Η επανέναρξη ή η έναρξη της γυμναστικής μετά τον τοκετό έχει πολλά οφέλη. Πολλές νέες μαμάδες ανυπομονούν να ξαναβρούν την φόρμα αλλά και την σιλουέτα τους, ωστόσο χρειάζεται χρόνος για να συνηθίσουν στο νέο πρόγραμμα και στις νέες υποχρεώσεις. Το να μπείτε σε μια ρουτίνα άσκησης μετά τον τοκετό είναι πρόκληση γιατί το μωρό έρχεται μαζί με πολλές αλλαγές.

Αυτά περιλαμβάνουν την απώλεια ύπνου, το κράτημα, το τάισμα, την φροντίδα του μωρού, την ανάκαμψη από τον τοκετό και την εξοικείωση με το σώμα σας μετά τον τοκετό. Αλλά μόνο και μόνο επειδή είναι δύσκολο δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει. Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για να ξεκινήσετε είναι η συμφωνία του γιατρού σας.

Οι ιδανικές ασκήσεις για μετά τον τοκετό

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι η επιστροφή σε φόρμα θα πρέπει να είναι μια σταδιακή διαδικασία. Το σώμα σας έχει περάσει από μια τεράστια αλλαγή και χρειάζεται χρόνος για να ανακάμψει, είτε επιλέγετε να ασκηθείτε είτε όχι. Επιπλέον, είστε επίσης απασχολημένη με την φροντίδα του μωρού, οπότε μην πιέζετε τον εαυτό σας.

Μόλις έχετε το «πράσινο φως» από το γιατρό σας, υπάρχουν πολλές απλές ασκήσεις που μπορούν να κάνουν οι περισσότερες μητέρες τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό. Το περπάτημα είναι σχεδόν πάντα το τέλειο μέρος για να ξεκινήσετε, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες επιλογές.

Ασκήσεις kegel

Οι ασκήσεις Kegel περιλαμβάνουν μικρές συσπάσεις των μυών του πυελικού εδάφους και του κολπικού τοιχώματος. Τα Kegel ενισχύουν τους εξασθενημένους πυελικούς μύες, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης που είναι κοινά στις γυναίκες.

Pilates

Με ορισμένες τροποποιήσεις, μπορεί επίσης να μπορείτε να κάνετε βασικές ασκήσεις Pilates για να δυναμώσετε τον πυρήνα και να αυξήσετε την ευελιξία σας. Μάλιστα, υπάρχουν ορισμένα routines που απευθύνονται αποκλειστικά σε νέες μανούλες ή γυναίκες μετά τον τοκετό.

Κολύμπι

Το κολύμπι θα πρέπει να.. «περιμένει», μέχρι να επουλωθούν τυχόν τραύματα. Αλλά μόλις γίνει αυτό, η κολύμβηση παρέχει έναν ήπιο τρόπο, με χαμηλό αντίκτυπο στις αρθρώσεις σας προκειμένου να κάνετε και αερόβια αλλά και γυμναστική για την αντοχή σας, πράγμα που θα τονώσει τους μυς σας όσο «καίτε» θερμίδες.

Γιόγκα

Οι ήπιες στάσεις γιόγκα μπορούν να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε το αίμα σας να κυκλοφορήσει πιο έντονα και τους μυς σας να δουλέψουν, ενώ μειώνετε το άγχος. Μπορεί να χρειαστεί να αποφύγετε κάποιες στάσεις (όπως αναστροφές), αλλά βασικές κινήσεις όπως η υποστηριζόμενη γέφυρα είναι ασκήσεις που θα μπορούσατε να κάνετε.