Υπάρχουν χιλιάδες πληροφορίες που μας κατακλύζουν καθημερινά, και καθεμία από εμάς αναζητά με σθένος την καλύτερη συμβουλή προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ουσιαστικές ανάγκες των παιδιών της για υγεία, ευτυχία και επιτυχία. Όλοι, ωστόσο, καταλήγουν σε ένα κοινό συμπέρασμα: τη σωστή διατροφή. Όπως κατέδειξε πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στη Μ. Βρετανία, οι διατροφικές συνήθειες της παιδικής ηλικίας, από τα 3 μόλις χρόνια, συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και κατ’ επέκταση της συμπεριφοράς και του IQ στη μετέπειτα ζωή μας. Ωστόσο, η ενδεδειγμένη διατροφή ήδη από την κοιλιά της μαμάς αποτελεί την πρωταρχική συμβολή στη σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η επαρκής πρόσληψη ω3 λιπαρών οξέων (ψάρια, ιχθυέλαιο, καρύδια, λιναρόσπορος) στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενισχύει την εγκεφαλική ανάπτυξη του βρέφους σημαντικά. Επομένως, το λιγότερο που κάθε μάνα μπορεί να κάνει από τη στιγμή που πλέον έχει φέρει τα παιδιά της στον κόσμο είναι να τους προάγει υγιεινές διατροφικές συνήθειες, με μικρές και απλές καθημερινές επιλογές…

1. Είναι μύθος ότι το σωστό φαγητό είναι άνοστο

Η υγιεινή διατροφή είναι κάτι που καθιερώθηκε ως τρόπος ζωής κατά τη δεκαετία του ’70 με το μότο: «Είναι καλό για την υγεία σου, οπότε φά’ το και προσπάθησε να αγνοήσεις τη γεύση του». Σήμερα, ωστόσο, οι σύγχρονες μαμάδες το έχουν εξελίξει όλο αυτό, καθώς πλέον έχουν μια τεράστια ποικιλία προϊόντων και συνταγών για τη δημιουργία των πιάτων τους.  

2. Ξεκινήστε με υγιεινά «υποκατάστατα»

Επιλέξτε καστανό ρύζι αντί για λευκό, και βρόμη αντί για απλά δημητριακά. Επιπλέον, όλα τα ανεπεξέργαστα τρόφιμα είναι πολύ πιο θρεπτικά από τα επεξεργασμένα και εξασφαλίζουν περισσότερη ενέργεια. Αποφύγετε τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, καθώς και τα περισσότερα αναψυκτικά, που έχουν πολλή ζάχαρη.

3. Να ελέγχετε τις ετικέτες

Το ότι ένα προϊόν χαρακτηρίζεται ως «φυσικό» ή «υγιεινό» δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας. Να είστε προσεκτικές με τα ανθυγιεινά πρόσθετα που αναγράφονται πάνω στο προϊόν, όπως τα υψηλά επίπεδα σακχάρου, το νάτριο, οι τεχνητές χρωστικές ή τα αρώματα, τα νιτρικά άλατα, τα υδρογονωμένα έλαια, τα τρανς λιπαρά, τα κορεσμένα λίπη κτλ.   

4. Μην παραλείπετε το πρωινό

Πρόκειται για το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ο οργανισμός «ξυπνάει» νηστικός μετά από ένα εύλογο διάστημα 8-10 ωρών, και χρειάζεται… καύσιμο για να ξεκινήσει, ακριβώς όπως συμβαίνει με ένα αυτοκίνητο. Τα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό, εμφανίζουν χαμηλότερη αυτοσυγκέντρωση και τείνουν να «χάνουν» τα μαθήματα στο σχολείο. Αντίθετα, ένα ικανοποιητικό πρωινό εξασφαλίζει ενέργεια κι ενισχύει τη συγκέντρωση και τη δημιουργικότητα.

5. Μετατρέψτε παλιές συνήθειες σε υγιεινές απολαύσεις

Προτιμήστε το ψωμί ολικής άλεσης για να αλείψετε το αγαπημένο σας φυστικοβούτυρο, επιλέξτε κομμάτια μπανάνας και μέλι στη θέση της μαρμελάδας, δοκιμάστε τα δημητριακά ολικής αντί για τα κλασικά, προσθέτοντας φρέσκα βατόμουρα ή γιαούρτι, και αντικαταστήστε το τεχνητά αρωματισμένο σιρόπι με το φυσικό σιρόπι σφενδάμου.  

6. Οι υγιεινές επιλογές μπορούν να είναι απλές

Τα smoothies ενδέχεται να είναι ακριβά αν τα παραγγείλετε σε ένα καφέ-μπαρ, αλλά θα σας πάρει μόνο 3 λεπτά να τα φτιάξετε στο σπίτι, χρησιμοποιώντας απλά ένα μπλέντερ. Ρίξτε 2 μπανάνες και λίγα βατόμουρα και πολτοποιήστε τα. Συμπληρώστε με 2 κούπες γάλα, 1 κουταλιά μέλι και 1 κουταλιά γιαούρτι στραγγιστό, χτυπήστε τα όλα μαζί για 3 λεπτά, και τα παιδιά σας θα ενθουσιαστούν με το αποτέλεσμα, που θα είναι και νόστιμο και υγιεινό!  

7. Να παίρνετε παντού το ταπεράκι σας

Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας θρεπτικά σνακ: ξηρούς καρπούς, μπάρες δημητριακών ή αποξηραμένα φρούτα (αντί για καραμέλες). Αφήστε μερικά στο αυτοκίνητο, για τα σύντομα καθημερινά δρομολόγια από το σπίτι στο σχολείο ή στο γυμναστήριο ή στο φροντιστήριο κ.ο.κ. Μην ξεχνάτε το νερό: Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για τη συγκέντρωση και την ενέργεια, ιδιαίτερα μετά από μια κουραστική μέρα.

8. Διδάξτε στα παιδιά σας τις σωστές διατροφικές επιλογές

Επιδιώξτε να προετοιμάσετε ένα γεύμα και να το μαγειρέψετε μαζί με τα παιδιά σας. Πηγαίνετε μαζί στο σουπερμάρκετ, για να πάρετε τα υλικά, και κάντε το διασκεδαστικό. Προτιμήστε κάτι απλό, που να μην απαιτεί πολύ χρόνο (μέχρι 15 λεπτά), ώστε να μην προλάβουν να βαρεθούν. Όταν έρθει η στιγμή να φάει όλη η οικογένεια μαζί το φαγητό από… τα χεράκια τους, φροντίστε να δώσετε στους μικρούς σεφ τα εύσημα που τους αξίζουν!

9. Υποστηρίξτε τα σχολικά γεύματα

Ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών παγκοσμίως υποσιτίζεται, ενώ -από την άλλη- μεγαλώνουμε κάθε χρόνο όλο και περισσότερα παιδιά είτε παχύσαρκα είτε με διαβήτη τύπου 1, λόγω των κακών διατροφικών συνηθειών στις οποίες τα εθίζουμε. Αφού, λοιπόν, υπάρχει η δυνατότητα τα παιδιά μας να τρέφονται π.χ. στον παιδικό σταθμό, όπου τα πράγματα ελέγχονται από τους δημόσιους φορείς, καλό είναι να αξιοποιούμε την ευκαιρία ως γονείς.   

10. Ενισχύστε τα μαθήματα διατροφής του σχολείου

Στο βιβλίο «Μελέτη Περιβάλλοντος», και στις 6 τάξεις του Δημοτικού, τα παιδιά διδάσκονται από πολύ μικρά τους σωστούς κανόνες διατροφής, τη διατροφική πυραμίδα και διάφορα άλλες ουσιαστικές πληροφορίες για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε πράξη στο σπίτι όλα αυτά που μαθαίνουν καθημερινά, κι έτσι να ενισχύσετε τη γνώση τους, που είναι βέβαιο ότι θα τους είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε όλη τη μετέπειτα ζωή τους…