Το περπάτημα αποτελεί μια κορυφαία άσκηση και για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Ακόμα και αν αυτούς τους μήνες κληθείτε να αντιμετωπίσετε αλλαγές στα πόδια, το βάδισμα και τον διασκελισμό σας, με ορισμένες τροποποιήσεις μπορείτε να συνεχίσετε να κινείστε ξέγνοιαστα ή να ξεκινήσετε μια νέα συνήθεια, που θα γίνει η αγαπημένη σας.

Το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκουράζεστε καλύτερα, πράγμα κομβικής σημασίας αυτήν την περίοδο.

Πόσο μακριά και πόσο συχνά πρέπει να περπατάτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εάν περπατάτε ήδη, συνεχίστε το κανονικό σας πρόγραμμα. Για να ξεκινήσετε, περπατήστε 20 έως 30 λεπτά την ημέρα, τρεις φορές την εβδομάδα και από εκεί μπορείτε να το αυξήσετε, από τριάντα έως και εξήντα λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Οι ειδικοί συνήθως συνιστούν 2 ώρες και 30 λεπτά μέτριας έντασης την εβδομάδα, ωστόσο είναι σημαντικό να ρωτήσετε και τον γιατρό σας. Το περπάτημα ως γυμναστική μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και το τελευταίο τρίμηνο, εφόσον νιώθετε άνετα.

Πόσο γρήγορα πρέπει να περπατάω;

Ειδικά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν θέλετε να πιέζετε τον εαυτό σας στα άκρα για αυτό ακόμα και το περπάτημα θα πρέπει να γίνεται με μέτρο σε διάρκεια και ένταση.

Χρησιμοποιήστε το «τεστ ομιλίας» για να προσδιορίσετε το επίπεδο έντασής σας: Θα πρέπει να μπορείτε να μιλάτε με πλήρεις προτάσεις χωρίς να χρειάζεται να φουσκώνετε με αέρα ή να λαχανιάζετε στην προσπάθειά σας μόνο και μόνο για να βγάλετε σύντομες φράσεις.

Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό πριν, κατά την διάρκεια αλλά και μετά την βόλτα σας για να ρυθμίσετε την θερμοκρασία του κορμού σας. Το έμβρυο δεν μπορεί να απαλλαγεί από την υπερβολική ζέστη, γι’ αυτό αποφύγετε την άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες.