μαμά

υγεία | ψυχολογία | διατροφή | ερωτική ζωή | μόδα & ομορφιά |

Η καθημερινότητα μιας μαμάς είναι... πονοκέφαλος

11/05/2018

Η καθημερινότητα μιας μαμάς είναι... πονοκέφαλος

H μητρότητα είναι σίγουρα από τα πιο όμορφα συναισθήματα αλλά πολλές φορές η καθημερινότητά δεν φαντάζει ιδανική ή όπως την ονειρευόσασταν. Αντίθετα κρύβει κούραση, τρέξιμο, άγχος, ένταση και έλλειψη ύπνου. Όλα αυτά μαζί ή και το καθένα ξεχωριστά, πυροδοτούν πολύ συχνά ή ακόμη και καθημερινά πονοκεφάλους με αποτέλεσμα μία μαμά να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις περιστάσεις και στις υποχρεώσεις της.

Είτε ο πονοκέφαλος είναι τύπου τάσης, δηλαδή απλός κοινός πονοκέφαλος, είτε είναι ημικρανία, οι παρακάτω συμβουλές θα βοηθήσουν στο να ανακουφιστείτε από τον πόνο και να περάσετε περισσότερο χρόνο με την οικογένεια σας:

Χαλαρώστε το λαιμό σας
Είναι μόνο μία «στάση» μακριά από το κεφάλι σας, οπότε όταν είναι άκαμπτο ή τεντωμένο, μπορεί να ακολουθήσει πόνος. Κρατώντας τον λαιμό σας χαλαρό με καθημερινές ασκήσεις (συμπεριλαμβανομένου του stretching ή της yoga) μπορεί να βοηθήσει. Για τις μητέρες που θηλάζουν ή κρατούν αγκαλιά το μωρό σχεδόν όλη την ημέρα, η κεφαλαλγία τάσης είναι πολύ συνηθισμένη. Αναλογιστείτε ότι το 75% των πασχόντων από ημικρανία κρατούν άκαμπτο ή τεντωμένο το λαιμό τους πριν ξεκινήσουν τα συμπτώματα της ημικρανίας.

Ήπια άσκηση
Έρευνες έχουν δείξει ότι η ήπια και τακτική άσκηση έχει σωματικά οφέλη και μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας και την αποφυγή του πονοκεφάλου.

Ενυδάτωση
Προσπαθήστε να πίνετε όσο πιο πολλά υγρά μπορείτε ώστε να έχετε ενυδατωμένο τον οργανισμό σας.

Διάλειμμα
Προσπαθήστε να περνάτε τουλάχιστον 15 λεπτά την ημέρα σ’ ένα ήσυχο μέρος όπου μπορείτε να κάνετε αργές, βαθιές αναπνοές, εισπνέοντας από το μύτη και εκπνέοντας από το στόμα
Snack. Φάτε ένα υγιεινό σνακ. Τα μεγάλα διαστήματα ανάμεσα στα γεύματα μπορούν με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, η οποία μπορεί να διαταράξει τα αιμοφόρα αγγεία και να προκαλέσει πονοκέφαλο.

Κατανοήστε τις ορμόνες σας
Το να έχετε έμμηνο ρύση, να είστε σε ωορρηξία ή να είστε στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για να ελέγξετε τις ορμόνες σας. Γνωρίστε λοιπόν τον κύκλο σας και προσπαθήστε να αποφύγετε άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως π.χ. παράληψη γεύματος, έλλειψη ύπνου – κατά τις κρίσιμες στιγμές του μήνα.

Κρατήστε «ημερολόγιο πονοκεφάλων»
Κρατήστε την ημέρα και την ώρα που έχετε πονοκέφαλο, τι κάνατε πριν τον πονοκέφαλο, με ποιο τρόπο τον αντιμετωπίσατε και πόσο επιτυχής ήταν η αντιμετώπιση. Το ημερολόγιο θα βοηθήσει το ιατρό σας στη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματός σας, αν αυτό επιμένει.

Χρησιμοποιείστε αναλγητικά
Έρευνες αποδεικνύουν ότι για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του πόνου, τα αναλγητικά πρέπει να λαμβάνονται με τα πρώτα συμπτώματα και στη χαμηλότερη αλλά συνάμα αποτελεσματική δόση.

Σε περίπτωση που τίποτε από τα παραπάνω δεν βοηθά να ξεπεράσετε το πρόβλημα των πονοκεφάλων, ή αν οι πονοκέφαλοι σας ενοχλούν περισσότερο συχνά από 2 φορές την εβδομάδα θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να συζητήσετε για πιο εξειδικευμένες λύσεις, όπως η προληπτική θεραπεία με φάρμακα, ιατρικές συσκευές ή εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής.

Σχετικά Άρθρα

Μπορώ να πίνω αλκοόλ στην εγκυμοσύνη;
Όλοι οι ειδικοί θα σας συμβουλεύσουν να μείνετε μακριά από το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ώστε να είστε εντελώς σίγουρες ότι δεν...
Η σημασία του ύπνου για τη μαμά τους πρώτους μήνες
Το κλασικό θέμα συζήτησης σε παρέες με νέες μαμάδες ή μπαμπάδες. Ο ύπνος πλέον θεωρείται πολυτέλεια και ψάχνετε έστω και λίγα λεπτά για να ξ...
Οι δερματοπάθειες του καλοκαιριού και πώς να προστατευτείτε από αυτές
Καλοκαίρι, δηλαδή καλός καιρός, ευχάριστη διάθεση, διακοπές και βέβαια αύξηση της θερμοκρασίας που σημαίνει αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία, ζέσ...
Έτσι θα καταπολεμήσετε την αϋπνία αν είστε νέα μαμά
Η έλευση του μωρού είναι ένα υπέροχο νέο που όμως φέρνει τόσες αλλαγές στην καθημερινότητα ενός ζευγαριού, αλλά κυρίως της μαμάς. Μία βασική...
Τα κύτταρα «θυμούνται» την ανθυγιεινή διατροφή
Τα πρόδρομα λιποκύτταρα χρειάζονται μόλις ένα 24ωρο για να αναπρογραμματιστούν ώστε τελικά να εξελιχθούν σε λιποκύτταρα, σύμφωνα με άρθρο το...