Μέχρι τον 5ο μήνα το μωρό θηλάζει θεωρητικά κάθε 2,5 ώρες, αλλά η πράξη λέει ότι θηλάζει όποτε θέλει αυτό. Αν πίνει έτοιμο γάλα, χρειάζεται να το ταΐζετε κάθε 3 ώρες.
Μετά τον 5ο μήνα κάνει 5-6 γεύματα, από τα οποία στο ένα (κατά προτίμηση στο 4ο) έχει προστεθεί ρυζάλευρο.
Μετά τον 6ο μήνα προσθέστε καθαρισμένα και αλεσμένα φρούτα (μήλο, αχλάδι, μπανάνα, πορτοκάλι). Αρχίστε με 1/4 του φρούτου και αυξήστε την ποσότητα καθώς μεγαλώνει. Τα γεύματά του διαμορφώνονται ως εξής: 1ο γάλα, 2ο φρούτα, 3ο γάλα, 4ο ρυζάλευρο, 5ο γάλα.
Στα μέσα του 7ου μήνα θα προσθέσετε χορτόσουπα, που θα αντικαταστήσει το 3ο γεύμα της ημέρας. Η σούπα πρέπει να περιέχει πατάτα, καρότο, σέλινο, μαϊντανό, κολοκυθάκι και σπανάκι, βρασμένα και αλεσμένα και κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας. Στο τέλος, θα προσθέσετε ένα κουταλάκι λάδι και λίγο λεμόνι, αλλά καθόλου αλάτι. Τους επόμενους μήνες μπορείτε να προσθέσετε παντζάρι, φασολάκια και πιπεριά, ανάλογα με την ανεκτικότητα του μωρού.
Μετά τον 7ο μήνα τα γεύματα εναλλάσσονται κάθε 4 ώρες. Το 1ο είναι το πρωινό γάλα, το 2ο αποτελείται από φρούτα, στο 3ο θα προσθέσετε εκτός από λαχανικά και 80-100 γρ. κρέατος (κοτόπουλο, μοσχάρι ή κουνέλι). Το 4ο γεύμα, το απόγευμα, γίνεται με φαρίν λακτέ ή κρέμα από μπισκότα και ακολουθεί ένα τελευταίο -το βραδινό- με γάλα.
Αρχές του 8ου μήνα δώστε στο μωρό σας -μέρα παρά μέρα και μία ώρα πριν από το γεύμα με τα φρούτα- ένα μελάτο αυγό. Την πρώτη εβδομάδα δώστε του μόνο το ασπράδι και στη συνέχεια κρόκο και ασπράδι μαζί. Αν δεν τρώει το αυγό σκέτο, μπορείτε να προσθέσετε λίγη ψίχα από ψωμί ολικής άλεσης χωρίς σπόρους.
Από τον 9ο μέχρι και το 12ο μήνα μπορούμε να προσθέσουμε ψάρι (μπακαλιάρο ή γλώσσα, που είναι πιο εύπεπτα). Η φαρίν λακτέ το απόγευμα μπορεί να αντικατασταθεί με γιαούρτι (100-200 γρ.) στο οποίο μπορούμε να προσθέσουμε μέλι ή ένα αλεσμένο φρούτο. Αυτό το γεύμα μπορεί επίσης να αντικατασταθεί με τραχανά ή μια φωλιά φιδέ (άβραστο περίπου 2 κουταλιές της σούπας), στο οποίο προσθέτουμε τυρί φέτα (όσο ένα σπιρτόκουτο) κι ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο. Λίγο τραχανά, φιδέ ή αστράκι (το πολύ μία κουταλιά) μπορούμε να προσθέσουμε και στο μεσημεριανό του γεύμα.
Μετά το 13ο μήνα μπορούμε να προσθέσουμε στο μεσημεριανό του μία φορά την εβδομάδα όσπρια. Επίσης, δεν αλέθουμε πλέον την τροφή, αλλά τη λιώνουμε με το πιρούνι. Από δω και πέρα μπορεί πλέον να τρώει και χοιρινό κρέας.
Από το 18ο μήνα και μετά το μωρό μπορεί, πλέον, να τρώει κανονική τροφή στην οποία όμως δεν έχει προστεθεί αλάτι και το ελαιόλαδο μπαίνει ωμό μετά το μαγείρεμα.
Το γάλα: Αν το μωρό δεν θηλάζει, μέχρι τον 6ο μήνα τού δίνετε γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας, στη συνέχεια και μέχρι τον 12 μήνα γάλα 2ης βρεφικής ηλικίας, και από 13 μηνών και μετά επιλέγετε μεταξύ φρέσκου γάλακτος, γάλακτος 3ης βρεφικής ηλικίας και γάλακτος εβαπορέ για παιδιά.
Οδηγίες για… απελπισμένους γονείς
Αν το παιδί σας δεν τρώει, μπορεί να σας παρηγορήσει η σκέψη ότι πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα, το οποίο όμως δεν είναι άλυτο. Στο βιβλίο του «Γονείς για πρώτη φορά», ο Κώστας Στοφόρος αναφέρει ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων τα προβλήματα με το φαγητό εξαφανίζονται ως διά μαγείας όταν τα παιδιά πάνε στον παιδικό σταθμό, χάρη στα κοινά γεύματα με τους συνομηλίκους τους. Η κλασική συμβουλή πάντως για να ανοίξουν τα «κλειδωμένα στόματα» είναι να αφήσουμε τα παιδιά να φάνε μεγάλη ποσότητα από το φαγητό που προτιμούν και λιγότερο ή καθόλου από κάποιο άλλο, αν έτσι θέλουν. Ο συγγραφέας προτείνει, επίσης, μερικές χρήσιμες ιδέες:
  • Προτιμήστε συχνά και μικρά γεύματα και πάντα σε σταθερές ώρες.
  • Δοκιμάστε να ταΐσετε το παιδί καθισμένο στα γόνατά σας, αντί να είναι στο καρεκλάκι του. Πολλά παιδιά νιώθουν καλύτερα έτσι.
  • Τα πολλά καλοπιάσματα δεν βοηθούν. Είναι καλό να υπάρχει κάποιου είδους επιβράβευση, αλλά σε ήπιους τόνους.
  • Συχνά η παρουσία του αγαπημένου ζώου ή της κούκλας βοηθάει το παιδί να νιώθει ότι τρώει με παρέα. Αντίθετα, τα πολλά παιχνίδια τού προξενούν εκνευρισμό.
  • Τολμηρές και παράξενες αναμείξεις και διαδικασίες μπορεί να δώσουν λύση. Δώστε του π.χ. αραιωμένη σούπα με το μπιμπερό αφού ανοίξετε τη θηλή, βάλτε λίγη ζάχαρη αντί για αλάτι στο φιδέ, και κρέας πάντοτε σε μορφή κιμά.

Με τη συνεργασία της Παναγιώτας Καρακασίδου (διατροφολόγος-διαιτολόγος).