Δεν υπάρχει βαθύτερος δεσμός από εκείνον που μοιράζεται μια μητέρα με το παιδί της. Ωστόσο, με την δέσμευση της ανατροφής του από τη βρεφική ηλικία μέχρι και (μετά) την ενηλικίωσή του έρχεται ένα επιπλέον φορτίο άγχους. Κι ενώ κάθε μητέρα είναι διαφορετική, πολλές είναι οι κοινές απαιτήσεις της μητρότητας που μπορεί να σας στρεσάρουν. Σύμφωνα μάλιστα, με έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο Developmental Psychology, οι τομείς που αγχώνουν περισσότερο το υψηλότερο ποσοστό των μαμάδων περιλαμβάνουν.

 

Χρόνος που λιγοστεύει

Με όλη την φροντίδα που χρειάζονται τα παιδιά, ήδη από τις πρώτες μέρες που επιστρέφετε από το μαιευτήριο, καθώς και τις πρόσθετες απαιτήσεις που μπορεί να προκύψουν από άλλα μέλη της οικογένειας, όπως τα μεγαλύτερα παιδιά, οι περισσότερες μητέρες αισθάνονται πιεσμένες από την μόνιμη έλλειψη χρόνου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την έλλειψη επαρκούς χρόνου για να κάνετε όλες τις δουλειές στο σπίτι, να παίξετε μαζί με τα παιδιά, να φροντίσετε τις προσωπικές σας ανάγκες ή να κάνετε οποιαδήποτε δραστηριότητα που μπορεί να αφορά την κοινωνική ή επαγγελματική σας ζωή.

 

Σχέσεις που αλλάζουν

Καθώς οι μητέρες επενδύουν τον απαραίτητο χρόνο στην σχέση τους με το παιδί, μερικές φορές άλλες σχέσεις μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, ειδικά όταν τα παιδιά είναι μικρά και χρειάζονται περισσότερη προσοχή και φροντίδα. Συχνά μπορεί να αισθανθούν διχασμένες ανάμεσα στην νέα καθημερινότητα και τα αυξανόμενα καθήκοντα που σχετίζονται με τα παιδιά και στις σχέσεις τους με τους άλλους.  Μπορεί δηλαδή, να δυσκολεύονται περισσότερο να αφιερώσουν χρόνο στο σύντροφό τους και στους φίλους τους καθώς αναλαμβάνουν τις ευθύνες της μητρότητας. Επίσης, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και αλλάζουν, οι μητέρες μπορούν να αλλάξουν και να αναπτυχθούν προς νέες κατευθύνσεις, κάτι που μπορεί επίσης ασκεί πίεση στις μακροχρόνιες σχέσεις. Αυτά τα ζητήματα μπορούν να είναι ακόμα πιο έντονα για τις single moms.

 

Αμφιβολίες που «φωλιάζουν»

Σχεδόν κάθε μητέρα μπορεί να νιώσει αμφιβολία για τις δυνατότητές της και να σκεφθεί ότι «δεν είναι αρκετά καλή μαμά». Επειδή όμως, κάθε παιδί έχει μοναδικά χαρακτηριστικά και ιδιοσυγκρασία, ανάγκες και ιδιορρυθμίες, και επειδή τα παιδιά μεγαλώνουν και αλλάζουν συνεχώς, είναι αδύνατο να εφαρμοστεί μια κοινή για όλους και για όλα προσέγγιση ως προς την μητρότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι μητέρες επανεξετάζουν συνεχώς αυτό που κάνουν, αναζητούν νέες γνώσεις και προσπαθούν να παραμείνουν ένα βήμα μπροστά από τα παιδιά τους, δίνοντάς τους τον καλύτερό τους εαυτό.

“Buffer” στο στρες

Κι ενώ τα άγχη μπορεί να μην τελειώνουν, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ορισμένες τακτικές που μπορείτε να υιοθετήσετε για να διαχειριστείτε και τελικά να μειώσετε το στρες στην καθημερινότητά σας.

 

.

.

Αποφεύγουμε την αρνητικότητα

Για να το καταφέρετε αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγετε αρχικά τους αρνητικούς ανθρώπους. Αν και δεν μπορείτε να αποφύγετε τους πάντες, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων στη ζωή σας, πράγματι σας υποστηρίζει και είναι πάντα εκεί για εσάς έμπρακτα. Χρειάζεστε μια ομάδα θετικών ανθρώπων γύρω σας, που στέκονται στο πλευρό σας και δεν σας κρίνουν για κάθε σας απόφαση.

 

Ζητάμε βοήθεια

Ζητάμε και παίρνουμε βοήθεια από όπου μπορούμε. Από τις γιαγιάδες και τους παππούδες, το σύντροφό μας, την αδερφή μας αν υπάρχει κ.λπ. Σε αυτή την περίοδο της ζωής μας αποφεύγουμε να είμαστε συγκεντρωτικοί.

 

Μαμά σε πρώτο πλάνο

Σίγουρα τα παιδιά προέχουν στην καθημερινότητά σας. Αλλά αν δεν φροντίσετε τον εαυτό σας, τότε είναι πολύ πιθανό να μην μπορείτε να φροντίσετε και την οικογένειά σας. Βάλτε τον εαυτό σας πρώτο, ακόμα και αν αφιερώνετε μισή ώρα στις αγαπημένες σας δραστηριότητες. Επιλέξτε οτιδήποτε σας ηρεμεί και σας κάνει να χαλαρώνετε.