Υλικά για 6 άτομα
- 1 κύβο λαχανικών, κατά προτίμηση βιολογικό ή ψυγείου
- ζεστό νερό
- 250 γρ. ξινό τραχανά
- 1 κιλό αρνί (μπούτι), σε μερίδες
- 3-4 κόκκους μπαχαριού
- 1/2 κιλό ξερά κρεμμύδια, σε ροδέλες
- 3 αυγά
- 1/2 κιλό φέτα, θρυμματισμένη
- 3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
- 4 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα διαλύουμε τον κύβο λαχανικών σε ζεστό νερό και βράζουμε τον τραχανά για περίπου 15 λεπτά. Βάζουμε τόσο νερό όσο να τον καλύπτει ίσα-ίσα και προσθέτουμε λίγο-λίγο αν χρειαστεί, διότι δεν θέλουμε ο τραχανάς να γίνει σούπα, αλλά ένας παχύρρευστος χυλός σαν ριζότο. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να σφίξει.
- Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε το κρέας, μαζί με τα κρεμμύδια, το μπαχάρι και το αλάτι, μέχρι να μαλακώσει. Σουρώνουμε το κρέας με τα κρεμμύδια και το κόβουμε σε μπουκιές.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το κρέας, τα κρεμμύδια, 3-4 κουταλιές από το ζωμό στον οποίο έχουν βράσει μαζί, τα αυγά, το τυρί, το ελαιόλαδο και το ρύζι.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε μια πολύ λεπτή στρώση τραχανά.
- Από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και καλύπτουμε με άλλη μία στρώση τραχανά.
- Ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια μικρά κομματάκια βούτυρο.
- Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 90 λεπτά.
Tips
- Σε αυτή την πίτα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το έτοιμο αρνάκι του Πάσχα ή το ψητό που μας περίσσεψε από την προηγουμένη.
- Αν θέλουμε την πίτα πιο μυρωδάτη, μπορούμε, όταν βράζουμε το αρνί, να προσθέσουμε 2 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κρέας και να ενσωματώσουμε 1 ματσάκι μαϊντανό ή άνηθο, ψιλοκομμένα, στη ζύμη.