Υλικά για 4 άτομα
- 250 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 πατάτα βρασμένη, χλιαρή και λιωμένη με το πιρούνι
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 2 φλ. μπαγιάτικο ψωμί, σταρένιο, μουσκεμένο
- 2 αυγά
- 1 κ.γ. μαραθόσπορο, κοπανισμένο σε σκόνη
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει, βράζουμε για 3 λεπτά τις γαρίδες με το φύλλο δάφνης.
- Τις στραγγίζουμε και μόλις κρυώσουν λίγο τις ψιλοκόβουμε και τις βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
- Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για μισή ώρα να σφίξει.
- Πλάθουμε κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν.
- Τα αφήνουμε για λίγο σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το περιττό λάδι και σερβίρουμε.
- Καθάρισμα γαρίδας: Αφαιρούμε με το χέρι τα ποδαράκια της γαρίδας κατά μήκος της κοιλιάς. Βγάζουμε το κέλυφος, τραβώντας, και κατόπιν αφαιρούμε την ουρά και το κεφάλι. Με ένα μαχαιράκι κάνουμε μια ρηχή τομή κατά μήκος της ράχης και αφαιρούμε το μαύρο εντεράκι.
Tips
- Οι γαριδοκεφτέδες γίνονται πιο νόστιμοι με φρέσκες γαριδούλες. Ωστόσο και οι κατεψυγμένες είναι εξίσου γευστικές.
- Τις σερβίρουμε με σος ταρτάρ που θα φτιάξουμε ανακατεύοντας 3/4 φλ. μαγιονέζα, χυμό από 1 λεμόνι, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κ.γ. κάππαρη, ψιλοκομμένη και ξαρμυρισμένη, 2-3 αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα και ξαρμυρισμένα, 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη, 1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.