Οι περισσότεροι γονείς επιλέγουν τις «μάχες» που θα δώσουν με τα παιδιά τους, καθώς δεν θέλουν να είναι σε σύγκρουση για το παραμικρό. Κάτι τέτοιο όχι απλώς θα ήταν εξουθενωτικό, αλλά και θα δυσκόλευε σημαντικά τη σχέση τους με το παιδί τους.

Γιατί είναι σημαντικό να το αφήνετε να κερδίζει κάποιες «μάχες»

Τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται ότι κάθε πτυχή της ζωής τους είναι εκτός του ελέγχου τους. Εάν οι γονείς επιλέγουν τα ρούχα τους, λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τις εξωσχολικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν και δεν επιτρέπουν στα παιδιά να έχουν λόγο, θα υπάρξει αργά ή γρήγορα σύγκρουση.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα παιδιά αισθάνονται ότι δεν έχουν τον παραμικρό έλεγχο στη ζωή τους, κάτι το οποίο τους προκαλεί στρες και οδηγεί σε διαφωνίες. Αντίθετα, όταν υπάρχει μια αίσθηση ελέγχου, πραγματική ή απλώς αντιληπτή από εκείνα, τα παιδιά μπορούν να σκέφτονται με μεγαλύτερη ψυχραιμία. Ως εκ τούτου, όταν επιτρέπετε στα παιδιά σας να έχουν τον έλεγχο σε πράγματα που θεωρούνται ασφαλή και δεν βλάπτουν κανέναν, οι μεταξύ σας εντάσεις μπορούν να περιοριστούν στο ελάχιστο.

Δίνοντας λοιπόν στο παιδί την ευκαιρία να κερδίσει μερικές «μάχες», το βοηθάτε να χτίσει την αυτοπεποίθησή του, καθώς νιώθει ότι οι απόψεις του γίνονται σεβαστές και παράλληλα μειώνετε τις μεταξύ σας εντάσεις. Κάπως έτσι, βγαίνετε όλοι… κερδισμένοι.

3 «μάχες» που αξίζει να το αφήσετε να κερδίσει

#1 Για το πώς θα κουρευτεί

Τα μαλλιά είναι ένας ασφαλής τρόπος έκφρασης των παιδιών. Και ενώ μερικά από τα στυλ που θέλει το μικρό σας μπορεί να είναι διαφορετικά από αυτά που προτιμάτε εσείς, η επιλογή κουρέματος είναι μια μάχη που πρέπει να κερδίσει το παιδί. Όταν πρόκειται για αξίες και κανόνες στην οικογένειά σας, θα πρέπει να είστε συγκεκριμένοι και συνεπείς. Ωστόσο, όταν πρόκειται για… τρίχες, αφήστε το παιδί να κάνει την επιλογή του.

#2 Για το τι θα φορέσει

Όταν επιτρέπετε στο παιδί να φορέσει ό,τι θέλει, του δίνετε χώρο να εκφράσει και να ορίσει το ίδιο τον εαυτό του. Ακόμη και τα μικρά παιδιά χρησιμοποιούν το ντύσιμο για να δείξουν στους άλλους την προσωπικότητά τους. Έτσι, αφήνοντας το μικρό σας να διαλέξει τα ρούχα του τού δίνετε την ευκαιρία να ορίσει τον εαυτό του μέσω του στυλ του. Άλλωστε, μπορεί να θέλετε απεγνωσμένα να φαίνεται «περιποιημένο», αλλά αν κάνετε πίσω και κοιτάξετε τη μεγάλη εικόνα, πραγματικά δεν έχει σημασία αν τα ρούχα του δεν ταιριάζουν από την κορυφή ως τα νύχια. Εφόσον είναι κατάλληλα ντυμένο για τις καιρικές συνθήκες (δεν καλύπτεται με στρώσεις ρούχων μια ζεστή ημέρα ή δεν είναι ελαφριά ντυμένο τον χειμώνα), θα είναι καλά.

#3 Να έχει φίλους που δεν συμπαθείτε

Οι γονείς μπορεί να μη συμπαθούν πάντα κάθε φίλο που επιλέγουν να συναναστραφούν τα παιδιά τους. Επειδή όμως τα παιδιά πρέπει να ανακαλύψουν μόνα τους τι σημαίνει «καλός φίλος», πρέπει να αφήσετε τα παιδιά σας να κερδίσουν τη διαμάχη για το με ποιον κάνουν παρέα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είστε εκεί για τα παιδιά σας εάν υπάρχουν προβλήματα στις φιλικές σχέσεις τους και να τα καθοδηγείτε έτσι ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλειά τους.