παιδί (6+)

υγεία | ανάπτυξη | ψυχολογία | διατροφή | εκπαίδευση | εφηβεία |

Η παιδική περιέργεια το «μυστικό» για καλές σχολικές επιδόσεις

03/05/2018
Η παιδική περιέργεια το «μυστικό» για καλές σχολικές επιδόσεις
Ενώ η περιέργεια σχετίζεται με υψηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις σε όλα τα παιδιά, αυτές είναι μεγαλύτερες όταν οι μαθητές έρχονται από χαμηλό κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον.

Όσο πιο περίεργο είναι ένα παιδί, τόσο πιθανότερο είναι να έχει καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatric Research.

Μάλιστα, ο συσχετισμός φαίνεται να λειτουργεί ανεξαρτήτως του οικονομικού υπόβαθρου της οικογένειας του παιδιού.

Οι ερευνητές από το Νοσοκομείο Παίδων C.S. Mott του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι και του Κέντρου Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Εξέλιξης κατέληξαν σε αυτό συμπέρασμα αφού ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 6.200 παιδιά που φοιτούσαν στο νηπιαγωγείο και είχαν πάρει μέρος στη μελέτη Early Childhood Longitudinal Study, Birth Cohort.

Η περιέργεια μετρήθηκε με βάσει συμπεριφορικό ερωτηματολόγιο που είχαν συμπληρώσει οι γονείς, ενώ είχαν επίσης αξιολογηθεί οι ικανότητες των παιδιών στην ανάγνωση και τα μαθηματικά.

Οι ερευνητές με έκπληξη διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο είχαν μεν χαμηλότερες επιδόσεις, αλλά όσα είχαν χαρακτηριστεί ως έχοντα περιέργεια είχαν όμοιες επιδόσεις στα μαθηματικά και την ανάγνωση με τα παιδιά από οικογένειες με υψηλό εισόδημα.

 

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ενώ η περιέργεια σχετίζεται με υψηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις σε όλα τα παιδιά, αυτές είναι μεγαλύτερες όταν οι μαθητές έρχονται από χαμηλό κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον», σχολιάζει η επικεφαλής συγγραφέας Πρασι Σαχ.

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό ανοίγει έναν τελείως νέο δρόμο για τις οικογένειες, τους φορείς που χαράσσουν την εκπαιδευτική πολιτική και το διδακτικό προσωπικό.

«Η περιέργεια συνοδεύεται από την χαρά της ανακάλυψης και την επιθυμία της ανακάλυψης, το κίνητρο της αναζήτησης απαντήσεων. Προάγοντας την περιέργεια στα παιδιά, ειδικά εκείνα από πτωχότερα περιβάλλοντα ενδεχομένως να μπορεί να καλύψει το κοινωνικό μειονέκτημα που τα συνοδεύει», λέει η ερευνήτρια.

Καλλιεργώντας την παιδική περιέργεια

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η παιδική περιέργεια έχει να κάνει με την ποιότητα του περιβάλλοντος στην οποία μεγαλώνουν τα παιδιά.

Εκείνα που μεγαλώνουν σε ασφαλείς οικονομικά συνθήκες τείνουν να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε πηγές που εγγυώνται καλές ακαδημαϊκές επιδόσεις, ενώ αυτά που προέρχονται από χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα είναι πιθανότερο να έχουν λιγότερα ερεθίσματα. Αυτό με τη σειρά του σχετίζεται με το κίνητρο του παιδιού να μάθει.

Μάλιστα, όταν οι ερευνητές εξέτασαν έναν άλλον σημαντικό παράγοντα για τις σχολικές επιδόσεις, την ικανότητα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Παρατήρησαν λοιπόν ότι ανεξαρτήτως και αυτής της παραμέτρου, τα παιδιά με έμφυτη περιέργεια ήταν καλοί μαθητές στα μαθηματικά και την ανάγνωση.

«Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν ένα παιδί έχει δυσκολία συγκέντρωσης μέσα στο μάθημα, μπορεί να έχει άριστες σχολικές επιδόσεις, αν το διακρίνει περιέργεια. Και προς το παρόν οι παρεμβάσεις στο σχολικό περιβάλλον έχουν επικεντρωθεί στην καλλιέργεια της προσοχής στο μάθημα και στην αυτο-προσπάθεια του μαθητή. Αλλά τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι πρέπει τελικά να ρίξουμε περισσότερο βάρος στην περιέργεια», σημειώνει η Δρ Σαχ.


Μαίρη Μπιμπή

Σχετικά Άρθρα

Τι να κάνετε αν το παιδί πηγαίνει σχολείο και έρχεται στο κρεβάτι σας
Μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι κανένα παιδί δεν κοιμάται πραγματικά κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας. Το ξύπνημα είναι φυσιολογικό κομμά...
Όταν το παιδί αρνείται να πάει στο σχολείο
Άρνηση για σχολείο σημαίνει ότι ένα παιδί αναστατώνεται πάρα πολύ στην ιδέα του να πάει και συχνά χάνει κάποιες ώρες ή και ολόκληρη τη μέρα ...
Η στάση του παιδιού απέναντι στα μαθηματικά καθορίζει και τις άλλες επιδόσεις του
Για πρώτη φορά, ερευνητές εντόπισαν το δίκτυο του εγκεφάλου που συνδέει την θετική στάση προς τα μαθηματικά με την επιτυχία με την επιτυχία ...
Πώς «τιμωρούν» στη Γερμανία τα παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής;
Τα σχολεία στη Γερμανία «τιμωρούν» τα παιδιά με ΔΕΠΥ, ζητώντας τους να φορούν γιλέκα γεμάτα άμμοΘύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στη Γε...
Γιατί δεν διαβάζει το παιδί μου;
Αν δεν διαβάζει το παιδί σας, αντιμετωπίστε το γεγονός με ψυχραιμία.  Μην το συνδέσετε με την μελλοντική του ευτυχία ή με το ήθος του κ...
Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Ένας ιδιαίτερος άνθρωπος που έχει να μας πει πολλά
Δεν ξέρω πόσοι από σας θυμάστε τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, τον  αριστούχο μαθητή της τότε Γ' Γυμνασίου που έλαβε μέρος στην παρέλαση ως ο...