Ο ρόλος του γονιού δεν είναι εύκολος και ειδικά όταν πρόκειται για νέους γονείς. Ανεξάρτητα από το πόσο προετοιμασμένοι και ευσυνείδητοι είστε, σίγουρα θα κάνετε λάθη. Υπάρχουν πολλά να μάθετε στη διαδικασία και κανένα εγχειρίδιο γονέων δεν μπορεί να σας προετοιμάσει όσο το παιδάκι σας.

Ποιες «παγίδες» να αποφύγετε

Κάθε γονιός θα κάνει λάθη και ειδικά όταν πρόκειται για μια νέα πραγματικότητα με πρωτόγνωρες συνθήκες, όπως αυτές θα διαμορφωθούν από τον ερχομό του παιδιού. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα κοινά λάθη – «παγίδες» που έχει πέσει σχεδόν κάθε γονιός και έτσι είναι πιο εύκολο να τις αναγνωρίσετε από νωρίς και να τις αποφύγετε.

«Είναι απλά μια φάση»

Αν και κάθε παιδί μπορεί να περνά από διάφορες φάσεις, είναι σημαντικό να μην αποδίδουμε την ανεπιθύμητη συμπεριφορά στην καθημερινότητα μόνο σε φάσεις. Θα είναι καλό να δράσετε άμεσα όταν βλέπετε συμπεριφορές μη επιθυμητές, καθώς διαφορετικά μπορεί να «ριζώσουν», καθιστώντας την απομάκρυνσή τους ακόμα πιο δύσκολη.

Η αποτυχία να διαχειριστείτε και να διορθώσετε ένα πρόβλημα είτε επειδή πιστεύετε ότι είναι μη επιδιορθώσιμο είτε επειδή το αποδέχεστε πολύ γρήγορα μπορεί να είναι προβληματικό.  Αντ’αυτού δοκιμάστε να καταστρώσετε ένα σχέδιο για να το καταπολεμήσετε.

Μπαίνετε σε… θέση μάχης

Όταν οι ειδικοί λένε ότι μπαίνετε σε θέση «μάχης» συνήθως εννοούν τις φωνές, τον θυμό και το να επαναλαμβάνετε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, ακόμα και όταν το παιδί σας αγνοεί εμφανώς. Ωστόσο είναι καλό να αποφύγετε τέτοιες συμπεριφορές, καθώς δίνετε στο παιδί αρνητική προσοχή και του δείχνετε ότι μπορεί εύκολα να πυροδοτήσει τα πιο ισχυρά σας συναισθήματα.

Επιβραβεύετε δηλαδή με αυτόν τον τρόπο, ακούσια, την παράβαση που προσπαθείτε να σταματήσετε. Αντ ‘αυτού, σταματήστε τους αγώνες εξουσίας και μάθετε πιο πρακτικές στρατηγικές πειθαρχίας, συμπεριλαμβανομένου του χρονικού ορίου και της χρήσης φυσικών και λογικών συνεπειών.

Έχετε εξαιρετικά μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Αποφύγετε να έχετε πολύ υψηλές προσδοκίες για το τι πρέπει να κάνει το παιδί καθώς δεν το βοηθάτε στην πραγματικότητα να εξελιχθεί και να μεγαλώσει αλλά μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα.

Αυτό συμβαίνει συχνά όταν οι γονείς απογοητεύονται, είναι ανυπόμονοι ή ανησυχούν ότι το παιδί δεν έχει καταφέρει όλα τα «ορόσημα» σε μια συγκεκριμένη ηλικία και σε σύγκριση με τους συνομηλίκους του. Αντίθετα θυμηθείτε ότι κάθε παιδί μεγαλώνει διαφορετικά κι ότι χρειάζεται υπομονή.