Από τη στιγμή που αποκτήσατε παιδί, γίνατε ο «μαγνήτης» για τις υπόλοιπες μαμάδες. Από το να κάνετε βόλτα με το καρότσι στο πάρκο ή το να περιμένετε τη σειρά σας στο ιατρείο του παιδιάτρου μέχρι το να συμμετέχετε σε σεμινάριο για νέες μαμάδες ή να στέλνετε το παιδί σας για παιχνίδι στο σπίτι κάποιου φίλου του, διαπιστώνετε ότι περιβάλλεστε μόνο από άλλες μαμάδες. Αναπόφευκτα, θα δημιουργηθούν κάποια… θεματάκια. Η Τζένα Μακάρθι, συγγραφέας του βιβλίου «The Parent Trip», μας παρουσιάζει 6 πιθανούς τύπους μαμάδων που ενδέχεται να συναντήσουμε, καθώς και τους προτεινόμενους τρόπους χειρισμού τους:

  1. Η (ενοχλητικά) fit μαμά

Δεν θα μπορούσατε παρά να προσέξετε τα γραμμωμένα χέρια της και την επίπεδη κοιλιά της. Πώς είναι δυνατόν να έχει γεννήσει μόλις 2 εβδομάδες πριν; Λοιπόν, μη φθονείτε την αξιοζήλευτη σιλουέτα της. Όποτε αποφασίσετε να απαλλαγείτε από τα ρούχα εγκυμοσύνης μία και καλή (χωρίς ενοχές για το πότε), αυτή η μαμά θα μπορούσε να αποτελέσει την έμπνευση για την επίτευξη του στόχου σας. Στο μεταξύ, αν δεν αισθάνεστε καλά μαζί της, δεν χρειάζεται να την καλέσετε στο καλοκαιρινό πάρτι γενεθλίων του παιδιού σας στην πισίνα του παιδότοπου. 

  1. Η επικριτική μαμά

Το μωρό της δεν είχε ποτέ ερεθισμό στο δερματάκι του από τη χρήση της πάνας, γιατί επιλέγει μόνο πάνες από οργανικό βαμβάκι, ούτε αλλεργικά επεισόδια, γιατί καλλιεργεί τα δικά της υδροπονικά λαχανικά για τις κρέμες του. Ας το παραδεχτούμε: Δεν είναι σαν τις άλλες μαμάδες. Προσπαθήστε να μην την κοιτάτε περίεργα, αλλά ούτε και να της… ανοιχτείτε πολύ-πολύ. Δεν πρόκειται να σας καταλάβει και δεν θα καταφέρετε να της αλλάξετε γνώμη. Απλώς, μπορείτε να τη «χρησιμοποιήσετε» ως πηγή πληροφοριών και συμβουλών, που σίγουρα δεν θα γνωρίζετε!

  1. Η μαμά-φορτωτική

Είναι ο τύπος μαμάς που κουβαλάει πάντα μαζί της μια μωρουδιακή τσάντα τεράστιου μεγέθους, γεμάτη με οτιδήποτε θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι θα χρειαστεί σε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη. Το πιο ενοχλητικό, βέβαια, είναι το υπερμέγεθες καρότσι της, με τους έξτρα αποθηκευτικούς χώρους, που καταλαμβάνει όλο το πεζοδρόμιο και -παραδεχτείτε το!- το γεγονός ότι σας κάνει να νιώθετε κάπως, που τις περισσότερες φορές φοβάστε μήπως ξεχάσετε ακόμα και το ίδιο το μωρό -που λέει ο λόγος- ή μια αλλαξιά με ρούχα σε περίπτωση που έχουμε απρόσμενη… έκρηξη πάνας! Κάντε ό,τι μπορείτε για να μην πέσετε στην παγίδα να συγκρίνετε τον εαυτό σας με εκείνη και φυσικά μην παραλείψετε να την καλέσετε στο ταξίδι με το γκρουπ των μαμάδων που σκοπεύετε να οργανώσετε. Θα είναι η μόνη που θα θυμηθεί να πάρει τα πάντα!    

  1. Η παρανοϊκή μαμά

Πρόκειται για τη μαμά που ξυπνάει κάθε τόσο το παιδί της, για να βεβαιωθεί ότι όντως αναπνέει, που πλένει βιολογικά κάθε παιχνίδι, όταν το έχει πιάσει κάποιο άλλο παιδάκι, και που με το «καλημέρα σας» θα σας προκαλέσει πανικό λέγοντας: «Το ήξερες ότι η φετινή γρίπη είναι πιο θανατηφόρα από ποτέ;». Λίγο-πολύ, όλες οι μαμάδες είναι παρανοϊκές σε κάποιο βαθμό, οπότε αποφύγετε να βγαίνετε πολύ συχνά μαζί της για πολλή ώρα. Η… αρρώστια της είναι σίγουρα μεταδοτική!

  1. Η «κλαψιάρα» μαμά

Δεν υπάρχει περίπτωση να μη συναντήσετε αυτό τον τύπο μαμάς. Είναι διαρκώς εξουθενωμένη, ταλαιπωρημένη, διαλυμένη, καταρρακωμένη. Είναι εκείνη που ξυπνάει μέσα σας τη φωνή που λέει: «Σταμάτα πια, δεν σε αντέχω άλλο!». Ωστόσο, υπάρχει κι ένα καλό στην περίπτωσή της: Της πετάτε το μπαλάκι, όταν δεν έχετε όρεξη για πολλή κουβέντα. Δεν θα χρειάζεται να κάνετε τίποτα περισσότερο από το να γνέφετε απλά με το κεφάλι σας!   

  1. Η «ψωροπερήφανη» μαμά

Δεν πρόκειται να πει ποτέ ότι το παιδί της είναι το πιο έξυπνο από όλα – ή τουλάχιστον όχι με τόσες πολλές λέξεις. Αντίθετα, συνεχώς σχολιάζει π.χ. για το πόσο πολύ ανησυχεί αν ο μικρός Κωστάκης της θα καταφέρει να σταθεί τελικά πάνω στα πατίνια του ή για το ότι προσπαθεί να οξύνει τον εγκέφαλό του δείχνοντάς του ασπρόμαυρες εικόνες ή για το αν θα προλάβει να τελειώσει όλο το κατεψυγμένο μητρικό γάλα της προτού λήξει. Κι όλα αυτά, ενώ στην πραγματικότητα θέλει να περηφανευτεί ότι μεγαλώνει με τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο το πιο ευφυές παιδί του κόσμου, και ότι η ίδια είναι η σούπερ μαμά που προβλέπει για όλα χωρίς να της ξεφεύγει το παραμικρό. Είναι εύκολο να… μαρκάρετε μια τέτοια μαμά, απλώς να μην ξεχνάτε ότι κάθε αρνητισμό τον ερμηνεύει ως φθόνο και ζήλια. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα σας εξομολογείται την ανησυχία της για οτιδήποτε, πείτε της ξεκάθαρα ότι εσείς -σε αντίθεση με εκείνη- είστε ευχαριστημένη και δεν ανησυχείτε καθόλου και για τίποτα. Και απλά αλλάξτε θέμα!         

… Αν μας διέφυγε κάποιος «περίεργος» τύπος μαμάς που εσείς είχατε την τύχη να συναντήσατε, μοιραστείτε την εμπειρία σας μαζί μας. Θα χαρούμε πολύ να μεγαλώσουμε τη λίστα!