Οι περισσότεροι από εμάς ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να διατηρήσουμε τα δόντια και τα ούλα μας γερά και υγιή. Αλλά, πόσοι γνωρίζουν ότι η στοματική υγεία των παιδιών πρέπει να ξεκινήσει με το που το μωρό βγάλει τα πρώτα του δοντάκια;

Εάν η οικογένειά σας πρόκειται σύντομα να μεγαλώσει, αυτή είναι η καλύτερη στιγμή να μάθετε 4 πράγματα που δεν ξέρετε για τα πρώτα δόντια (νεογιλά) του παιδιού σας:

Πότε πρέπει να φέρουμε το παιδί στον οδοντίατρο για πρώτη φορά;

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιατρικής συνιστά η πρώτη επίσκεψη ενός παιδιού στον οδοντίατρο να προγραμματιστεί με το που θα εμφανιστεί το πρώτο δόντι (γενικά πριν από τα πρώτα γενέθλια του παιδιού).

Ο σκοπός αυτής της πρώτης επίσκεψης αφορά λιγότερο την τερηδόνα και περισσότερο την εκπαίδευση, με στόχο τη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος στο σπίτι σε μικρή ηλικία.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της πρώτης επίσκεψης αφορά σε καλές στρατηγικές πρόληψης. Ο παιδοδοντίατρος θα δώσει στους γονείς τα «εργαλεία» που χρειάζονται για να διατηρήσουν τα δόντια του μωρού υγιή, χωρίς τερηδόνα, καθώς φύονται.

Πότε πρέπει να ξεκινήσουμε να βουρτσίζουμε τα δόντια του παιδιού;

Το βούρτσισμα θα πρέπει να ξεκινήσει με το που θα εμφανιστεί το πρώτο δόντι (πριν από αυτό, οι γονείς πρέπει να χρησιμοποιούν μια μαλακή πετσέτα καθημερινά για να σκουπίζουν απαλά τα ούλα του παιδιού τους).

Αρχικά, συνιστάται η χρήση βρεφικής οδοντόκρεμας χωρίς φθόριο. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να συνηθίσει στην ιδέα της χρήσης οδοντόκρεμας, ενώ σε περίπτωση κατάποσης δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία του μωρού.

Αργότερα, όταν τα περισσότερα ή όλα τα βρεφικά δόντια έχουν βγει, οι γονείς θα πρέπει να στραφούν σε παιδική οδοντόκρεμα με φθόριο. Σε αυτήν την ηλικία, το παιδί πιθανότατα δεν θα μπορεί να φτύσει, οπότε χρειάζεται μόνο μία μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας. Δεν πειράζει εάν το παιδί καταπιεί αυτή τη μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας, αλλά η έκθεση των δοντιών σε φθόριο σε αυτή την ηλικία είναι πολύ ωφέλιμη.

Είναι ασφαλές για το μωρό το οδοντικό νήμα;

Ναι, το νήμα είναι ασφαλές σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι γονείς μπορεί να παρατηρήσουν μεγάλα διαστήματα μεταξύ των δοντιών σε μικρότερα παιδιά και μπορεί να πιστεύουν ότι το νήμα δεν είναι απαραίτητο. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να εξοικειωθούν τα παιδιά με την έννοια του νήματος.

Λάβετε υπόψη ότι τα παιδιά χρειάζονται βοήθεια με το νήμα μέχρι την ηλικία των 6 ή 7 ετών.

Πότε πρέπει να σταματήσει το παιδί το πιπίλισμα του αντίχειρα;

Οι πιπίλες και το πιπίλισμα του αντίχειρα ηρεμούν τα παιδιά και αποτελούν υγιεινές συνήθειες – ως ένα σημείο. Τα παιδιά συνήθως σταματούν αυτές τις συνήθειες από μόνα τους μέχρι την ηλικία των 3 ετών.

Όταν τα μεγαλύτερα παιδιά συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τον αντίχειρα ή την πιπίλα τους, η αναρρόφηση που δημιουργείται μπορεί να αλλάξει τα δόντια ή ακόμη και να αλλάξει το σχήμα της γνάθου του παιδιού. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί στο μέλλον ορθοδοντική παρέμβαση.

Το πρώτο δόντι του μωρού

Λάβετε υπόψη ότι ο χρόνος που έρχεται το πρώτο δόντι του μωρού σας μπορεί να διαφέρει αρκετά. Όταν το παιδί σας γίνεται λίγο άτακτο, τρέχει συχνά και θέλει να μασάει πράγματα, μπορεί να βγάζει δόντια. Αλλά ενώ αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να είναι σημεία και συμπτώματα οδοντοφυΐας, μπορεί πολύ συχνά να εμφανιστούν και χωρίς οδοντοφυΐα.

Ο μέσος όρος ηλικίας για το πρώτο βρεφικό δόντι είναι έξι μήνες, αλλά μερικά βρέφη δεν βγάζουν το πρώτο τους δόντι μέχρι να είναι 14 ή 15 μηνών. Άλλα βρέφη μπορεί να εμφανίσουν πρώιμα το πρώτο δόντι σε ηλικία 3 μηνών, ενώ ορισμένα μωρά μπορεί ακόμη και να γεννηθούν με ένα δόντι. Αυτά τα δόντια πρέπει συχνά να αφαιρεθούν, επειδή μπορεί να παρεμποδίσουν τη σίτιση και την ανάπτυξη υγιών δοντιών και ούλων.

Οι γονείς για πρώτη φορά μπορεί, επίσης, να ξεγελαστούν εάν δουν μικροσκοπικές λευκές ή υπόλευκες κίτρινες κουκίδες στα ούλα του μωρού τους. Αν και συχνά συγχέονται με το πρώτο δόντι, πρόκειται για κύστες των ούλων, οι οποίες εξαφανίζονται χωρίς θεραπεία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ενώ θα πρέπει να σκουπίζετε τα ούλα του μωρού σας ακόμη και πριν βγάλουν το πρώτο τους δόντι, μπορείτε να αρχίσετε να βουρτσίζετε τα δόντια του με μία πολύ μικρή ποσότητα φθοριούχας οδοντόκρεμας μόλις βγουν τα πρώτα δοντάκια. Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιατρικής συνιστά την πρώτη επίσκεψη σε παιδοδοντίατρο εντός 6 μηνών από την απόκτηση του πρώτου δοντιού ή έως ότου το μωρό σας είναι 12 μηνών.

Η σωστή στοματική υγιεινή μεταφράζεται σε μειωμένο κίνδυνο για τερηδόνα, λοίμωξη ή άλλα προβλήματα στοματικής υγείας. Αυτά τα προβλήματα στοματικής υγείας μπορεί να κάνουν τις φυσιολογικές προκλήσεις της οδοντοφυΐας να προχωρήσουν πολύ πιο οδυνηρά, κάτι που θα είναι άβολο τόσο για το μωρό σας όσο και για εσάς.