νήπιο

υγεία | ανάπτυξη | ψυχολογία | διατροφή | εκπαίδευση |

Πώς να μιλήσετε στα νήπια για τη βία στην τηλεόραση

09/06/2018
Πώς να μιλήσετε στα νήπια για τη βία στην τηλεόραση

Όσο προσεκτικοί και να είμαστε και όσο σπάνια και αν ανοίγουμε την τηλεόραση, το παιδί μπορεί να δει κάτι στην τηλεόραση που θα το τρομάξει και θα του προκαλέσει ανασφάλεια. Αν το αφήνετε στη γιαγιά του ή με νταντά, είναι πολύ πιθανό να λειτουργούν διαφορετικά από εσάς και το παιδί ίσως εκτίθεται στη βία των ειδήσεων και της τηλεόρασης. Μπορεί όμως και να ακούει τα νέα στον παιδικό σταθμό ή να του μεταφέρονται από συνομήλικα παιδιά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Εσείς, ως γονείς, οφείλετε να καθησυχάσετε το παιδί και να το αποφορτίσετε, όση ανασφάλεια και αν νιώθετε οι ίδιοι.


Όταν το παιδί βλέπει ειδήσεις με πυροβολισμούς ή βία στα σχολεία. Μάθετε τι γνωρίζει ήδη. Αν άκουσε κάπου την είδηση, μην παίρνετε ως δεδομένο ότι δεν έδωσε και πολλή σημασία. Μπορεί όμως και να το άκουσε και να το ξέχασε μέσα στην επόμενη ώρα. Μην επιμένετε με ερωτήσεις γιατί μπορεί να μην νιώθει έτοιμο να μιλήσει για κάτι τέτοιο. Αν το συζητήσετε, χρησιμοποιήστε απλή και κατανοητή γλώσσα, όπως ‘κακός άντρας’ και ‘χτυπημένος’. Μην κάνετε τα πράγματα χειρότερα με λέξεις όπως ‘τραγωδία’ και ‘θάνατος’. Καθησυχάστε το παιδί ότι όλα είναι εντάξει και πως παραμένει ασφαλές όπως πάντα. Μην του πείτε ότι δεν πρέπει να στενοχωριέται γιατί είναι καλό να εκφράσει αυτά που νιώθει κι ας μην κινδυνεύει από κάτι.


Όταν σαν κάνει απλές ερωτήσεις για τη βία στην τηλεόραση


‘Γιατί κλαις μαμά’; Είναι οκ να απαντήσετε ότι είστε στενοχωρημένη επειδή κάποιος τραυματίστηκε. Γενικότερα όμως, αποφύγετε τον πανικό και τις πολύ έντονες εκδηλώσεις μπροστά στο παιδί που θα το τρομάξουν.


΄Γιατί πέθαναν οι άνθρωποι’; Απαντήστε απλά και με συντομία και στο τέλος εξηγήστε ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει πάρα πολύ σπάνια και δεν κινδυνεύει.


‘Υπάρχουν τέρατα κάτω από το κρεβάτι μου’; Τα παιδιά, όταν τρομάζουν, τείνουν να φοβούνται περισσότερο όταν κοιμούνται και νομίζουν πως υπάρχουν τέρατα στο δωμάτιό τους. Το μόνο που χρειάζονται από εσάς είναι να τα καθησυχάσετε ότι όλα είναι εντάξει και να πάτε μαζί να ψάξετε για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει κάτι κάτω από το κρεβάτι.


Σε γενικές γραμμές, το παιδί χρειάζεται να νιώθει ασφάλεια. Αν το κοροϊδεύετε ή αγνοείτε τους φόβους του, απλά επιδεινώνετε την κατάσταση. Κλειδώστε τα παράθυρα και τις πόρτες και εξηγήστε του ότι το σχολείο του είναι ένα ασφαλές περιβάλλον. Αν συνεχίζει να νιώθει ανασφάλεια, δώστε του να έχει τα τηλέφωνα άμεσης ανάγκης και πώς μπορεί να επικοινωνεί μαζί σας όταν είναι στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό.


Σχετικά Άρθρα

Βοηθήστε το παιδί σας να ξεπεράσει τις φοβίες του!
Πόσο αθώα είναι μια...ξυλιά στον πισινό;
Αν νομίζετε πως οι ξυλιές στον πισινό, είναι μια «αθώα» τεχνική τιμωρίας, μάλλον πρέπει να αλλάξετε γνώμη...
Μια οικογενειακή αγκαλιά για τα ασυνόδευτα παιδιά
Εδώ και λίγες ημέρες, ένα ζεστό σπιτικό έχει υποδεχτεί ένα δωδεκάχρονο κορίτσι που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη πατρίδα του στην Αφρική κα...
Γιατί η ενδοοικογενειακή βία είναι κληρονομική;
Σοβαρές επιπτώσεις στα παιδιά έχει η ενδοοικογενειακή βία καθώς, ακόμη και αν δεν τη βιώνουν άμεσα, δέχονται έμμεσα τις επιδράσεις τέτοιων π...
To συγκλονιστικό βίντεο της Unicef για τα παιδιά του πολέμου
Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν αντιμετωπίσει τα παιδιά τόσες πολλές καταστροφές και πολέμους. Ένα συγκινητικό βίντεο, με ηχηρά μηνύματα κατά το...
Βίντεο: Τα "αόρατα παιδιά"
Ένα βίντεο της Unicef ενάντια στην παιδική κακοποίηση