νήπιο

υγεία | ανάπτυξη | ψυχολογία | διατροφή | εκπαίδευση |

Οι μικρές μας πριγκίπισσες είναι και… φεμινίστριες

03/04/2018
Από: Ελένη Χαδιαράκου |  σχολιάστε
Οι μικρές μας πριγκίπισσες είναι και… φεμινίστριες
Η κόρη σας είναι ερωτευμένη με οτιδήποτε ροζ και έχει ως θέμα την πριγκίπισσα; Και γιατί ενώ εσείς κάνατε τα πάντα για να αποφύγετε αυτή την εμμονή με τα παραμυθένια αρχέτυπα, εκείνη μοιάζει απίστευτα μαγεμένη με αυτά;

Η Devorah Blachor, συγγραφέας του ολοκαίνουργιου βιβλίου «The Feminist’s Guide to Raising a Little Princess: How to Raise a Girl Who’s Authentic, Joyful and Fearless», μας δείχνει τον τρόπο για να βγούμε (εμείς και τα παιδιά μας) αλώβητοι από τα νέα πριγκιπικά σύνδρομα. Πρόκειται για ένα σύγχρονο «μεταφεμινιστικό» εγχειρίδιο που θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε ένα νέο προφίλ «πριγκίπισσας - πολεμίστριας». Μιας πριγκίπισσας που είναι δυναμική, αλλά και χαρούμενη, ξέρει να υπερασπίζεται με ηρωισμό τα δικαιώματά της, αλλά και έχει πάντα τον έλεγχο της μοίρας της. 

Ο πόλεμος του ροζ

Τα παιδιά μας γεννήθηκαν με τις δικές τους προσωπικότητες. Και εμείς ως γονείς το τελευταίο που μπορούμε να κάνουμε (όσο κι αν το θέλουμε) είναι να τα χειραγωγήσουμε και να τα κατευθύνουμε ανάλογα με τις δικές μας προτιμήσεις ή να τους επιβάλουμε τα δικά μας όνειρα. 
Γιατί η αλήθεια είναι μία: όσο κι αν προσπαθήσουμε να τα κατευθύνουμε προς κάπου, εκείνα θα ακολουθήσουν τη δική τους πορεία. Και αυτό είναι κάτι απόλυτα υγιές. Ακόμα κι αν είμαστε οι πιο «χτυπημένοι» υγιεινιστές, τα παιδιά πάντα θα βρουν μια μασημένη τσίχλα κάτω από το θρανίο. Και θα την ξαναμασήσουν. Γι’ αυτό ίσως τα παιδιά των φανατικών κρεατοφάγων γίνονται οι πιο φανατικοί vegeterians. Γι’ αυτό, μαμάδες! Οσο κι αν μισείτε το ροζ, ο νόμος του Μέρφι λέει ότι η κόρη σας θα το λατρέψει.  
Σίγουρα δεν έχουμε τη δύναμη να εξαφανίσουμε τη ροζ τσιχλόφουσκα της μικρής μας πριγκίπισσας, μπορούμε όμως να το… δουλέψουμε και να βοηθήσουμε τα κορίτσια μας να ακολουθήσουν το όνειρό τους. Να λοιπόν έξι στρατηγικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να δουν και οι ίδιες αυτές τις δυνατότητές τους. 

1. Δείξτε τους ότι έχουν επιλογές
Τα σημερινά παραμύθια έχουν να μας δείξουν πολύ περισσότερα πράγματα από εκείνα της «Ωραίας κοιμωμένης», της «Σταχτοπούτας» και της «Χιονάτης». Οι σύγχρονες παιδικές ταινίες έχουν μια τεράστια γκάμα από ενδιαφέροντα θέματα. Για παράδειγμα, το ταξίδι της πριγκίπισσας Μερίντα στο «Brave», που αποφασίζει να χαράξει τον δικό της δρόμο στη ζωή και δεν διστάζει να αλλάξει το πεπρωμένο της, και η υπερνίκηση του φόβου της Ελσα στο «Frozen» αποτελούν αληθινά μαθήματα ζωής για τα παιδιά μας. 

2. Διδάξτε τους Ιστορία 
Κάποιες από τις ιστορίες με τις πριγκίπισσες δεν διαφέρουν και πολύ από την πραγματική μας ζωή. Μέσα στα χρόνια δηλαδή, όπως στην πραγματική ζωή, τα πράγματα άλλαξαν δραματικά και για τα κορίτσια και για τις γυναίκες. Μάθετε στην κόρη σας πως κάποτε οι επιλογές των κοριτσιών ήταν πολύ περιορισμένες, γι’ αυτό και ο γάμος ήταν μονόδρομος για την επιβίωσή τους. Συζητήστε μαζί της για το πώς ήταν η ζωή για τα κορίτσια κάποτε και για όλα αυτά για τα οποία καταπιέστηκαν όλες οι γυναίκες του κόσμου. 

3. Αποκαλύψτε τους τα «ροζ» μυστικά του μάρκετινγκ 
Οι κόρες μας, λίγο πριν από την εφηβεία, βομβαρδίζονται με δεκάδες διαφημίσεις και μηνύματα από τα μέσα ενημέρωσης που στόχο έχουν να τις κάνουν να αισθάνονται λιγότερο από επαρκείς. Οπως χαρακτηριστικά λέει η συγγραφέας Peggy Orenstein στο βιβλίο της «Cinderella ate my daughter» («Η Σταχτοπούτα έφαγε την κόρη μου»), που ανακηρύχθηκε από το περιοδικό «New York Times» μπεστ σέλερ, η νέα πριγκιπισσομανία με τη νέα υπερθηλυκή  εικόνα είναι αποκλειστικά εφεύρεση της βιομηχανίας του μάρκετινγκ. Σύμφωνα με την Orenstein, το ροζ αποτελεί τη νέα απόχρωση θησαυρισμού της σύγχρονης βιομηχανίας. Στην ερώτηση «Είναι όλο αυτό το ροζ πραγματικά απαραίτητο;» η απάντηση είναι: «Ναι, αν θέλετε να βγάλετε χρήματα». Εξηγήστε στην κόρη σας πώς λειτουργεί αυτό το είδος χειραγώγησης και συνεχίστε να συζητάτε για το πώς μπορεί να την επηρεάζουν όλες οι εικόνες και τα μηνύματα στα μέσα ενημέρωσης. 

4. Ενθαρρύνετέ τες να αθληθούν

Ή έστω να γυμναστούν. Και όχι επειδή τις ενδιαφέρει το βάρος τους. Να το κάνουν επειδή η γυμναστική ενισχύει την υγεία και τις κάνει να νιώθουν πιο δυνατές.
Αφήστε τις κορεσ σασ να μάθουν ότι κανείς δεν είναι τέλειος
Και ότι δεν υπάρχουν τέλειες πριγκίπισσες. Μια πολύ καλή στρατηγική για να αποφύγουμε αυτό το ζημιογόνο μήνυμα είναι να συζητήσουμε ανοιχτά και ειλικρινά τα λάθη μας ως γονείς και να ζητήσουμε συγγνώμη. Πρέπει τα παιδιά μας να γνωρίζουν ότι κανείς δεν είναι τέλειος και ότι είναι εντάξει να κάνουν λάθη.

5. Κάντε τις κόρες σας να αγαπήσουν το διάβασμα 
Υπάρχουν δεκάδες παιδικά βιβλία που θα ξεδιπλώσουν νέους κόσμους στα κορίτσια μας. Ορισμένα από αυτά είναι ακόμη και για πριγκίπισσες. Μην ξεχνάτε ότι το πάθος για τις πριγκίπισσες μπορεί να είναι το πρώτο από πολλά πάθη για το παιδί σας!

Σχετικά Άρθρα

28 πράγματα που μπορείς να πεις τόσο στο παιδί σου όσο και στο μεθυσμένο φίλο σου!
Όποιος μεγαλώνει παιδιά, ξέρει καλά τι σημαίνει ο χαρακτηρισμός «τρομερά νήπια». Είναι τα πιτσιρίκια στην πιο… αψυχολόγητη ηλικιακή φάση, όπ...
20 καθημερινές δουλειές που έχει στη λίστα του ένα νήπιο
1. Να δει αν είναι ώρα να ξυπνήσει. Αν δεν είναι, να σηκωθεί ούτως ή άλλως και να ενημερώσει αμέσως τους γονείς του.2. Να λερώσει ένα μπλουζ...
20 μαθήματα ζωής για τις κόρες σας
Μια συγγραφέας συγκεντρώνει στο βιβλίο της μικρά «αποστάγματα σοφίας» που πρέπει να διδάξει κάθε μαμά στην κόρη της. 
8 απλοί τρόποι για να κάνουμε τα παιδιά να μας ακούν!
Συχνά τα παιδιά όχι μόνο δεν υπακούν, ούτε καν ακούν τι τους λέμε -είτε από αφηρημάδα, είτε επειδή είναι απορροφημένα με κάποιο παιχνίδι. Όμ...
Η κόρη μου πηγαίνει νήπιο και λέει συνέχεια ότι είναι χοντρή. Τι να κάνω;
Σύμφωνα με την Kathy Kater, την κλινική κοινωνική λειτουργό και συγγραφέα βιβλίου που μιλάει για τα υγιή σώματα των παιδιών μας, η απάντηση ...
6 «σωστοί» λόγοι που τα παιδιά λένε ψέματα
Το ψέμα γενικά είναι λάθος. Αλλά υπάρχουν και «σωστοί» λόγοι που τα παιδιά λένε ψέματα Από τη νηπιακή ακόμα ηλικία ένα παιδί αρχίζει να απο...