Μόλις το μωρό σας έρθει στον κόσμο, αφήνοντας πίσω του τη ζεστή, σκοτεινή σας μήτρα, η όρασή του είναι λίγο συγκεχυμένη. Άλλωστε, τα μάτια τους δεν έχουν εκτεθεί στο φως και έτσι ο εγκέφαλός του δεν ξέρει ακόμα πώς να ερμηνεύσει τα σήματα που λαμβάνει από τα μάτια.

Τα νεογέννητα μωράκια μπορούν να δουν περίπου 20-25 εκατοστά μακριά, μια απόσταση που ισοδυναμεί με εκείνη μεταξύ του προσώπου σας και των ματιών του. Τα μάτια του μπορούν να δουν σε μακρινή απόσταση, όμως σε αυτή τη φάση ανάπτυξης, τα άλλα μέρη του οπτικού του συστήματος, όπως ο εγκέφαλος και ο αμφιβληστροειδής, δεν έχουν αναπτυχθεί έτσι ώστε να μπορούν να επεξεργαστούν οπτικά ερεθίσματα σε πιο μακρινές αποστάσεις.

Ωστόσο, η όραση του μωρού σας εξελίσσεται σημαντικά μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής του.

Πώς αναπτύσσεται η όραση του μωρού;

2 – 8 εβδομάδων

Το μικρό αυτήν την περίοδο θα περνάει πολύ χρόνο να κοιμάται. Ωστόσο, είτε είναι ξύπνιο είτε κοιμάται, η όρασή του θα αναπτύσσεται σταθερά. Έτσι, μέσα στον πρώτο μήνα της ζωής του θα βελτιωθεί η ικανότητά του να εστιάζει και να αντιλαμβάνεται τις χρωματικές αντιθέσεις. Αν τα μάτια του μωρού σας δεν έχουν ακόμη συντονιστεί μεταξύ τους, είναι απολύτως φυσιολογικό. Επειδή οι μύες των ματιών εξακολουιούν να αναπτύσσονται, σε πολλά μωράκια τα μάτια τους περιπλανιούνται ή δεν παραμένουν ευθυγραμμισμένα μεταξύ τους κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους.

2 – 5 μηνών

Σε αυτή τη φάση, η όραση του μικρού σας έχει γίνει σημαντικά λιγότερο θολή και έχει βελτιωθεί συνολικά.Έτσι, το μωρό θα πρέπει να μπορεί να παρακολουθήσει ένα αντικείμενο που κινείται από πλευρά σε πλευρά. Μάλιστα, μπορείτε να τσεκάρετε την όραση του μωρού σας, με το να σταθείτε απέναντί του και έπειτα να κινηθείτε από αριστερά προς δεξιά. Ο σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι να βεβαιωθείτε ότι το μικρό σας κρατάει τα ματάκια του στραμμένα στο πρόσωπό σας κατά τη διάρκεια της μετακίνησής σας.

6 μηνών – 1 έτους

Μέχρι να φτάσει 6 μήνων, το μωρό σας θα μπορεί να βλέπειε σχεδόν τόσο καλά όσο κι εσείς. Θα μπορεί να αντιληφθεί ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων, να εστιάζει σε διάφορες αποστάσεις και να παρακολουθεί αντικείμενα με τα ματάκια του. Όσο η κινητικότητά του αναπτύσσεται και το μωρό σας αρχίζει να μπουσουλάει και τελικά να περπατάει, τα μάτια του κατέχουν καθοριστικό ρόλο για την αντίληψη του βάθους και την ενίσχυση του συντονισμού και της ισορροπίας του.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών ίσως παρατηρήσετε ότι τα μάτια του μικρού σας έχουν σκουρύνει. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, αφού αναπτύσσονται οι σκούρες χρωστικές στην ίριδα. Μέσα στην περίοδο 6-8 μηνών, το μόνιμο χρώμα ματιών του μωρού σας θα κάνει την εμφάνισή του.