Υλικά για 6 άτομα
- 500 γρ. φασόλια λευκά, μέτρια
- 6-7 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
- 1 λάχανο μικρό, σφιχτό, ή 1/2 μέτριο
- 1 κρεμμύδι λευκό, ξερό, μέτρια κομμένο
- χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι, μεγάλο, ακέρωτο
- αλάτι
- 2-3 κλωνάρια σέλινου ή σέλερι (τα φύλλα και τους τρυφερούς μίσχους)
- μπούκοβο (γλυκό ή μέτριο)
Εκτέλεση
- Από την προηγουμένη μουλιάζουμε τα φασόλια σε άφθονο νερό, το οποίο αλλάζουμε τουλάχιστον 1-2 φορές.
- Τα βράζουμε χωρίς αλάτι και τα σουρώνουμε όταν είναι σχεδόν έτοιμα, κρατώντας στην άκρη 1 φλιτζάνι από το ζουμί τους.
- Καθαρίζουμε, χοντροκόβουμε το λάχανο, το πλένουμε καλά και το αφήνουμε να στραγγίξει.
- Σε πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε στο καυτό λάδι το λάχανο και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού.
- Προσθέτουμε το ζουμί των φασολιών και σκεπάζουμε την κατσαρόλα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει το λάχανο.
- Ρίχνουμε τα φασόλια, αλάτι, το ξύσμα λεμονιού και σκεπάζουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά, όχι παραπάνω, μέχρι να χυλώσουν τα φασόλια και να δέσει το ζουμάκι τους.
- Σερβίρουμε με χοντροκομμένο σέλινο ή σέλερι και πασπαλίζουμε με το μπούκοβο.
Tips
- Το σέλινο έχει πιο έντονη γεύση και αρώματα από το σέλερι, οπότε εσείς θα αποφασίσετε ποιο θα επιλέξετε.
- Το μέτριο μπούκοβο έχει επίσης πιο δυνατά αρώματα από το γλυκό και «καίει». Απλώς βάλτε λιγότερο.
- Λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο σε κάθε μερίδα θα αυξήσουν τη δύναμη του πιάτου.