Τις περισσότερες φορές, οι πρώτες λέξεις ενός μωρού είναι είτε «μαμά» είτε «μπαμπά». Αυτό θα προκαλέσει και τα πρώτα «καυγαδάκια» ανάμεσα στην μαμά και τον μπαμπά επειδή πιστεύουν ότι το παιδί έχει αδυναμία σε εκείνον που θα αναφέρει πρώτο.

Στυλ επανάληψης VS μαμά και μπαμπάς

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το παιδί σας να μην καταλάβει τι λέει αλλά ο λόγος που προφέρει «μαμά» και «μπαμπά» είναι μάλλον ιδιαίτερα συγκεκριμένος. Αυτές οι λέξεις έχουν ένα επαναλαμβανόμενο στυλ που είναι εύκολο να θυμάται και να προφέρει.

Αυτές οι λέξεις είναι επίσης κοινές και τα μωρά έλκονται από αυτές. Διαφορετικές γλώσσες σε διαφορετικούς πολιτισμούς διευκολύνουν τους γονείς δημιουργώντας λέξεις που έχουν επαναλαμβανόμενα ηχητικά μοτίβα, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Edinburgh.

Γιατί μαθαίνει σχεδόν αμέσως το «όχι»

Σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, το «όχι» είναι από τις πρώτες δέκα λέξεις που μαθαίνει το μωρό. Αλλά γιατί; Μία από τις ευθύνες ενός γονέα κατά τους πρώτους μήνες είναι να σταματήσει το παιδί από το να κάνει επιβλαβείς δραστηριότητες.

Όταν ένα μωρό παίρνει ένα αιχμηρό αντικείμενο, του λένε «όχι». Αν το σκεφτείτε, είναι πιθανό να επαναλαμβάνετε το όχι πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Σε αντίθεση με τις επαναλαμβανόμενες συλλαβές, η αμφισβήτηση είναι μια από τις πρώτες έννοιες που μαθαίνουν τα παιδιά.