Υλικά για 6 άτομα
- 2 πορτοκάλια, ακέρωτα
- 1 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 αυγά
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
- 3 κ.σ. μπράντι ή λικέρ πορτοκάλι
- 1/2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 300 γρ. αμύγδαλα, ψιλοκομμένα σαν πούδρα (στο μπλέντερ)
- μαργαρίνη και αλεύρι για τη φόρμα
Για το σιρόπι
- 1 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 1/2 φλ. νερό
- φλούδες από πορτοκάλι, ακέρωτο
Εκτέλεση
- Πλένουμε τα πορτοκάλια, τα κόβουμε σε κομμάτια και τα πολτοποιούμε στο multi με τη φλούδα τους.
- Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το γιαούρτι. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας το μπράντι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.
- Ρίχνουμε και τα αμύγδαλα και ενσωματώνουμε τα πολτοποιημένα πορτοκάλια.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε μια φόρμα του κέικ, την αλευρώνουμε και ρίχνουμε το μείγμα.
- Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα.
- Οσο ψήνεται το γλυκό ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, τη ζάχαρη και τις φλούδες στο νερό, χωρίς να ανακατέψουμε. Μόλις κοχλάσει το νερό, το αφήνουμε να βράσει 8 λεπτά και κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά.
- Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και περιχύνουμε το γλυκό όσο είναι ακόμη ζεστό.
Tips
- Την ίδια συνταγή μπορούμε να την κάνουμε με μανταρίνια. Σε αυτή την περίπτωση, θέλουμε 4-5 μεγάλα χιώτικα μανταρίνια.
- Τόσο τα μανταρίνια όσο και τα πορτοκάλια μας πρέπει να είναι ακέρωτα, γι’ αυτό προτιμάμε τα βιολογικά.