Πώς να εξηγήσεις στα παιδιά –που έτσι και αλλιώς τα ξέρουν όλα- δύσκολες έννοιες όπως ο Διαβήτης; Πώς να κατευνάσεις την ανησυχία των γονέων που πολλές φορές γίνονται υπερπροαστατευτικοί και περιοριστικοί; Πως μπορείς να βοηθήσεις ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των παιδιών με παιδικό διαβήτη στο μέγιστο δυνατό;

Η απάντηση έρχεται μέσα από τη συγκινητική ιστορία του 11χρονου Παύλου, του κεντρικού ήρωα της πρωτότυπης πρωτοβουλίας της Sanofi Ελλάδας, η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό τη γνώση και την ενημέρωση των μαθητών, των γονέων, αλλά και των εκπαιδευτικών σχετικά με τον παιδικό διαβήτη.

Ο Παύλος πηγαίνει στην πέμπτη δημοτικού. Μια ανοιξιάτικη ημέρα έρχεται αντιμέτωπος με ένα αλλήθωρο, βρωμιάρικο, τρισάθλιο τέρας, το οποίο ονόμασε Παντεσπάνιους και όλα στη ζωή του αλλάζουν. Το τερατάκι τον ακολουθεί παντού, σε κάθε του βήμα είναι εκεί, δεν τον αφήνει σε ησυχία… ειδικά όταν παίζει ασταμάτητα ή παρασύρεται σε γλυκές λιχουδιές!  «Σαν να ζεις με ένα τέρας είναι αυτός ο διαβήτης», «στρογγυλοκάθεται δίπλα σου και απολαμβάνει τη νίκη του»… Τι πρέπει να κάνει ο Παύλος για να ξεφορτωθεί τον Παντεσπάνιους; Θα γυρίζει πάλι ανέμελα στα ξέφρενα παιχνίδια και τις σκανδαλιές;

Μέσα από ένα διευρυμένο πρόγραμμα ενημέρωσης για τον διαβήτη τύπου 1 στα σχολεία όλης της Ελλάδας, η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν τον Παύλο και το τερατάκι του στο βιβλίο «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ -Το Ημερολόγιο ενός παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη», να μπουν στο μυαλό του, να γίνουν οι φίλοι του – αυτοί που θα τον στηρίξουν να σταθεί και πάλι στα πόδια του και να χαρεί τη ζωή, χωρίς περιορισμούς και φόβους!

Το λογοτεχνικό βιβλίο, που έγραψε ο συγγραφέας Φίλιππος Μανδηλαράς κι εικονογράφησε η Ναταλία Καπατσούλια, είναι γραμμένο στη γλώσσα των παιδιών τόσο ευρηματικά, που καταφέρνει να μεταφέρει με άμεσο τρόπο στους αναγνώστες τη διαφορετική καθημερινότητα που βιώνει ένα παιδί με διαβήτη τύπου 1.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, συντάχθηκε επίσης από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία και ενημερωτικό έντυπο για τους εκπαιδευτικούς με γενικές πληροφορίες για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (μύθοι και αλήθειες, συμπτώματα,  αντιμετώπιση), με στόχο να τους βοηθήσει μέσα από τη γνώση, να στηρίξουν ουσιαστικά τα παιδιά με διαβήτη τόσο στην καθημερινότητα τους όσο και στις σχέσεις τους με τα υπόλοιπα παιδιά στο σχολικό περιβάλλον.

Ήδη το βιβλίο μοιράστηκε σε όλα τα δημοτικά σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) της χώρας μαζί με υλικό για τους εκπαιδευτικούς. H πρωτοβουλία, μάλιστα, περιλαμβάνει και κάτι ακόμα: τη θεατρική διασκευή του βιβλίου για να μπορέσουν οι μαθητές να ανεβάσουν τη δική τους παράσταση μέσα στο σχολείο, να γίνουν οι ίδιοι ήρωες του έργου, και να μάθουν βιωματικά τις ιστορίες, τους προβληματισμούς, τις αγάπες και τις ανησυχίες ενός –στην ουσία- συμμαθητή τους, που ζει πλάι με ένα τερατάκι.

Επισκεφτείτε το σχολείο του παιδιού σας και παροτρύνετε τους εκπαιδευτικούς να διαβάσουν το βιβλίο στα παιδιά και να ανεβάσουν τη δική τους θεατρική παράσταση!

Η πρωτοβουλία ενημέρωσης πραγματοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ).

Η Sanofi έχει αναλάβει την ανάπτυξη, την επιμέλεια και το κόστος όλων των υλικών, τα οποία είναι διαθέσιμα δωρεάν και σε ηλεκτρονική μορφή με ένα κλικ στο  www.kalikardia.gr, παροτρύνοντας τους εκπαιδευτικούς να μοιραστούν το ηλεκτρονικό βιβλίο με τους μαθητές τους και να ανεβάσουν τη δική τους θεατρική παράσταση «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ», μέχρι το τέλος του σχολικού έτους.

Κατεβάστε το βιβλίο εδώ

Κατεβάστε τη θεατρική διασκευή εδώ

Κατεβάστε το υλικό για εκπαιδευτικούς εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε www.kalikardia.gr