Πώς να αντιληφθείτε και να προλάβετε τη διάσειση του παιδιού

Όταν συμβαίνει, αυτό που χρειάζεται είναι ξεκούραση και σταδιακή επιστροφή στο σχολείο και τις σωματικές δραστηριότητες.
11 Νοεμβρίου 2018 | 06:00

Η διάσειση είναι ένας ελαφρύς τραυματισμός στο κεφάλι που προκαλείται από τραύμα ή χτύπημα στο κεφάλι και προκαλεί βραχυπρόθεσμη αλλαγή στην εγκεφαλική λειτουργία. Στα μικρά παιδιά, το βασικό αίτιο είναι οι πτώσεις από το κρεβάτι, τον καναπέ ή στην παιδική χαρά. Στα μεγαλύτερα παιδιά συμβαίνει όταν κάνουν ποδήλατο ή στα αθλήματα. Όταν συμβαίνει, αυτό που χρειάζεται είναι ξεκούραση και σταδιακή επιστροφή στο σχολείο και τις σωματικές δραστηριότητες.

Σωματικά συμπτώματα: πονοκέφαλος, ναυτία ή/και εμετός, θολή όραση, ευαισθησία στον ήχο και το φως, προβλήματα στην ισορροπία, κούραση, υπνηλία και δυσκολία στον ύπνο.

Συμπτώματα μνήμης και σκέψης: δυσκολία στη συγκέντρωση, μειωμένοι χρόνοι αντίδρασης, δυσκολία στο να θυμηθεί πράγματα, αίσθηση ότι είναι όλα ‘πιο αργά’ ή ‘σε ομίχλη’.

Συμπτώματα συμπεριφοράς: μεγαλύτερος εκνευρισμός από το συνηθισμένο, άγχος, αλλαγές διάθεση με την κατάθλιψη να υπερτερεί. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μέσα σε μερικές μέρες αλλά μπορούν να φτάσουν μέχρι και τέσσερις εβδομάδες.

Προσοχή: οι κρίσεις, οι λιποθυμίες και ο μπερδεμένος λόγος είναι συμπτώματα σοβαρού τραυματισμού και πρέπει να πάτε αμέσως στο νοσοκομείο ή να καλέσετε ασθενοφόρο.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τη διάσειση: η σωματική και πνευματική ξεκούραση είναι οι βασικές οδηγίες για αυτήν την περίπτωση. Πνευματική ξεκούραση σημαίνει περιορισμός δραστηριοτήτων που απαιτούν συγκέντρωση και προσοχή, όπως το διάβασμα, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και ο υπολογιστής.  Αν περάσουν 2 εβδομάδες και δεν παρατηρείτε βελτίωση, απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Κατά την επιστροφή του σχολείου, θα πρέπει να γίνεται βαθμιαία ξεκινώντας με παρακολούθηση μίας ώρας τη μέρα ίσως και λιγότερο. Ενημερώστε το σχολείο και τους καθηγητές ώστε να γνωρίζουν ότι έχει επηρεαστεί η μνήμη του παιδιού για ένα διάστημα και ίσως χρειάζεται περισσότερος χρόνος στα μαθήματα αλλά και περισσότερα διαλείμματα. Το ίδιο ισχύει και για τα αθλήματα. Το παιδί μπορεί να επανέλθει όταν θα έχει προσαρμοστεί πλήρως στο σχολείο και θα είναι σε θέση να κάνει τουλάχιστον ελαφριά γυμναστική χωρίς πρόβλημα. Ακόμα όμως κι αυτό παίρνει αρκετό χρόνο. Οι οδηγίες που ακολουθούνται συνήθως είναι:

  1. Να ξεκουράζεται σωματικά και πνευματικά μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα.
  2. Να ξεκινήσει ελαφριά άσκηση, όπως η κολύμβηση και το περπάτημα.
  3. Να κάνει απλές αθλητικές ασκήσεις όπως να τρέχει ή να ρίχνει μία μπάλα.
  4. Μπορείτε να συμμετέχετε κι εσείς με το να του ρίχνετε και να πιάνετε τις μπαλιές.
  5. Όταν το επιτρέψει ο γιατρός, επιστρέψτε στην κλασική αθλητική εξάσκηση.

Πρόληψη διάσεισης από εσάς: εάν το παιδί συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες, δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε. Μπορείτε να το εφοδιάσετε με προστατευτικό εξοπλισμό για το σώμα, όπως κράνος και επιγονατίδες, αλλά δεν μειώνεται απαραίτητα το ρίσκο. Το πιο σημαντικό είναι να του μιλήσετε για το fair play, για το σεβασμό απέναντι στους συναθλητές αλλά και για το πώς παίζουμε με ασφάλεια.

Πρόσφατα Άρθρα
Παιδικά τραύματα: Πώς επηρεάζουν τον εγκέφαλο 28 Απριλίου 2024, 08:00
Ο τρόπος που λέμε «όχι» στα παιδιά έχει σημασία 27 Απριλίου 2024, 08:00
Ακμή στην εφηβεία: Πώς μπορεί να αποφευχθεί; 26 Απριλίου 2024, 08:00
Για να παραμείνουν τα αδέρφια αγαπημένα 26 Απριλίου 2024, 08:00
Το παιδί μου μιλά ασταμάτητα- Τι μπορώ να κάνω; 25 Απριλίου 2024, 08:00
Sleepover: Τι να προσέξετε όταν το παιδί κοιμάται σε φίλους 25 Απριλίου 2024, 08:00
Ο Νο 1 φόβος των παιδιών 24 Απριλίου 2024, 08:00
Ένας γρήγορος οδηγός για να αναπτύξει το μικρό σας παιδί αυτοπεποίθηση 24 Απριλίου 2024, 08:00
Οι φράσεις που πρέπει να λέμε στο παιδί για «καληνύχτα» 24 Απριλίου 2024, 08:00
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Πώς τα βιβλία συμβάλλουν στην ανάπτυξη των παιδιών 23 Απριλίου 2024, 15:21
«Ζήτα συγγνώμη»- Πόσο αποτελεσματικό είναι να το λέμε στα παιδιά; 22 Απριλίου 2024, 08:00
Χαρισματικά παιδιά: Προικισμένα αλλά και… καταπιεσμένα; 20 Απριλίου 2024, 08:00
Παιδί «σάντουιτς»- Τι πρέπει να προσέξετε 19 Απριλίου 2024, 08:00
Παιδιά: Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που τους δίνουν προβάδισμα στο σχολείο 18 Απριλίου 2024, 08:00
Το να μιλήσετε στο έφηβο παιδί σας είναι πολύ πιο εύκολο απ’ όσο νομίζετε 16 Απριλίου 2024, 04:50
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved