Όταν το πορτ μπεμπέ με το νεογέννητο περνά για πρώτη φορά το κατώφλι του σπιτιού μας, κάθε κίνηση του νέου μέλους της οικογένειας μοιάζει ενδιαφέρουσα και ανησυχητική. Σύντομα παύουμε να πανικοβαλλόμαστε με κάθε του κλάμα, μαθαίνουμε να αποκωδικοποιούμε τις περισσότερες αντιδράσεις του και αρχίζουμε να απολαμβάνουμε αυτή τη μαγική περίοδο. Ωστόσο, ορισμένα πράγματα που κάνει ή παρουσιάζει το μωρό μας εξακολουθούν να μας τρομάζουν παρ’ όλο που είναι απολύτως φυσιολογικά. Πριν τρέξετε στον παιδίατρο, ενημερωθείτε για ορισμένα από αυτά.

Σπασμοί κατά τη διάρκεια του ύπνου
Ναι, έχετε δίκιο. Λίγα πράγματα είναι τόσο τρομακτικά όσο το να βλέπετε το νεογέννητο παιδί σας να τινάζει βίαια το σώμα του ενώ κοιμάται. Ευτυχώς, τα πράγματα μάλλον είναι πιο απλά από ό,τι νομίζετε. Το συγκεκριμένο φαινόμενο ονομάζεται «σπασμοί λόγω καλοήθους μυοκλόνου του ύπνου» και αποτελεί συχνό φαινόμενο ανάμεσα στα βρέφη. Ένας άλλος συνηθισμένος μυόκλονος είναι ο… λόξιγκας! Φυσικά, μια ερώτηση στον παιδίατρο ποτέ δεν κάνει κακό.

Ακανόνιστη αναπνοή και βουλωμένη μύτη
Η μπουκωμένη μύτη και ο συνακόλουθος ακανόνιστος ρυθμός της αναπνοής είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο τις πρώτες εβδομάδες της ζωής των μωρών. Κατά πάσα πιθανότητα, το γεγονός δεν οφείλεται σε κάποιο κρύωμα, αλλά στα οιστρογόνα που μεταφέρονται στον οργανισμό του μέσω του θηλασμού. Η συγκεκριμένη ορμόνη είναι γνωστό πως διεγείρει τη ρινική οδό, δημιουργώντας συμφόρηση στη μυτίτσα του. Συνήθως το πρόβλημα λύνεται μόνο του μεταξύ της ηλικίας των δύο και έξι μηνών.

Φούσκωμα στο στήθος
Πιάσατε κάτι στο στέρνο του μωρού σας και έκτοτε δεν μπορείτε να σταματήσετε να το σκέφτεστε; Κατά πάσα πιθανότητα, ιδιαιτέρως αν βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη ρόγα του, δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό. Απλώς, για άλλη μια φορά, τα οιστρογόνα αποφάσισαν να παίξουν με την ψυχολογία σας. Τα υψηλά ορμονικά επίπεδα που δημιουργεί ο θηλασμός, κάνει περίπου το 50% των μωρών να εμφανίζει… στήθος. Μάλιστα, ορισμένα παράγουν και μια λευκή έκκριση που θυμίζει το μητρικό γάλα! Το φαινόμενο συνήθως υποχωρεί μετά τον πρώτο μήνα της ζωής τους.

Πορτοκαλί δέρμα
Η αλλαγή στο χρώμα του μωρού σας οφείλεται σε μια κατάσταση που ονομάζεται «καροτενεμία». Ουσιαστικά, ο πορτοκαλί τόνος στο δέρμα του είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας λαχανικών που είναι πλούσια σε β-καροτίνη, όπως η γλυκοπατάτα και το καρότο. Το συγκεκριμένο φαινόμενο μπορεί να παρουσιαστεί και στους ενήλικες, είναι όμως πιο συνηθισμένο στα μωρά εξαιτίας της μορφής στην οποία καταναλώνουν το φαγητό τους. Αν μειώσετε τις ποσότητες της συγκεκριμένης κατηγορίας λαχανικών, σύντομα θα είναι και πάλι ροδαλό.

Βρεφική ακμή
Το προσωπάκι του μικρού σας έχει γεμίσει με λευκά σημαδάκια; Ίσως πιστεύατε πως δεν θα σας απασχολήσει για τουλάχιστον δώδεκα χρόνια ακόμη, όμως το μωράκι σας έχει απλώς εμφανίσει ακμή! Ευτυχώς, αυτό το συνηθισμένο σύμπτωμα δεν απαιτεί καθαριστικά τζελ και κρέμες για να υποχωρήσει: Καθώς οφείλεται σε μία ορμόνη που περνά από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια του τοκετού, θα εξαφανιστεί από μόνο του περίπου ένα μήνα μετά τη γέννηση.

Παλλόμενη κρανιακή πηγή
Πολλοί από εμάς αγχωνόμαστε από την ίδια την ύπαρξη του μαλακού σημείου στο κρανίο των μωρών, επομένως η ταραχή μας όταν το βλέπουμε να πάλλεται είναι μάλλον αναμενόμενη. Στην πραγματικότητα, όμως, η συγκεκριμένη εικόνα δημιουργείται από την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο του νεογέννητου. Σύντομα η κρανιακή πηγή θα αρχίσει να κλείνει και μαζί με αυτή θα φύγει και το ανησυχητικό θέαμα.

Συχνός λόξιγκας
Την πρώτη φορά που τον ακούσατε σας φάνηκε εξαιρετικά χαριτωμένος, όμως όσο περισσότερο επαναλαμβάνεται τόσο αρχίζετε να αναρωτιέστε αν είναι φυσιολογικός. Είναι σχεδόν απίθανο να μην είναι. Στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται στην λαιμαργία του μικρού σας ή στο γεγονός ότι καταπίνει πολύ αέρα την ώρα που τρώει. Αν δεν πείθεστε, κρατήστε ένα ημερολόγιο και προσπαθήστε να εντοπίσετε πότε εμφανίζεται συνήθως, πόση ώρα κρατάει και με ποια δραστηριότητα μοιάζει να συνδέεται, ώστε να ζητήσετε τη γνώμη του γιατρού σας.