Αν και το μωρό σας δεν μπορεί ακόμα να μιλήσει, με τον τρόπο του σας ενημερώνει για ό,τι του συμβαίνει: πότε θέλει να φάει, πότε είναι χορτάτο, πώς θέλει να το κρατάτε και πότε κάτι το ενοχλεί. Έτσι, πολλούς μήνες προτού πει την πρώτη του λεξούλα, θα είστε σε θέση να καταλαβαίνετε τι θέλει να σας πει. Καθώς παρατηρείτε το μωρό σας και η μεταξύ σας σχέση εξελίσσεται, θα είστε σε θέση να αποκωδικοποιείτε τις εκφράσεις και τις κινήσεις του και κατ’ επέκταση να εντοπίζετε το μοτίβο συμπεριφοράς του. Για να καταλάβετε, λοιπόν, τι θέλει να σας πει το μικρό σας, αναζητήστε τα παρακάτω σημάδια.

Όταν θέλει να το κρατήσετε αγκαλιά…

Αν δείτε το μωρό σας δυσαρεστημένο και ανήσυχο ή κάνει ήχους που μοιάζουν με κλαψούρισμα, τότε προσπαθεί να σας πει ότι δεν είναι ευχαριστημένο. Ένα τρομαγμένο ή ανήσυχο μωρό μπορεί να αναζητά μια ήρεμη, καθησυχαστική αγκαλιά, ενώ όταν βαριέται μπορεί να θέλει ένα πιο έντονο ρυθμό κουνήματος στην αγκαλιά σας.

Όταν σας δείχνει την αγάπη του…

Από τη στιγμή που γεννιούνται, τα μωρά μπορούν να στραφούν προς τις φωνές που αναγνωρίζουν ήδη από όταν ήταν μέσα στην κοιλιά της μαμάς τους. Κι ενώ το μωρό σας δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας μιλώντας, μπορεί να το κάνει κοιτάζοντάς σας. Παρατηρήστε ότι όταν μιλάτε στο μικρό σας εκείνο μπορεί να κουνήσει το κεφαλάκι του από τη μία πλευρά στην άλλη, ακολουθώντας τη φωνή σας.

Όταν πεινάει…

Αν το μωρό κάνει τα χεράκια του γροθιά, βάζει τα χέρια του στο στόμα, είναι ανήσυχο, νευρικό ή υπερκινητικό, κάνει κινήσεις ρουφήγματος με τα χείλη του, στρίβει προς το στήθος σας ενώ το κρατάτε ή κουνάει τα χέρια και τα πόδια του τότε μάλλον πεινάει. Το κλάμα μπορεί επίσης να είναι μια καθυστερημένη ένδειξη πείνας.

Όταν έχει χορτάσει…

Όταν το μωρό έχει χορτάσει, θα πάρει μια γαλήνια έκφραση, θα αφήσει το στήθος της μαμάς του και ίσως κοιτάξει το πρόσωπό της και της χαμογελάσει.

Όταν σας χρειάζεται κοντά του…

Το μωρό βγάζει ήχους για να τραβήξει την προσοχή σας και αυτός είναι ο τρόπος του να αναπτύξει μια σχέση μαζί σας. Όταν απαντάτε στα… καλέσματά του, αναπτύσσετε έναν τρόπο «συνομιλίας», που κάνει το μικρό σας να αισθάνεται ασφαλές και ενισχύει τη μεταξύ σας σχέση.