους δίνεται η δυνατότητα να κάνουν περισσότερα πράγματα και να παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες, μπορούν μεγαλώνοντας να είναι πιο ανθεκτικά και να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν δυσκολίες, με μεγαλύτερη επιτυχία.

Οικογενειακές στιγμές

Η ζωή με την οικογένεια στο σπίτι εμφανίζεται να είναι πολύ σημαντική και για τους γονείς και για τους νέους 13-18 χρονών. Οι ώρες του δείπνου αποτελούν μια σημαντική δραστηριότητα που προσφέρει ικανοποίηση και ποιοτικό χρόνο στην οικογένεια. Το ίδιο προσφέρει και η παρακολούθηση –οικογενειακώς- των αγαπημένων τηλεοπτικών προγραμμάτων αλλά και η κοινή ενασχόληση με  ηλεκτρονικές συσκευές, όπως  κονσόλες παιχνιδιού (playstation), ή υπολογιστές για σερφάρισμα στο internet. Πέρα όμως από τις «καθιστικές» κοινές δραστηριότητες, ιδιαίτερα αγαπητές εμφανίζονται και οι κοινές αθλητικές δραστηριότητες με αθλήματα, πεζοπορίες κ.λπ. 

–  8 στους 10 γονείς σε όλες τις χώρες λένε ότι τρώνε συχνά μαζί στο τραπέζι, σαν οικογένεια. –  8 στους 10 γονείς λένε ότι βλέπουν τηλεόραση μαζί με τα παιδιά τους –  9 στους 10 γονείς δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν μαζί ηλεκτρονικές συσκευές – 7 στους 10 γονείς και 6 στους 10 νέους συμφωνούν με τη δήλωση «Το σπίτι πρέπει να είναι ένας   χώρος για διασκέδαση και παιχνίδι». – Πάνω από το 1/3 των γονιών και των παιδιών παίζουν συχνά διάφορα αθλήματα σαν οικογένεια.

Συμπεριφορές στο παιχνίδι

Η σημαντικότητα του παιχνιδιού στη φυσική, ψυχική, κοινωνική και αντιληπτική ανάπτυξη είναι τεκμηριωμένη και οι γονείς το αναγνωρίζουν αυτό. Είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό και για τους ενήλικες. Το 53% των ενηλίκων θέλει να «βρει το παιδί που κρύβει μέσα του». Επιπρόσθετα οι γονείς επιθυμούν και να γίνουν συμπαίκτες των παιδιών στο παιχνίδι.

–  9 στους 10 γονείς συμφωνούν ότι το παιχνίδι είναι σημαντικό για την ευεξία των παιδιών τους αλλά και την ευτυχία τους.

–  8 στους 10 γονείς συμφωνούν ότι το παιχνίδι είναι καλύτερο όταν είναι και εκπαιδευτικό για τα παιδιά

–  Σχεδόν 9 στους 10 γονείς  πιστεύουν ότι το παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει και να βελτιώσει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών.

–  Πάνω από το 50% των γονιών και 40% των παιδιών συμφωνούν ότι το παιχνίδι μπορεί να εμπεριέχει Tablets, smartphones, κονσόλες παιχνιδιού και computer.

Φίλοι και Οικογένεια

Η σημασία της οικογένειας και των φίλων έχει ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα στα μελλοντικά επίπεδα ευτυχίας και επιτυχίας του παιδιού.

Η φιλία είναι ιδιαίτερα σημαντική στην εφηβεία όταν ένας νέος άνθρωπος ψάχνει τη ταυτότητα του, την αυτονομία και την ανεξαρτησία του. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι οι νέοι (63%) χαρακτηρίζουν την οικογένεια τους ως πιο σημαντική από τους φίλους τους, αμφισβητώντας το μύθο που θέλει τους εφήβους να αρνούνται τους γονείς τους για χάρη των συνομήλικων τους. Από την άλλη, οι νέοι εκτιμούν το να έχουν τον δικό τους  ιδιωτικό χώρο  και  χρόνο μακριά από τους γονείς, οι οποίοι επίσης εκτιμούν το χρόνο που μπορούν να περάσουν μακριά από τα παιδιά τους, και συμφωνούν με τη δήλωση «Ο σύντροφός μου και εγώ προσπαθούμε να περνάμε χρόνο μαζί, σαν ζευγάρι έτσι ώστε να είμαστε καλά και μεταξύ μας».

-Πάνω από 8 στους 10 γονείς εκτιμούν την οικογένεια περισσότερο από τους φίλους.

– 8 στους 10 παιδιά θα προτιμούσαν να παίξουν με τους φίλους τους παρά να δουν τηλεόραση  ή να χρησιμοποιήσουν το internet.

– 7 στα 10 παιδιά θα προτιμούσαν να παίξουν με τους γονείς τους από το να χρησιμοποιήσουν το Internet.

– 2 στους 3 νέους χαρακτηρίζουν την οικογένεια τους πιο σημαντική από τους φίλους τους.

Χρήση Ηλεκτρονικών συσκευών

Σε όλες τις χώρες στην έρευνα Play Report, η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών ήταν σημαντική. Συνολικά, αυτή η έρευνα διαπιστώνει ότι τα παιδιά έχουν κατά μέσο όρο 1,5 ηλεκτρονικές συσκευές για προσωπική χρήση. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε 2, στους εφήβους.

– 1 στους 4 γονείς παραδέχεται ότι μερικές φορές επικοινωνεί με την οικογένεια του στο σπίτι, μόνο με μηνύματα ή μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

– 3 στους 4 γονείς και πάνω από 4 στα 10 παιδιά και νέους, πιστεύουν ότι θα έπρεπε να υπήρχαν μερικές ώρες στο σπίτι που οι ηλεκτρονικές συσκευές θα ήταν ανενεργές.

– 75% των παιδιών και 87% των νέων πιστεύουν ότι το Internet είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο μάθησης.