Υλικά για 6 άτομα

  • 1 κύβο λαχανικών, κατά προτίμηση βιολογικό ή ψυγείου
  • ζεστό νερό
  • 250 γρ. ξινό τραχανά
  • 1 κιλό αρνί (μπούτι), σε μερίδες
  • 3-4 κόκκους μπαχαριού
  • 1/2 κιλό ξερά κρεμμύδια, σε ροδέλες
  • 3 αυγά
  • 1/2 κιλό φέτα, θρυμματισμένη
  • 3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
  • 4 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα διαλύουμε τον κύβο λαχανικών σε ζεστό νερό και βράζουμε τον τραχανά για περίπου 15 λεπτά. Βάζουμε τόσο νερό όσο να τον καλύπτει ίσα-ίσα και προσθέτουμε λίγο-λίγο αν χρειαστεί, διότι δεν θέλουμε ο τραχανάς να γίνει σούπα, αλλά ένας παχύρρευστος χυλός σαν ριζότο. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να σφίξει.
  2. Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε το κρέας, μαζί με τα κρεμμύδια, το μπαχάρι και το αλάτι, μέχρι να μαλακώσει. Σουρώνουμε το κρέας με τα κρεμμύδια και το κόβουμε σε μπουκιές.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  4. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το κρέας, τα κρεμμύδια, 3-4 κουταλιές από το ζωμό στον οποίο έχουν βράσει μαζί, τα αυγά, το τυρί, το ελαιόλαδο και το ρύζι.
  5. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε μια πολύ λεπτή στρώση τραχανά.
  6. Από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και καλύπτουμε με άλλη μία στρώση τραχανά.
  7. Ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια μικρά κομματάκια βούτυρο.
  8. Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 90 λεπτά.

Tips

  • Σε αυτή την πίτα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το έτοιμο αρνάκι του Πάσχα ή το ψητό που μας περίσσεψε από την προηγουμένη.
  • Αν θέλουμε την πίτα πιο μυρωδάτη, μπορούμε, όταν βράζουμε το αρνί, να προσθέσουμε 2 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κρέας και να ενσωματώσουμε 1 ματσάκι μαϊντανό ή άνηθο, ψιλοκομμένα, στη ζύμη.