Ενώ νομίζουμε ότι το να δώσουμε στο μωρό την πιπίλα του είναι ένα από τα πιο εύκολα πράγματα, δεν είναι ακριβώς έτσι στην πραγματικότητα. Μερικά βρέφη δεν την παίρνουν αμέσως ή και αν το κάνουν, τελικά μετά από μερικά λεπτά καταλήγει και πάλι στο πάτωμα.

Γιατί του «φεύγει» η πιπίλα;

Τα μωρά δυσκολεύονται να κρατήσουν μια πιπίλα στο στόμα τους για μερικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού της πιπίλας και της δύναμης στο πιπίλισμα, μερικοί ακόμα λόγοι μπορεί να περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς:

  • Μήπως το μωρό πεινάει και χρειάζεται φαγητό;
  • Η πιπίλα ταιριάζει με τις στοματικές κινητικές δεξιότητες του παιδιού; Μήπως κάτι στο σχεδιασμό της το ενοχλεί; Μήπως είναι πολύ μαλακή και αντίθετα άκαμπτη;
  • Συνδέεται το πρόβλημα με κακές δεξιότητες χεριών και κινήσεων;
  • Το μωρό μπορεί να κρατά την πιπίλα του σταθερά όσο είναι ξύπνιο, αλλά μπορείτε να του πέφτει όταν ξεκουράζεται. Το μόνο ζήτημα εδώ είναι ότι δεν μπορεί να συντονίσει τις κινήσεις για να το ξαναβάλει στο στόμα του, πράγμα που θα αλλάξει μεγαλώνοντας.

Πώς θα το αντιμετωπίσετε

Μερικές χρήσιμες συμβουλές περιλαμβάνουν:

  • Να είστε υπομονετικοί. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να συνηθίσει το μωρό σας στην πιπίλα. Μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο για να συντονίσει τις κινητικές του δεξιότητες με την χρήση της. Έτσι, είτε είναι η δεύτερη είτε η δέκατη δοκιμή, συνεχίστε την προσπάθεια.
  • Δείξτε του ότι η πιπίλα είναι για παιχνίδι. Αυτό σημαίνει ότι θα ήταν καλύτερο στις αρχές να αποφύγετε να την δίνετε στο μωρό, αμέσως όταν κλαίει. Προσφέρετέ την όταν το μωρό είναι ήρεμο και χαρούμενο καθώς το μωρό είναι πιο πιθανό να είναι περίεργο και πρόθυμο να δοκιμάσει κάτι νέο. Μόλις το συνηθίσει, μπορείτε να την προσφέρετε όταν κλαίει.
  • Δώστε την αμέσως μετά το τάισμα. Το να δίνετε σε ένα μωρό πιπίλα όταν πεινάει μόνο το απογοητεύει. Προσφέρετε μια πιπίλα μετά το τάισμα γιατί το μωρό δεν περιμένει να το ταΐσει και θα είναι αρκετά ήρεμο και χαλαρό ώστε να σκεφτεί να τη κρατήσει.