Υλικά για 6 άτομα

  • 500 γρ. φασόλια λευκά, μέτρια
  • 6-7 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 λάχανο μικρό, σφιχτό, ή 1/2 μέτριο
  • 1 κρεμμύδι λευκό, ξερό, μέτρια κομμένο
  • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι, μεγάλο, ακέρωτο
  • αλάτι
  • 2-3 κλωνάρια σέλινου ή σέλερι (τα φύλλα και τους τρυφερούς μίσχους)
  • μπούκοβο (γλυκό ή μέτριο)

Εκτέλεση

  1. Από την προηγουμένη μουλιάζουμε τα φασόλια σε άφθονο νερό, το οποίο αλλάζουμε τουλάχιστον 1-2 φορές.
  2. Τα βράζουμε χωρίς αλάτι και τα σουρώνουμε όταν είναι σχεδόν έτοιμα, κρατώντας στην άκρη 1 φλιτζάνι από το ζουμί τους.
  3. Καθαρίζουμε, χοντροκόβουμε το λάχανο, το πλένουμε καλά και το αφήνουμε να στραγγίξει.
  4. Σε πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε στο καυτό λάδι το λάχανο και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού.
  5. Προσθέτουμε το ζουμί των φασολιών και σκεπάζουμε την κατσαρόλα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει το λάχανο.
  6. Ρίχνουμε τα φασόλια, αλάτι, το ξύσμα λεμονιού και σκεπάζουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά, όχι παραπάνω, μέχρι να χυλώσουν τα φασόλια και να δέσει το ζουμάκι τους.
  7. Σερβίρουμε με χοντροκομμένο σέλινο ή σέλερι και πασπαλίζουμε με το μπούκοβο.

Tips

  • Το σέλινο έχει πιο έντονη γεύση και αρώματα από το σέλερι, οπότε εσείς θα αποφασίσετε ποιο θα επιλέξετε.
  • Το μέτριο μπούκοβο έχει επίσης πιο δυνατά αρώματα από το γλυκό και «καίει». Απλώς βάλτε λιγότερο.
  • Λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο σε κάθε μερίδα θα αυξήσουν τη δύναμη του πιάτου.