Αν και πρέπει να αποφύγετε ορισμένες μορφές άσκησης στην εγκυμοσύνη, η γιόγκα δεν είναι συνήθως μία από αυτές. Είναι μια δραστηριότητα χαμηλής έντασης και με πολλές διαφορετικές στάσεις, που μπορείτε να κάνετε εύκολα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ανεξάρτητα από το τρίμηνο που βρίσκεστε.

Τα οφέλη της προγεννητικής yoga είναι πολλά. Πρόκειται για μια αποτελεσματική μορφή άσκησης, βοηθά στην προετοιμασία του σώματος για τον τοκετό, προωθεί τη χαλάρωση και μειώνει το άγχος ενώ έχει συνδεθεί και με χαμηλότερο κίνδυνο προγεννητικών επιπλοκών.

Πότε να αποφεύγετε την yoga

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες κάποιο από τα είδη της θα μπορούσε να είναι επιβλαβές για την προγεννητική υγεία σας ή θα πρέπει να αποφύγετε τη yoga εντελώς. Για παράδειγμα, αποφύγετε οποιαδήποτε μορφή γιόγκα γίνεται σε ζεστό δωμάτιο.

Είναι πιο εύκολο για τις έγκυες να υπερθερμανθούν, καθώς οι ορμόνες και η αυξημένη ροή αίματος αυξάνουν την εσωτερική σας θερμοκρασία. Να είστε προσεκτική με το πόσο ζεσταίνεστε κάθε φορά που κάνετε γιόγκα στην εγκυμοσύνη.

Επιπλέον, μπορεί να σας ζητηθεί να αποφύγετε τη γιόγκα εάν έχετε δυσλειτουργία της ηβικής σύμφυσης, καθώς το υπερβολικό τέντωμα μπορεί να προκαλέσει πόνο στην περιοχή της πυέλου.

Πριν ενσωματώσετε οποιοδήποτε είδος φυσικής κατάστασης στη ρουτίνα σας, είναι καλύτερο να μιλήσετε με το γιατρό σας. Μπορεί να σας συμβουλεύσει και να σας δώσει χρήσιμες συμβουλές για το πώς να ξεκινήσετε με ασφάλεια.

Βρείτε ποιες στάσεις σας ταιριάζουν

Δεν θα λειτουργήσει κάθε στάση για εσάς, ειδικά όσο πιο κοντά πλησιάζεται στην ημερομηνία του τοκετού. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι πρέπει συνεχώς να προσαρμόζετε αυτό που λειτουργεί για εσάς καθώς το μωρό σας μεγαλώνει. Κάντε έρευνα και μιλήστε με επαγγελματίες για να μάθετε πώς να κάνετε στάσεις γιόγκα ασφαλείς για την εγκυμοσύνη.

Γενικά, οι θέσεις που θα πρέπει να αποφύγετε είναι όσες ασκούν πίεση στην κοιλιά ή εμπεριέχουν βαθιές συστροφές. Πιο μετά στην εγκυμοσύνη σας θα πρέπει να αποφεύγετε οποιαδήποτε στάση που θα πρέπει να ξαπλώσετε ανάσκελα επίπεδα.

Λόγω της φύσης της εγκυμοσύνης, είναι πιο εύκολο να βιώσετε πόνο στην πλάτη και στις αρθρώσεις. Έτσι, εάν αντιμετωπίζετε σωματική δυσφορία, αποφύγετε τις στάσεις της γιόγκα που ασκούν πίεση στην πληγείσα περιοχή.

Παραμείνετε ενυδατωμένη

Είναι πιο εύκολο να αφυδατωθείτε ενώ είστε έγκυος. Οι ορμονικές και φυσικές αλλαγές της εγκυμοσύνης επιταχύνουν την απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών. Σε γενικές γραμμές, θα χρειαστεί να αυξήσετε την πρόσληψη νερού ενώ περιμένετε, και ακόμη περισσότερο εάν κάνετε οτιδήποτε σωματικά απαιτητικό.

Ως εκ τούτου, πρέπει να διασφαλίσετε ότι έχετε πρόσβαση στο νερό ενώ κάνετε γιόγκα ή οποιαδήποτε σωματική άσκηση και βεβαιωθείτε ότι πίνετε τακτικά.

Λάβετε μέρος σε ένα μάθημα προγεννητικής yoga

Εάν ξεκινάτε γιόγκα για πρώτη φορά ή/και δεν είστε εξοικειωμένοι με τις προγεννητικές στάσεις, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να συμμετάσχετε σε ένα μάθημα. Η εργασία μαζί με έναν επαγγελματία θα διασφαλίσει ότι έχετε τη σωστή φόρμα, η οποία είναι απαραίτητη για την πρόληψη τραυματισμών. Θα σας διδάξουν επίσης ποιες στάσεις είναι ασφαλείς.

Επιπλέον, η συμμετοχή σε μια τάξη μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε περισσότερο κίνητρο. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να στοχεύουν σε 150 λεπτά δραστηριότητας την εβδομάδα, άρα σχεδόν 30 λεπτά για 5 ημέρες.