βρέφος

υγεία | ανάπτυξη | διατροφή | φροντίδα | θηλασμός |

Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον εγκέφαλο του μωρού μας

25/01/2018
Από: Ελένη Χαδιαράκου |  σχολιάστε
Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον εγκέφαλο του μωρού μας
Επειδή οι πρώτοι μήνες είναι οι πιο καθοριστικοί για την ανάπτυξη και τη μελλοντική υγεία του μωρού μάθετε ποια είναι τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον εγκέφαλο του.


Οι πρώτοι μήνες της ζωής ενός παιδιού είναι καθοριστικοί για την ανάπτυξη και τη μελλοντική υγεία του, γι' αυτό και οι γονείς θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στη διατροφή του, όπως επισημαίνει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP).

Με στόχο να βοηθήσει τους γονείς να κατανοήσουν καλύτερα ποιες είναι οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών ώστε να αναπτυχθεί σωστά ο εγκέφαλός τους, η Ακαδημία εξέδωσε νέες οδηγίες στις οποίες περιγράφεται η ιδανική διατροφή κατά τις πρώτες 1.000 μέρες της ζωής του παιδιού –σχεδόν μέχρι την ηλικία των 3 ετών.

Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον εγκέφαλο

Στις νέες οδηγίες, οι οποίες δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Pediatrics, η Επιτροπή της Ακαδημίας για τη Διατροφή επισημαίνει ότι συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, όπως οι πρωτεΐνες, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ, ορισμένες βιταμίνες (A, D, B6, B12) και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εγκεφαλική ανάπτυξη του παιδιού.

Αν η διατροφή δεν περιλαμβάνει τα πολύτιμα αυτά θρεπτικά συστατικά το παιδί ενδέχεται να αντιμετωπίσει χρόνιες εγκεφαλικές δυσλειτουργίες, αναφέρουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τη Δρ Sarah Jane Schwarzenberg, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και μέλος της Επιτροπής για τη Διατροφή, το μητρικό γάλα συνιστάται για τα νεογέννητα έως την ηλικία των έξι μηνών. Μετά το εξάμηνο όμως δεν παρέχει στο παιδί την ποσότητα σιδήρου και ψευδαργύρου που χρειάζεται, γι’ αυτό και πρέπει συμπληρωματικά το παιδί να καταναλώνει τροφές που του δίνουν αυτά τα συστατικά.

Αρκετές παιδικές τροφές ενισχύονται τόσο με σίδηρο όσο και με ψευδάργυρο, αναφέρει η Schwarzenberg, καλή πηγή είναι όμως και το πολτοποιημένο κρέας.


Δώστε έμφαση στην ποικιλία

Μετά τη διακοπή του θηλασμού, ιδανική διατροφή για ένα παιδί είναι αυτή που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών, όπως πλούσιο σε πρωτεΐνες (άπαχο) κρέας και πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα φρούτα και λαχανικά.

«Τα μωρά είναι πολύ επιρρεπή στις διατροφικές ελλείψεις τους πρώτους μήνες της ζωής τους» δηλώνει η δόκτωρ Schwarzenberg, σύμφωνα με το περιοδικό  ΤΙΜΕ.

«Ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται με ταχύτατο ρυθμό από την ηλικία των 12 έως και των 24 μηνών κι έτσι θέλουμε οι παιδίατροι να προτείνουν ποικιλία τροφών και όχι απλώς να λένε στους γονείς να δίνουν στα παιδιά τους συγκεκριμένες τροφές.»

«Αν δεν επιτευχθούν τα αναπτυξιακά ορόσημα των πρώτων 1.000 ημερών της ζωής του παιδιού δεν υπάρχει δυνατότητα να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο και να το αλλάξουμε αυτό» τονίζει κλείνοντας η ειδικός. 

Σχετικά Άρθρα

Από ποια ηλικία μπορεί το μωρό μας να φάει τυρί;
Από ποια ηλικία μπορεί το μωρό μας να φάει τυρί; Και ποιο είναι το κατάλληλο τυρί για να ξεκινήσουμε;Με τη συμπλήρωση του 6ου μήνα της ζωής ...
Τα μωρά ακούν κι όταν κοιμούνται
Γνωρίζατε ότι τα μωρά ακούν κι όταν κοιμούνται;Αυτό υποστηρίζει ομάδα ερευνητών του King's College του Λονδίνου μετά από έρευνα κα...
Η έλλειψη αγάπης επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού
Κι όμως η έλλειψη αγάπης είναι πιο καταστροφική απ' όσο νομίζουμε για τα μωρά.  Οι απεικονίσεις του εγκεφάλου δείχνουν με αδιαμφισ...
Τα μωρά που γεννιούνται με μεγάλο κεφάλι είναι πιο έξυπνα
Tα μωρά που γεννιούνται με μεγάλο κεφάλι, έχουν υψηλό δείκτη ευφυίας, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη. Με βάση τα πορίσματα της έρευνας...
Το διάβασμα στο μωρό μας, εξίσου ευεργετικό με το θηλασμό!
Εσείς γνωρίζετε ότι το διάβασμα προς το μωρό μας εξίσου ευεργετικό με το θηλασμό;Η μεγαλόφωνη ανάγνωση από τους πρώτους μήνες της ζωής του π...
Πόσο έξυπνα είναι τελικά τα μωρά;
Μικρά αλλά γνωρίζουν πολλά. Τα μωρά λίγων μόνο μηνών δεν είναι μόνο πλασματάκια που διασκεδάζουν ξέγνοιαστα από τον ένα θηλασμό στον  ά...