Το καλοκαίρι οι παραλίες της χώρας μας με τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά αποτελούν τον επίγειο παράδεισο για μικρούς και μεγάλους. Και ενώ οι ατελείωτες βουτιές και τα παιχνίδια στην άμμο είναι από τις αγαπημένες ασχολίες των παιδιών, στους περισσότερους γονείς συχνά προκαλούν ανησυχία, χαλώντας το ξέγνοιαστο κλίμα των διακοπών. Με λίγη όμως οργάνωση, εγρήγορση και προσοχή μπορούμε να απολαύσουμε το καλοκαίρι δημιουργώντας όμορφες αναμνήσεις που θα συνοδεύουν τα παιδιά μας σε όλη τους τη ζωή.

Τα παιδιά παίζουν… ο ήλιος όχι

Τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί προειδοποιούν όλο και πιο έντονα ότι ο ήλιος δεν «αστειεύεται». Ακριβώς επειδή τα παιδιά δεν χορταίνουν το παιχνίδι κάτω από αυτόν, είναι σημαντικό να ακολουθούμε κάποιους κανόνες που θα τα προφυλάξουν:

· Δεν ξεχνάμε το αντηλιακό, το οποίο θα πρέπει να έχει υψηλό δείκτη προστασίας. Το ανανεώνουμε συχνά, ακόμα και αν το παιδί είναι σχεδόν συνέχεια στο νερό, καθώς οι ακτίνες του ήλιου μπορούν και πάλι να το βλάψουν, προκαλώντας εγκαύματα. Οταν παίζει στην ακτή, είναι καλό να παραμένει υπό σκιά και να καταναλώνει υγρά για να μειωθεί ο κίνδυνος αφυδάτωσης.

· Οταν πηγαίνουμε για μπάνιο, του φοράμε πάντα καπέλο, τόσο μέσα όσο και έξω από το νερό για να το προφυλάξουμε από την ηλίαση, μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία που μπορεί να κάνει το παιδί να αντιπαθήσει τη θάλασσα. Μπορείτε μάλιστα να βρέξετε το καπέλο του ώστε να παραμένει δροσερό ακόμα και τις στιγμές που παίζει στην αμμουδιά.

· Αποφεύγουμε το μπάνιο κατά τις «επικίνδυνες» ώρες της ημέρας. H έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία θα πρέπει να αποφεύγεται από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι, καθώς οι ακτίνες του ήλιου UVA και UVB είναι πολύ επικίνδυνες και μπορούν να βλάψουν την ευαίσθητη επιδερμίδα των παιδιών.

Μένουμε δίπλα τους

Τα παιδιά, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, παραμένουν παιδιά και πολλές φορές δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τους κινδύνους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συνοδεύονται πάντα από έναν ενήλικο και να μην τα εμπιστεύεστε σε μεγαλύτερα παιδιά. Επίσης, όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο πιο κοντά του πρέπει να είστε. Ειδικά για τα μικρότερα παιδιά, όπως τα νήπια, οι ειδικοί συνιστούν την επίβλεψη αφής, να μπορείτε δηλαδή να πιάσετε το παιδί ανά πάσα στιγμή απλώνοντας το χέρι σας.

Προσοχή σε φουσκωτά και μπρατσάκια

Ακόμη και αν έχετε φορέσει στο παιδί σωσίβιο ή μπρατσάκια, είναι σημαντικό να τα επιβλέπετε διαρκώς, καθώς δεν αποτελούν σωστικά μέσα. Αντ’ αυτού, ακόμα και ένα ελαφρύ αεράκι μπορεί να παρασύρει το παιδί, οδηγώντας το πιο βαθιά στο νερό. Για να είναι ακόμα πιο ασφαλές το παιδί, μπορείτε να του δώσετε ένα βοήθημα, όπως τα κολυμβητικά σωσίβια επίβλεψης ή τα κολυμβητικά γιλέκα.

Ορια και στη θάλασσα και στην πισίνα

Ειδικά για τα μεγαλύτερα παιδιά που κολυμπούν μόνα τους χωρίς βοηθήματα, είναι κομβικής σημασίας να ορίσετε αυστηρά όρια, εξηγώντας με σαφήνεια μέχρι πού μπορούν να κολυμπήσουν. Εάν θέλουν να κολυμπήσουν πιο βαθιά, θα πρέπει να είστε μαζί τους και μόνο εάν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να τα βοηθήσετε εάν χρειαστεί. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που κολυμπούν στην πισίνα, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι οι γονείς τείνουν να υπερεκτιμούν τις ικανότητες των παιδιών τους όταν αυτά πηγαίνουν κολυμβητήριο, με αποτέλεσμα να χαλαρώνουν την επιτήρησή τους.

Φαγητό και κολύμπι δεν πάνε μαζί

Τα παιδιά μπορούν να μπουν στο νερό αφού έχει τελειώσει η διαδικασία της πέψης, περίπου τέσσερις ώρες μετά το γεύμα, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισρόφησης. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να μη δίνετε στο παιδί όσο βρίσκεστε στην παραλία σάντουιτς και πολλά φρούτα που χωνεύονται δύσκολα. Τα γεύματα που θα πρέπει να αποφεύγετε εξαρτώνται ανάλογα με την ηλικία και τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού.

Είμαστε σωστά προετοιμασμένοι για τα τσιμπήματα

Κουνούπια, σφήκες και τσούχτρες καραδοκούν για την απαλή επιδερμίδα του παιδιού σας. Για αυτό έχετε πάντα μαζί σας αντι-ιισταμινικές αλοιφές. Και φυσικά σε περίπτωση που έχει κάποια γνωστή αλλεργία, βεβεωθείτε πως είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για αυτή.

Μάθετε και στα μεγαλύτερα παιδιά να υπολογίζουν τις δυνάμεις τους στη θάλασσα. Οσο βαθιά και αν μπορούν να φτάσουν και όσο καλά και αν κολυμπούν, πρέπει πάντα να έχουν αρκετές αντοχές ώστε να επιστρέψουν στη στεριά