Ο λόξιγκας είναι ιδιαίτερα συχνός στα βρέφη αλλά και στα μεγαλύτερα μωράκια. Μάλιστα, υπέρηχοι επιβεβαιώνουν ότι το μωρό μπορεί να εμφανίσει λόξιγκα μόλις έξι εβδομάδες μετά την σύλληψη. Ο λόξιγκας είναι ένα φυσιολογικό αντανακλαστικό στα μωρά και μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά έως και κάποια ώρα.

Ο λόξιγκας που παρατηρείται στα μωρά δεν προκαλεί ανησυχία αλλά ούτε δυσφορία στα ίδια. Στην πραγματικότητα, μερικά μωρά τον βρίσκουν διασκεδαστικό. Εκτός αυτού, νέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι ο λόξιγκας στα μωρά αποτελεί μια ένδειξη της ανάπτυξης του εγκεφάλου του.

Που οφείλεται ο λόξιγκας στα μωρά;

Ωστόσο, οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν με τον λόξιγκα του μωρού και ειδικά αν συνεχίσουν να επαναλαμβάνονται. Μερικοί λόγοι που μπορεί το μωρό να έχει λόξιγκα, περιλαμβάνουν:

  • Σπασμοί: Ο λόξιγκας μπορεί να είναι το αποτέλεσμα σπασμών ή ξαφνικών συσπάσεων στο διάφραγμα. Όταν το διάφραγμα διεγείρεται, αέρας ωθείται προς τα έξω με αποτέλεσμα να δημιουργείται ο ήχος του λόξιγκα.
  • Τροφή: Είτε το μωρό θηλάζει είτε τρέφεται με φόρμουλα, αν φάει βιαστικά ή υπερβολικά ή καταπιεί και λίγο.. αέρα κατά την διάρκεια της σίτισης, είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσει λόξιγκα. Η κοιλίτσα του δηλαδή μπορεί να διογκωθεί, να σπρώξει το διάφραγμα και τελικά να προκληθούν σπασμοί και επομένως λόξιγκας.
  • Ενθουσιασμός: Επιπλέον ο λόξιγκας του μωρού θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα αυξημένων συναισθημάτων, όπως ο ενθουσιασμός. Μια ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας μπορεί επίσης να προκαλέσει λόξιγκα στο παιδί.

Πώς θα το ανακουφίσετε

Μερικές πρακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να βοηθήσετε το παιδί να ανακουφιστεί, περιλαμβάνουν:

  • Διαλείμματα κατά την σίτιση: Θα ήταν καλύτερο να κάνετε διαλείμματα κατά την σίτιση του μωρού, καθώς έτσι θα μειώσετε την πιθανότητα να καταπιεί μαζί με το γάλα του και αέρια.
  • Τρίψτε απαλά την πλάτη του: Όταν τρίβετε απαλά το μωρό σας στην πλάτη, θα τον βοηθήσετε να χαλαρώσει και να σταματήσει τους σπασμούς. Μπορείτε επίσης να τον κουνήσετε μπρος-πίσω για το ίδιο αποτέλεσμα.
  • Πιπίλα: Όταν ο λόξιγκας δεν προέρχεται από την σίτιση, τότε μπορείτε να του δώσετε την πιπίλα, καθώς το διάφραγμά του θα χαλαρώσει, οι σπασμοί θα μειωθούν και τελικά θα σταματήσει.
  • Αφήστε το να ηρεμήσει μόνο του: Μιας και δεν προκαλεί δυσφορία στο μωρό, μπορείτε να δοκιμάσετε να το αφήσετε να ηρεμήσει μόνο του δίχως να παρέμβετε άμεσα.