Η πρακτική της συνειδητότητας αυξάνει ολοένα και περισσότερο την δημοφιλία της και για… καλούς λόγους, αφού συμβάλλει στην διαχείριση του άγχους και του στρες, μας βοηθά να είμαστε παρόντες στις στιγμές που ζούμε και πιο αφοσιωμένοι στην καθημερινότητά μας. Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι ότι αποδεικνύεται εξίσου ωφέλιμη και για τα παιδιά, που μπορούν να μάθουν από νωρίς να διαχειρίζονται μέσω αυτής τα μεγάλα ή πιο δυσάρεστα συναισθήματα.

Δραστηριότητες συνειδητότητας για παιδιά

Ο καλύτερος τρόπος για να τα εξοικειώσετε με την συνειδητότητα είναι να γίνει μέρος του παιχνιδιού. Αυτό ακριβώς θα σας βοηθήσουν να κάνετε οι παρακάτω δραστηριότητες:

Κυνήγι των… πέντε αισθήσεων

Τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν το κυνήγι του θησαυρού και αυτό έχει σχεδιαστεί ειδικά για να ενθαρρύνει την ενσυνειδητότητα εμπλέκοντας όλες τις αισθήσεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να προσφέρετε ένα ασφαλές περιβάλλον για εξερεύνηση. Ακολουθούν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν τα παιδιά:

Ακοή: Ονομάστε ένα πράγμα που ακούτε όταν ακούτε με τα αυτιά σας.

Όραση: Ονομάστε ένα πράγμα που τραβάει την προσοχή σας όταν κοιτάτε τριγύρω.

Οσμή: Ονομάστε ένα άρωμα που παρατηρείτε όταν μυρίζετε.

Αφή: Ονομάστε ένα αντικείμενο που σας αρέσει να πιάνετε με τα χέρια σας.

Εάν θέλετε να προσθέσετε την αίσθηση της γεύσης, απλώς παρέχετε μερικά σνακ φιλικά για τα παιδιά και ζητήστε από τα παιδιά να ονομάσουν τις γεύσεις που τους αρέσουν, όπως γλυκό, αλμυρό ή ξινό.

Ο Σάιμον λέει

Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι ενσυνειδητότητας που βοηθά τα παιδιά να αυξήσουν την επίγνωση του σώματος και να σκεφτούν πώς κινούνται στο διάστημα. Ως ενήλικας, αναλάβετε τον ρόλο του Σάιμον και δοκιμάστε να καθοδηγήσετε τα παιδιά σε διαφορετικές θέσεις.

Προσπαθήστε να μετατοπίσετε το βάρος σας με απροσδόκητους τρόπους, όπως να στέκεστε με το ένα πόδι, να ακουμπάτε τα χέρια σας στο κεφάλι ή να μένετε με το ένα πόδι στον αέρα. Ρωτήστε τα παιδιά πώς είναι να είσαι σε κάθε θέση. Είναι δύσκολο να ισορροπήσουν ή τους δίνει μεγάλη έκταση;

Όταν τα παιδιά κινούνται, πιθανότατα θα ακολουθήσουν γέλια. Μην τα αποτρέψετε από το να γελάσουν. Μπορείτε ακόμη να ζητήσετε από τα παιδιά να δώσουν προσοχή στο πώς αλλάζει η αναπνοή τους όταν γελούν.

Η αναπνοή του δράκου

Η αναπνοή του δράκου είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να κάνετε τα παιδιά να εξασκήσουν την αργή, βαθιά αναπνοή. Μπορείτε να δοκιμάσετε να την κάνετε χωρίς εξοπλισμό αλλά μπορείτε να ενσωματώσετε και ένα χαρτί για να κάνετε τα πράγματα λίγο πιο ενδιαφέροντα για το παιδί.

Για να βελτιστοποιήσετε τη διασκέδαση, μπορείτε να διαβάσετε ή να φτιάξετε μια σύντομη ιστορία για τους δράκους για να πυροδοτήσετε την φαντασία των παιδιών.

Καθοδηγήστε τα παιδιά να πάρουν μια βαθιά ανάσα, γεμίζοντας την κοιλιά και το στήθος τους. Όταν είναι έτοιμα, δώστε τους εντολή να «εκπνεύσουν την φωτιά τους» μια μακρά και αργή εκπνοή. Εάν έχετε διαθέσιμο χαρτί, μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικό να παρακολουθείτε μαζί με το παιδί την κίνηση του χαρτιού καθώς εκπνέει.