Τα παιδιά, ειδικά στην εφηβεία, ενδέχεται να πουν ψέματα για να προστατεύσουν την ιδιωτικότητά τους και την ελευθερία τους, να καλύψουν τα λάθη τους ή τις παραβιάσεις των κανόνων που έχετε θέσει, ακόμα και για να προστατέψουν κάποιο άλλο άτομο.

Η μεγαλύτερη ανησυχία, ωστόσο, κάθε γονέα είναι η ασφάλεια του παιδιού για αυτό και είναι αναγκαίο να γνωρίζετε όλα τα δεδομένα της πραγματικότητας, ώστε να το βοηθήσετε να αντιμετωπίσει οποιουδήποτε είδους πρόβλημα.

Ενδείξεις που «μαρτυρούν» τα ψέματα

Αυτές είναι οι ενδείξεις που θα σας προειδοποιήσουν:

*Επαφή με τα μάτια

Το συγκεκριμένο σημάδι μπορεί να διαφέρει, καθώς ορισμένοι έφηβοι ενδέχεται να μπορούν να διατηρούν την οπτική επαφή μαζί σας ενώ λένε ψέματα. Αντίθετα άλλοι μπορεί να κοιτάζουν κάτω ή πάνω, δεξιά ή αριστερά ακριβώς επειδή ψεύδονται. Τα παιδιά που μπορούν να σας κοιτάζουν στα μάτια ενώ λένε ψέματα, ενδέχεται να «προδοθούν» από το πόσο συχνά τα ανοιγοκλείνουν.

*Έντονες χειρονομίες

Ορισμένα παιδιά όταν ψεύδονται ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν πιο έντονες, από τις συνηθισμένες, χειρονομίες, δείχνοντας με τα δάχτυλά τους ή κουνώντας νευρικά τα πόδια τους.

*Λεπτομέρειες

Αν υποπτεύεστε ότι το παιδί σας λέει ψέματα, ζητήστε του ενώ συζητάτε ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες. Αφήστε λίγο χρόνο να περάσει και ρωτήστε τον ξανά κάποια λεπτομέρεια. Αν δείτε ότι η απάντησή του την δεύτερη φορά διαφοροποιήθηκε, τότε πιθανότατα να σας λέει ψέματα.

*Βαθιές ανάσες

Η αλλαγή στην αναπνοή του όπως και η αποξήρανση του λαιμού ή του στόματος ενδέχεται να είναι σημάδι άγχους που προέρχεται από κάποιο ψέμα. Μπορεί επίσης να υπάρξει και διαφοροποίηση στον τόνο της φωνής.