Τα μυστικά για να γίνετε μια ευτυχισμένη μαμά είναι ν’ αναθεωρήσετε τις προτεραιότητές σας, να βρείτε τρόπους εκτόνωσης, να χαμηλώσετε τους ρυθμούς της καθημερινότητάς σας και να χαρείτε το μωρό σας. «Στην πρώτη μου εγκυμοσύνη, όλες μου οι σκέψεις περιστρέφονταν γύρω από το παιδί που μεγάλωνε μέσα μου», διηγείται η Δανάη, μητέρα τριών παιδιών. «Έπινα τόνους γάλα, για να παίρνω ασβέστιο για τα κόκαλα του, έτρωγα ψάρι, που κάνει καλό στον εγκέφαλο. Επισκεπτόμουν παιδίατρους και έλεγχα παιδικούς σταθμούς και μπέιμπι-σίτερ. Εβδομάδες ολόκληρες με έτρωγε η αγωνία μήπως δεν ήταν τέλεια η ταπετσαρία στο δωματιάκι του. Τελικά ήρθε ο Κωνσταντίνος. Και σε αυτές τις θυελλώδεις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννησή του κατάλαβα ότι η μόνη πτυχή της μητρότητας που δεν είχα φροντίσει να οργανώσω ήμουν εγώ η ίδια! Ήρθα αντιμέτωπη με μύριες αλλαγές, από την κατάσταση του σώματός μου μέχρι τα αγαπημένα μου θέματα συζήτησης, που ξαφνικά αφορούσαν αποκλειστικά μωρά, θηλασμούς και πάλι μωρά. Η μετάβασή μου στη μητρότητα ήταν συναρπαστική μα και τρομακτική. Απέκτησα άλλα δύο παιδιά και μπορώ να συμμεριστώ την κατάσταση όλων των νέων μαμάδων σαν εμένα. Γιατί η εμπειρία σου δείχνει κάτι που κανείς δεν σου λέει από την αρχή. Ότι λίγες μικρές χαρές αρκούν για να γίνει πολύ πιο ομαλά αυτό το πέρασμα στο νέο ρόλο. Ξεχάστε, δηλαδή, το ονειρεμένο μωρό που ποτέ δεν κλαίει, ποτέ δεν ξυπνάει τη νύχτα. Δεν υπάρχουν τέτοια παιδιά».  

Μάθετε να λέτε «Ναι» και «Ευχαριστώ»

Δεν μιλάμε για κανόνες καλής συμπεριφοράς. Εννοούμε ότι οι νέες μαμάδες πρέπει να αισθάνονται άνετα να ζητήσουν βοήθεια και να τη δέχονται ευχαρίστως όταν τους προσφέρεται. Το μυστικό είναι να θεωρείτε ότι η εγκυμοσύνη διαρκεί τέσσερα τρίμηνα όχι τρία. Μετά τη γέννηση πρέπει να παρατείνετε, όχι να τερματίσετε, την προετοιμασία και τα κανακέματα των προηγούμενων εννέα μηνών. Το να ζητήσετε βοήθεια δεν είναι ένδειξη αδυναμίας, ούτε ανικανότητας να γίνετε μητέρα. Έχει ζωτική σημασία να μην σπαταλάτε ενέργεια, ώστε να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας και να μπορέσετε να φροντίζετε διαρκώς το μωρό σας. Στραφείτε στο σύντροφό σας. Οι περισσότεροι νέοι μπαμπάδες θέλουν να νιώθουν χρήσιμοι. Ζητήστε τη βοήθεια της μαίας σας που μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την πρώτη περίοδο μετά τον τοκετό. Βασιστείτε σε φίλους και συγγενείς για την κάλυψη των κενών. Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν οι νέες μαμάδες έχουν πρακτική βοήθεια αντιμετωπίζουν πολύ μικρότερο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης.

 Μοιραστείτε με άλλους την εμπειρία του τοκετού σας

Βοηθάει φοβερά τις γυναίκες το να μοιράζονται με άλλους την εμπειρία του τοκετού. Ανεξάρτητα από το εάν αισθάνονται ικανοποιημένες ή απογοητευμένες, έρχεται η στιγμή που τον δέχονται όπως ήταν: «Αυτή είμαι, αυτό το παιδί έκανα, αυτό τον τοκετό είχα». Ένας τρόπος για να φτάσουν σε αυτό το σημείο είναι να διηγούνται περιστατικά από τον τοκετό τους. Δυστυχώς, η κουλτούρα μας δεν μας «διδάσκει» να θέλουμε ν’ ακούμε για τις ωδίνες, εμείς θέλουμε μόνο να δούμε το μωρό. Δεν τιμάμε αυτό που πέρασε η μητέρα. Και εκείνη δεν έχει την ευκαιρία να μιλήσει γι’ αυτό. Το να μιλάτε για τον τοκετό σας είναι πολύ χρήσιμο, ιδίως εάν η εμπειρία σας δεν ήταν αυτή που ελπίζατε ή περιμένατε. Εάν, για παράδειγμα, χρειάστηκε να κάνετε επισκληρίδιο μετά από τόσα μαθήματα φυσιολογικού τοκετού ή χρειάστηκε να γίνει καισαρική τομή. Μπορείτε κάλλιστα να τον ξαναθυμηθείτε με τον μαιευτήρα και τη μαία σας, όταν τους επισκέπτεστε για τις μεταγεννητικές εξετάσεις. Ως ειδικοί, οι οποίοι μάλιστα συμμετείχαν στις ωδίνες και στον τοκετό σας, θα σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσετε μέσα σας το γιατί τα πράγματα έγιναν όπως έγιναν και θα σας θυμίσουν ότι παρά την απογοήτευσή σας, ο τοκετός ουσιαστικά ήταν επιτυχής. Τον περάσατε παλικαρίσια και φέρατε στον κόσμο μια νέα ζωή.  

Μία καλή φίλη με μωρό

Ιδανική συντροφιά για μια νέα μαμά είναι μια άλλη νέα μαμά με μωρό λίγους μήνες μεγαλύτερο. Θα χαίρεται να σας ακούει να επαναλαμβάνετε τις ιστορίες του τοκετού σας και δεν θα χορταίνει, σαν εσάς, να συζητά την παραμικρή λεπτομέρεια για τη φροντίδα του μωρού. Και επειδή θα έχει προχωρήσει λίγο πιο κάτω, θα σας δώσει χρήσιμες πληροφορίες και θα σας προτείνει δοκιμασμένες πρακτικές. Χρειάζεται, όμως, και λίγη προσοχή. Γιατί οι νέες μαμάδες έχουν ανάγκη να συζητούν για τη ζωή τους μετά τον τοκετό, αλλά το τελευταίο χρειάζονται είναι κάποιον που να τιτιβίζει συνεχώς πόσο χαρούμενη είναι όταν αλλάζει πάνα. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας για το τι σας είναι χρήσιμο και τι όχι. Αποφύγετε τις μαμάδες που γίνονται ανταγωνιστικές ή που αρνούνται να σκαλίσουν λίγο πιο κάτω από τη χαρωπή επιφάνεια της μητρότητας.  

Βρείτε τρόπους εκτόνωσης

Ξεχάστε το βραδινό δελτίο ειδήσεων ή τις ίντριγκες στο γραφείο. Οι νέες μαμάδες χρειάζονται διεξόδους, τρόπους να χαλαρώνουν πνευματικά και να διώχνουν αυτά που μπορούν να γίνουν πηγές δυστυχίας. Ίσως μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό μια καλή φίλη με την οποία μπορείτε να συζητάτε άνετα, ένα χαλαρωτικό, νυχτερινό μπάνιο στο φως των κεριών ή ένα δείπνο την εβδομάδα μόνη με το σύντροφό σας. Περίπατοι που καθαρίζουν το μυαλό και ειδικά μεταγεννητικά τμήματα γιόγκα είναι ό,τι καλύτερο, γιατί η άσκηση διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών οι οποίες φτιάχνουν τη διάθεση. «Φύλακες άγγελοι» της ψυχικής υγείας αρκετών μαμάδων -όπως έχουν παραδεχτεί- αποτελούν και τα διάφορα chat rooms και blogs μαμάδων, όπου αργά την νύχτα αφιερώνουν λίγο χρόνο για να ανταλλάξουν απόψεις και απορίες μεταξύ τους.

Καθορίστε τον τρόπο εργασίας που επιθυμείτε

Κάποιες νέες μαμάδες πιστεύουν ότι μετά τη γέννα είναι καλύτερα να μένουν στο σπίτι, ακόμη κι όταν αυτό σημαίνει οικονομικές θυσίες. Άλλες υποστηρίζουν ότι μπορούν να εργάζονται και να είναι καλές μητέρες. Αισθάνονται υποχρέωση να συμβάλλουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό, θεωρούν ότι το να δουλεύουν είναι πλεονέκτημα για την οικογένεια, αλλά και δικό τους ατομικό δικαίωμα. Άλλες πάλι ουσιαστικά προτιμούν να φροντίζουν όλη την ημέρα το παιδί τους, αλλά εξετάζουν και τις οικονομικές επιπτώσεις. Και άλλες, ψάχνουν καινούργιους τρόπους για να επιτύχουν την ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην οικογένεια, όπως το να κάνουν βάρδιες με το σύζυγό τους ή να εργάζονται από το σπίτι. Για να είστε ικανοποιημένη πρέπει πάνω από όλα να ξεκαθαρίσετε τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνετε, καθώς και τι κάνετε πραγματικά. Είναι πολύ σημαντικό να αποφασίσετε ποιον θεωρείτε σωστό τρόπο για να γίνετε καλή μητέρα και στη συνέχεια να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή. Παρότι πολλές γυναίκες με μικρά παιδιά εργάζονται, ο δρόμος για την ευτυχία είναι πάντα πιο δύσκολος για τις εργαζόμενες μητέρες. Αυτό συμβαίνει γιατί η κυρίαρχη εικόνα της καλής μητέρας είναι η εικόνα της νοικοκυράς. Μια εικόνα στην οποία δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί. Θα αισθανθείτε πιο άνετα για την απόφασή σας εάν καταφέρετε να εμπιστευτείτε αυτό που σας λέει το ένστικτό σας για το τι είναι σωστό για σας και για την οικογένειά σας.

Αποκτήστε υπομονή (αν δεν την έχετε)

Όταν αποκτάτε παιδί δεν συρρικνώνεται μόνο ο κόσμος σας αλλά δραματικά και ο χρόνος σας. Τίποτα δεν συμβαίνει τόσο γρήγορα όσο πριν. Κάποιες νέες μαμάδες φτάνουν σε απόγνωση βλέποντας ότι ο ρυθμός της νέας τους ζωής δεν έχει καμία σχέση με αυτό που φαντάζονταν. Και αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό εάν δεν ερωτευτείτε τρελά το νεογέννητό σας ή εάν οι μέρες και οι νύχτες σας δεν διαφέρουν σε τίποτα και τελικά πουθενά δεν φαίνεται η προσπάθεια που καταβάλλετε και η εξάντλησή σας. Εάν ήσασταν πάντα πολύ οργανωμένη ή είχατε συνηθίσει σε ένα πολύ γρήγορο ρυθμό εργασίας, θα δυσκολευτείτε να αντλήσετε υπομονή παρότι αποδεικνύεται πάντα η πιο αποτελεσματική μέθοδος για τους γονείς.  Η αγάπη χρειάζεται χρόνο. Η δημιουργία μιας ρουτίνας χρειάζεται χρόνο. Η αυτοπεποίθηση της μητέρας χρειάζεται χρόνο. Και τα παιδιά χρειάζονται χρόνο.   «Ο Κωνσταντίνος άπλωσε τις φτερούγες του, τελείωσε τον παιδικό σταθμό, πήγε στο δημοτικό και τα αδέλφια του είναι όλα αρκετά μεγάλα πια. Όταν πίνω γάλα τώρα πια…. σκέφτομαι μόνο τα δικά μου κόκαλα. Αλλά, ακόμη τώρα εξακολουθώ να αντλώ δύναμη από τα μυστικά επιβίωσης που έμαθα όταν ήμουν νέα μαμά». Με την συνεργασία της κας Αγγελικής Γενά (Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχολογίας)