Όταν σκεφτόμαστε τις πεπτικές διαταραχές, ο νους μας πηγαίνει συνήθως στους ενήλικες. Ωστόσο, πεπτικά προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν και στα παιδιά και μάλιστα από τη βρεφική ηλικία. Είτε πρόκειται για κολικούς, παλινδρόμηση ή δυσκοιλιότητα, υπάρχουν φυσικοί τρόποι ανακούφισης και επίλυσης τους.

Βρεφικός κολικός

Ο βρεφικός κολικός (ή απλά κολικός) προκαλεί στα μωρά κλάμα, δυσφορία και ευερεθιστότητα. Συνήθως, ξεκινά στην ηλικία των δύο εβδομάδων και υποχωρεί στους τρεις με τέσσερις μήνες.

Τα συμπτώματα του κολικού εκδηλώνονται ως επί το πλείστων αργά το απόγευμα και το βράδυ και τα βρέφη συχνά μαζεύουν τα πόδια στην κοιλίτσα τους όταν κλαίνε. Αν και δεν έχει εντοπιστεί μια μεμονωμένη αιτία για τους κολικούς, είναι πιθανό να συνδέονται με μη ανεπτυγμένο πεπτικό σύστημα και τροφικές δυσανεξίες.

Για την αντιμετώπιση των κολικών σε βρέφη που θηλάζουν, είναι σημαντικό να τροποποιηθεί η διατροφή της μητέρας. Αποκλείστε αλλεργιογόνα τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το σιτάρι, τα αυγά, τη σόγια και τους ξηρούς καρπούς από την διατροφή σας. Για τα βρέφη που δεν θηλάζουν, η μετάβαση σε ένα υποαλλεργικό γάλα, είναι ευεργετική.

Τα εκχυλίσματα βοτάνων όπως το χαμομήλι, ο μάραθος και το βάλσαμο λεμονιού είναι επίσης καταπραϋντικά προϊόντα για το πεπτικό μας σύστημα.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μία συνήθης πάθηση στα βρέφη. Με τον όρο αυτό εννοούμε την άνοδο των υγρών του στομάχου στον οισοφάγο κατά τη διάρκεια της σίτισης ή μετά το γεύμα. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση  μπορεί να εξελιχθεί σε γαστοοισοφαγική παλινδρομική νόσο (ΓΟΠΝ) με πιο ακραία συμπτώματα όπως εμετούς, μείωση βάρους, άρνηση σίτισης και διαταραχές στον ύπνο.

Οι δυσλειτουργίες αυτές είναι πιθανό να εμφανιστούν και σε μεγαλύτερα παιδιά με παρόμοια συμπτώματα με εκείνα που βιώνουν οι ενήλικες όπως το κοιλιακό άλγος, η επίπονη κατάποση και προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού όπως ο χρόνιος βήχας.

Στην περίπτωση αυτή, η αποφυγή των γαλακτοκομικών προϊόντων όπως του αγελαδινού γάλακτος, αποτελεί εξαιρετική βοήθεια. Εάν τα βρέφη θηλάζουν, οι πιο μικρές και πιο τακτικές ποσότητες κατανάλωσης γάλακτος βοηθούν στην πέψη και κατά συνέπεια στην μείωση της παλινδρόμησης.

Σύμφωνα με μελέτες, η πλάγια θέση από την αριστερή πλευρά των μωρών, μειώνει επίσης το σύμπτωμα του εμετού ως αποτέλεσμα της παλινδρόμησης.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, συνιστάται η αποφυγή της σοκολάτας και της «πικάντικης κουζίνας». Η υγιής απώλεια βάρους είναι επίσης σημαντικός παράγοντας επίλυσης του προβλήματος για τα παιδιά που είναι υπέρβαρα.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι μια συνηθισμένη πεπτική διαταραχή τόσο για τα βρέφη, όσο και για τα παιδιά. Κάποια από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας είναι η απώλεια όρεξης για σίτιση, ο πόνος όταν τα παιδιά ενεργούνται και η «σκληρή» κοιλίτσα.

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να εμφανιστεί κατά την εισαγωγή στερεών τροφών στην διατροφή των βρεφών καθώς το στομάχι τους χρειάζεται χρόνο για να μάθει να χωνεύει τις νέες τροφές. Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως πολτοποιημένα μήλα, βερίκοκα, αχλάδια, δαμάσκηνα και σπανάκι. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, αυξήστε την πρόσληψη τροφών όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η δυσκοιλιότητα σχετίζεται επίσης με την έλλειψη υγρών, επομένως βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πίνει άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος και πρήξιμο, δυσκοιλιότητα ή και διάρροια.

Η κατανάλωση FODMAPs, υδατανθράκων που βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη και λακτόζη, δεν ενδείκνυται στην περίπτωση του ΣΕΕ. Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το σιτάρι, τα αυγά, τα εσπεριδοειδή, τη μαγιά και τις πατάτες για μείωση του κοιλιακού «φουσκώματος» και των αερίων. Το άγχος που πιθανόν νιώθουν τα παιδιά σχολικής ηλικίας, επιδεινώνει τη συγκεκριμένη πάθηση, επομένως είναι σημαντικό να επιδιώξουμε τεχνικές χαλάρωσης και αποβολής του στρες όπως οι βαθιές αναπνοές και η σωματική άσκηση.