νήπιο

υγεία | ανάπτυξη | ψυχολογία | διατροφή | εκπαίδευση |

Δηλητηρίαση από χημικές ουσίες: Τι να κάνετε για να μην συμβεί

18/05/2018

Δηλητηρίαση από χημικές ουσίες: Τι να κάνετε για να μην συμβεί

Η δηλητηρίαση είναι ένα από τους κορυφαία ατυχήματα για ένα παιδί και συνήθως προκαλείται από φάρμακα, χλωρίνες και άλλα καθαριστικά προϊόντα του σπιτιού. Η βασική λύση είναι να κλειδώσετε αυτά τα προϊόντα σε ντουλάπια που δεν φτάνει το παιδί ή να τα κρατάτε σε ένα δωμάτιο που δεν μπαίνει ποτέ.

Δυστυχώς η δηλητηρίαση συμβαίνει κυρίως μέσα στο σπίτι, είναι αναπάντεχη και το παιδί βρίσκει τη χλωρίνη μέσα σε ένα ντουλάπι που θεωρούσατε ότι είναι ασφαλές. Εκτός της χλωρίνης, υπάρχουν και άλλα πράγματα μέσα στο σπίτι που περιέχουν χημικές ουσίες και είναι επιβλαβή για τα παιδιά σας.

Τα φάρμακα, για παράδειγμα είναι το βασικότερο αίτιο δηλητηρίασης των παιδιών με ποσοστό 70%. Ακόμα και οι φυτικές συνταγές ή οι βιταμίνες μπορούν να αποβούν άκρως επικίνδυνες αν τα πάρετε σε πολύ μεγάλες δόσεις.

Πώς θα προλάβετε τη δηλητηρίαση. Ξεκινάμε με το βασικό βήμα. Με το να αποθηκεύουμε τα ‘επικίνδυνα’ προϊόντα σε ψηλά ράφια, τουλάχιστον 1μιση μέτρο ψηλότερα από τα παιδιά. Αλλά ακόμα και εκεί, βάζουμε παιδικές ασφάλειες για παν ενδεχόμενο.

Γενικές οδηγίες για χρήση φαρμάκων και καθαριστικών

Πριν ξεκινήσει το παιδί να περπατά και να σκαρφαλώνει, απομακρύνετε από το οπτικό του πεδίο όλα τα αντικείμενα που θεωρείτε επικίνδυνα.

Κλειδώνετε πάντα τα καθαριστικά και τα φάρμακα σε ντουλάπια αμέσως μετά τη χρήση τους.

Πάντα αφήνουμε τα καθαριστικά στην αρχική τους συσκευασία και δεν μεταφέρουμε το περιεχόμενο σε μπουκάλια για ποτά. Μπορεί το παιδί μεγαλύτερης ηλικίας να πάει να πιει χυμό και να καταλήξει με χλωρίνη στον οργανισμό του.

Πάντα ξεφορτωνόμαστε τα μπουκάλια και τα φάρμακα που δεν χρησιμοποιούμε πια, που έχουν λήξει ή που έχουν τελειώσει. Δεν κρατάμε συσκευασίες χωρίς λόγο.

Έξτρα πληροφορίες για τη χρήση και αποθήκευση φαρμάκων

Αν το παιδί χρειάζεται να πάρει κάποιο φάρμακο, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες και τη δοσολογία. Αν δεν είστε σίγουρη, μπορείτε να ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Φροντίστε να μιλάτε με το σύντροφό σας ώστε να μην δώσετε στο παιδί το ίδιο φάρμακο δύο φορές.

Πάντα να επιβλέπετε τη λήψη φαρμάκου από το παιδί και να το κάνετε με ηρεμία για να μην μπερδευτείτε στις δοσολογίες.

Αν χάσετε το καπάκι των φαρμάκων, ζητήστε από το φαρμακοποιό να σας το αντικαταστήσει αμέσως. Δεν ενδείκνυται να μένει ανοιχτό ένα φάρμακο γιατί έτσι χάνει και την αποτελεσματικότητά του.

Όταν αναφέρεστε σε φάρμακα, μην χρησιμοποιείτε ονόματα-κωδικούς, όπως οι ‘καραμελίτσες’. Έτσι αποπροσανατολίζετε το παιδί και το μπερδεύετε ως προς τη χρήση του.

Τα πιο επικίνδυνα δηλητηριώδη προϊόντα για το παιδί είναι:

Παρακεταμόλη

Φάρμακα για βήχα και κρύωμα

Ποντικοφάρμακα

Καθαριστικά

Τζελ σιλικόνης

Αντισυλληπτικά

Καθαριστικά για πλυντήριο πιάτων

Ιβουπροφαίνη (αντιφλεγμονώδες)


Σχετικά Άρθρα

Πώς θα κάνετε το παιδί να πάρει το φάρμακό του
Δεν υπάρχουν παιδιά που να παίρνουν το φάρμακό τους με ευχαρίστηση λέγοντας αμέσως ναι. Είτε επειδή είναι άρρωστα και αρνούνται να συνεργαστ...
Πώς θα αντιμετωπίσετε τη γαστρεντερίτιδα του παιδιού
Πολλά παιδιά παθαίνουν γαστρεντερίτιδα, με κλασικά συμπτώματα τους εμετούς και τη διάρροια. Συνήθως δεν κρατά πολύ, αν και τα συμπτώματα μπο...
Τροφική δηλητηρίαση: πώς θα την αποφύγει το παιδί σας
Η τροφική δηλητηρίαση είναι ένας κίνδυνος που παραμονεύει τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Ένα φαγητό που έχει μολυνθεί από μικ...
Σοκολατένια αυγά: Τι πρέπει να προσέξουμε για τα παιδιά μας
Τα σοκολατένια αυγά είναι μια αληθινή απόλαυση για τα παιδιά, αλλά υπάρχουν και κάποια πράγματα που εμείς οι γονείς θα πρέπει να προσέξουμε ...
Προσοχή: Ποια αιθέρια έλαια είναι ύποπτα για εκδήλωση γυναικομαστίας στα αγόρια
Τα αγόρια που εκτίθενται τακτικά σε αιθέρια έλαια, όπως η λεβάντα, ο ευκάλυπτος, το χαμομήλι και η μέντα, ενδεχομένως να διατρέχουν κίνδυνο ...
Αποδυναμώνουν ή όχι τα εμβόλια το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού;
Άλλο ένα επιχείρημα του αντιεμβολιαστικού κινήματος καταρρίπτεται από νέα αμερικανική μελέτη που αποφαίνεται ότι τα εμβόλια δεν αποδυναμώνου...