Πολλοί γονείς βλέποντας το 4χρονο παιδί τους να μιλάει στον εαυτό του, μπορεί να προβληματιστούν. Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό στην αυτο-ομιλία, μια συμπεριφορά η οποία συνδέεται με την γνωστική ανάπτυξη των παιδιών.

 

Γιατί τα παιδιά συζητούν με τον εαυτό τους ή με άψυχα αντικείμενα;

Τα παιδιά συζητούν συχνά με τον εαυτό τους ή και με τα παιχνίδια τους – ειδικά μεταξύ 3 και 5 ετών. Αυτή η συμπεριφορά σχετίζεται με τη γνωστική τους ανάπτυξη.

Οι μελέτες δείχνουν ότι είναι μια μορφή επικοινωνίας στην οποία συμμετέχουν τα παιδιά στον φανταστικό τους κόσμο. Οι χαρακτήρες με τους οποίους συνομιλούν σε αυτό το φανταστικό σύμπαν μπορεί να είναι οι ίδιοι όπως στην πραγματική ζωή, αλλά ένα μικρό παιδί που μιλάει στον εαυτό του αντιλαμβάνεται στην πραγματικότητα ότι παίζει έναν διαφορετικό ρόλο από τον εαυτό του. Σε αυτό τον ρόλο, μπορεί να μιμηθεί αυτό που έχει δει άλλους να κάνουν. Τα παιχνίδια μπορούν επίσης να παίξουν σημαντικούς χαρακτήρες σε αυτόν τον κόσμο, γι’ αυτό και τα νήπια τους μιλούν. Ενώ τα παιδιά μιλούν στον εαυτό τους, μπορεί να αμφισβητούν τον εαυτό τους και τα παιχνίδια τους δυνατά και να χρησιμοποιούν και χειρονομίες.

Σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους, αυτός είναι ο τρόπος των παιδιών να εκφράσουν τα βαθύτερα συναισθήματα και τις σκέψεις τους. Επιπλέον, αυτό το χαρακτηριστικό τα βοηθά επίσης να εξοικειωθούν με το περιβάλλον τους, οδηγώντας σε καλύτερη χρήση της γλώσσας.

 

Πώς η αυτο-ομιλία ωφελεί το παιδί σας

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η αυτοομιλία είναι ευεργετική για τα παιδιά. Εδώ είναι μερικά σημαντικά πλεονεκτήματα που πρέπει να σημειώσετε:

  • Η νοημοσύνη είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας αυτο-ομιλίας στην ανάπτυξη του παιδιού. Τα παιδιά με μεγαλύτερη συχνότητα αυτό-ομιλίας θεωρούνται πιο έξυπνα από εκείνα που δεν ασχολούνται με αυτό.
  • Όταν ένα νήπιο μιλάει με τον εαυτό του, δείχνει στους γνωστούς και την οικογένειά του τις έννοιες που έχει μάθει στον πραγματικό κόσμο. Αυτό θα πρέπει να σας καθησυχάσει ότι το παιδί σας αναπτύσσεται.
  • Βλέπετε συχνά το νήπιό σας να συζητά με τα παιχνίδια και τον εαυτό του; Αυτό δείχνει ότι είναι λιγότερο ιδιότροπο και ότι ο αυτοέλεγχός του βελτιώνεται. Τα παρορμητικά παιδιά, από την άλλη, μπορεί να κληθούν να χρησιμοποιήσουν λεκτικές εντολές και μπορεί να χρειάζονται καθοδήγηση για να μιλήσουν στον εαυτό τους.

 

Αυτο-ομιλία: Πότε να ανησυχήσετε

Τα νήπια που μιλούν στον εαυτό τους έχουν μια φυσιολογική συμπεριφορά. Τα παιδιά απολαμβάνουν την ονειροπόληση και τις ανεξιχνίαστες συζητήσεις με τους άψυχους φίλους τους. Μπορούν να κάνουν ατελείωτες συζητήσεις με φανταστικούς φίλους, όπως κατοικίδια, άψυχες κούκλες και αρκουδάκια. Κυρίως, επαναλαμβάνουν αυτό που ακούνε από τους γονείς τους. Η αυτό-ομιλία υποδηλώνει την περιέργειά τους να μάθουν για νέα πράγματα και το γεγονός ότι ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται.

Ωστόσο, αν ένα παιδί επαναλαμβάνει την ίδια πρόταση, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το παιδί έχει αναπτυξιακές δυσκολίες. Η επαναλαμβανόμενη αυτό-ομιλία είναι μερικές φορές σύμπτωμα του αυτισμού στα παιδιά. Εάν παρατηρήσετε ότι κάνοντας ορισμένες αλλαγές στο πρόγραμμα του παιδιού σας, αναστατώνεται και επιδίδεται στην αυτοσυζήτηση για να ηρεμήσει, θα πρέπει να συμβουλευτείτε σύντομα έναν γιατρό. Ωστόσο, δεν πρέπει να βιαστείτε να κάνετε ανησυχητικές υποθέσεις, καθώς τα σημάδια του αυτισμού στα παιδιά είναι πιο σύνθετα, ενώ η αυτο-ομιλία είναι ένα «σκαλοπάτι» για την ανάπτυξή τους.

Κανονικά, μετά την ηλικία των 5 ετών θα παρατηρήσετε ότι το παιδί θα αρχίσει σταδιακά να μιλά όλο και λιγότερο με τον εαυτό του και τις κούκλες του.