Φουσκωτές κοιλίτσες κάτω από σκιά ή – καμιά φορά-  τελείως ακάλυπτες στην παραλία. Επιτέλους διακοπές. Οι ενοχλήσεις είναι το τελευταίο πράγμα που σκέπτεστε όταν ετοιμάζετε την βαλίτσα σας. Τι γίνεται όμως αν κάτι δεν πάει καλά στην μέση των διακοπών; Πώς θα αντιμετωπίσετε τις πιο πιθανές ενοχλήσεις;
Πρησμένα πόδια
Το βράδυ σας βρίσκει με τα πόδια πρησμένα σαν σαλάμια και μέχρι και τα σανδάλια σας ενοχλούν; Είναι φυσιολογικό αν είστε σε διακοπές σε ζεστό μέρος και διανύετε τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης σας. Η ζέστη κάνει τα αγγεία να διαστέλλονται και η μήτρα ασκεί πίεση στα αγγεία της λεκάνης εμποδίζοντας το αίμα να πάει προς τα πάνω.
∙       Βάλτε ένα μαξιλάρι κάτω από τα πόδια στην διάρκεια του ύπνου έτσι ώστε να ανασηκώνει τα πόδια σας 15-20 εκ.
∙      Στην παραλία μην μένετε καθισμένες  στην ξαπλώστρα, μια βόλτα με τα πόδια μέσα στο νερό μέχρι το γόνατο είναι η πιο απλή λύση για να δροσίζεστε και ένα άμεσο μασάζ για την κυκλοφορία του αίματος.
∙      Να θυμάστε ότι για να απολαύσετε την θάλασσα οι καλύτερες ώρες είναι νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα.
Καμιά φορά όμως η ενόχληση μπορεί να είναι πιο σοβαρή. Αν το πρήξιμο απλώνεται στο σώμα, το πρόσωπο, τα μάτια ή εμφανίζεται στο πρωινό ξύπνημα θα πρέπει να ενημερώσετε τον γυναικολόγο σας ο οποίος ίσως σας συμβουλέψει να κάνετε εξετάσεις αίματος και ούρων με σκοπό να αποκλείσει την αρχή μιας τοξιναιμίας κυήσεως.
Κολπικές εκκρίσεις
Με την ζέστη ιδρώνετε ακριβώς στα απόκρυφα σας μέρη και νομίζετε ότι αυξάνονται οι ενοχλήσεις όπως η απώλεια υγρών. Τι να κάνετε;
Αν είναι άσπρα και πηκτά χωρίς άλλα συμπτώματα τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο, επειδή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης οι αδένες υπερλειτουργούν (λόγω των αυξημένων οιστρογόνων) και τα τοιχώματα του κόλπου «στάζουν» αρκετά. Αν όμως υπάρχει τσούξιμο και φαγούρα και τα υγρά είναι κιτρινωπά ή πράσινα τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας γιατί μπορεί να είναι μια κολπική φλεγμονή στην οποία οι εγκυμονούσες είναι περισσότερο εκτεθειμένες επειδή πέφτει γενικά το ανοσοποιητικό σύστημα.
∙      Για να αποφύγετε αυτή την κατάσταση πρέπει να προτιμάμε τα βαμβακερά εσώρουχα.
∙      Να αποφεύγετε να φοράτε σερβιετάκια και να κυκλοφορείτε όλη μέρα με το βρεγμένο μαγιό (το ζεστό και υγρό κλίμα ευνοεί τις κολπικές φλεγμονές).
∙      Για την υγιεινή της περιοχής προτιμήστε ένα καθαριστικό με ph φυσιολογικό.
∙      Να απευθυνθείτε αμέσως στο γιατρό αν η απώλεια υγρών είναι κόκκινη. Η αιτία μπορεί να είναι ασήμαντη όπως το σπάσιμο ενός τριχοειδούς αγγείου ή μικρή απώλεια αίματος από αιμορροΐδες, αλλά μπορεί να είναι και σοβαρή, όπως η αποκόλληση του πλακούντα .
∙      Αν όμως τα υγρά είναι διαφανή σαν ούρα και αποβάλλονται αυτόματα, τότε πρέπει να ελεγχθεί αν υπάρχει ρήξη των αμνιακών μεμβρανών ή κοινώς αν έχουν σπάσει τα νερά.  
Ταχεία αύξηση βάρους
Η βελόνα στην ζυγαριά τρελάθηκε και δείχνει ένα βάρος μεγαλύτερο από αυτό που περιμένατε; Μην τρομάζετε! Πρώτα από όλα ελέγξτε την ζυγαριά γιατί μπορεί να είναι ρυθμισμένη διαφορετικά από την δική σας. Αν τα παραπάνω κιλά είναι έως 2 μπορεί να είναι δικαιολογημένα από την ακατάστατη διατροφή. Όταν όμως φτάνουν και ξεπερνούν τα 5 κιλά τότε μάλλον πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.
∙      Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, να ζυγίστε στις διακοπές 2 φορές την εβδομάδα στην ίδια ζυγαριά και να κρατάτε σημειώσεις.
∙      Να έχετε υπόψη σας το βραδινό βάρος έχει πάντα μια διαφορά (συνήθως 1.5kg παραπάνω) η οποία το πρωί μπορεί να έχει εξαφανιστεί.
Αχ…τι «σουβλιές» είναι αυτές;
Ένας ωραίος περίπατος στο βουνό με ανηφόρες και μικρές κατηφόρες μπορεί να είναι η αιτία να δημιουργηθούν κολπικές συσπάσεις. Αυτές οι συσπάσεις μπορούν να παρουσιαστούν σε οποιαδήποτε στιγμή της εγκυμοσύνης. Η κοιλιά σας σκληραίνει ρυθμικά και επώδυνα, αισθανόμαστε ένα βάρος προς τον κόλπο και πονάκια όμοια με αυτά της έμμηνου ρύσης. Επίσης η κούραση, τα κρύα ποτά ή τα ασυνήθιστα φαγητά μπορούν να προκαλέσουν αυτό το πρόβλημα. Για τα δύο τελευταία η ενόχληση αφορά το έντερο όμως λόγω του ότι το έντερο και η μήτρα συνυπάρχουν δημιουργούν συσπάσεις που μοιάζουν.
Τέλος επειδή είστε διακοπές, μπορεί να έχετε πιο συχνές και έντονες επαφές με το σύντροφό σας, κάτι που και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συσπάσεις.
∙      Πρέπει να ξεκουραστείτε για μισή μέρα και αν οι πόνοι δεν περνάνε να ρωτήσετε τον γιατρό σας ο οποίος το πιθανότερο είναι να σας συμβουλέψει να πάρετε ένα αντισπασμωδικό το οποίο δεν βλάπτει το έμβρυο ούτε στους πρώτους 3 μήνες γιατί είναι ένα προϊόν αποτελεσματικό και με χαμηλή τοξικότητα.
Πάρτε τα μέτρα σας
Φάρμακα ευρείας κατανάλωσης
Βάλτε στην βαλίτσα σας τις τελευταίες ιατρικές εξετάσεις σας. Από φάρμακα η λίστα δεν είναι μεγάλη. Μια συμβουλή είναι να πάρετε μαζί σας παρακεταμόλη και αντισπασμωδικό. Να προσέχετε με τα φάρμακα ευρείας κατανάλωσης όπως αυτά για τον πονοκέφαλο και οι κρέμες που ανακουφίζουν γάμπες και πόδια, μερικά περιέχουν συστατικά ακατάλληλα για την εγκυμοσύνη. Συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας!
Θέσεις χαλάρωσης
Αν αρέσει να ξαπλώνετε στην παραλία ή στο γρασίδι σας, τότε κάντε το από την αριστερή πλευρά και όχι ύπτια γιατί προπαντός στους τελευταίους μήνες μπορεί να νιώσετε ξαφνικά ατονίες, ναυτίες και εφίδρωση. Αυτό προκαλείται από την συμπίεση της  μήτρας πάνω στην φλέβα που ξαναφέρνει το αίμα από τα κάτω άκρα του σώματος στην καρδιά. Θυμηθείτε τα συμπτώματα εξαφανίζονται μόλις αλλάξουμε στάση.
Ενημερωθείτε για τα νοσοκομεία που είναι κοντά σας
Το πιο πιθανό είναι οι διακοπές σας να κυλήσουν υπέροχα και να μην χρειασθεί να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Επειδή όμως η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος της ζωή σας απρόβλεπτη και το επείγον μπορεί να προκύψει ανά πάσα ώρα και στιγμή, εσείς θα πρέπει να είσαστε προετοιμασμένες. Καλό λοιπόν είναι να επιλέξετε τον προορισμό των διακοπών σας με κριτήριο αν υπάρχει κοντινό νοσοκομείο, που μπορεί να δεχθεί έγκυες. Τα μακρινά και απομονωμένα νησιά, σίγουρα είναι ειδυλλιακά, αλλά όχι για τώρα.
Πτήση με αεροπλάνο
Ενημερωθείτε από την αεροπορική εταιρία που θα επιλέξετε, μέχρι ποιο μήνα κυήσεως σας πρέπει να είστε για να σας επιτρέψει να ταξιδέψετε. Συνήθως, επιτρέπεται μέχρι τις 29 εβδομάδες. Από εκεί και πέρα, δεν δέχονται έγκυες και σίγουρα δεν είναι ούτε για εσάς ασφαλές να ταξιδέψετε. Διαλέξτε προορισμούς με λίγες ώρες πτήσης και σαφώς αποφύγετε τα υπερατλαντικά ταξίδια.
Με την συνεργασία της κας Μαρίας Παπαδοπούλου (μαιευτήρας – γυναικολόγος)