Η πρώτη επίσκεψη του μωρού σας στον παιδίατρο είναι μία ευκαιρία να γνωρίσετε καλύτερα το νεογέννητό σας, να κάνετε ερωτήσεις και να συζητήσετε όποιες ανησυχίες έχετε.

Κατά την διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο γιατρός θα κάνει μια φυσική εξέταση της γενικής υγείας του μωρού, θα ελέγξει τα αντανακλαστικά του νεογέννητου και θα δώσει οδηγίες εάν υπάρχουν προβλήματα βάρους ή σίτισης.

Το πρώτο ραντεβού στον παιδίατρο σας θα γίνει 3-5 ημέρες μετά τη γέννηση. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός του παιδιού σαςμπορεί να θέλει να δει το μικρό σας νωρίτερα και περισσότερες από μία φορές τις πρώτες ημέρες. Για παράδειγμα, εάν ένα μωρό έχει ίκτερο ή προβλήματα βάρους ή σίτισης, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει καθημερινούς ελέγχους μέχρι να βελτιωθεί η κατάστασή του.

Γιατί ο πρώτος έλεγχος του μωρού γίνεται τόσο σύντομα μετά τη γέννηση;

Οι πρώτες μέρες της ζωής είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την υγεία του μωρού. Είναι ολοκαίνουργια στον κόσμο και μαθαίνου να τρώνε, να κοιμούνται και να προσαρμόζονται σε αυτό το παράξενο νέο περιβάλλον. Αλλά όλα είναι καινούργια και για εσάς – και οι γιατροί θέλουν να αισθάνεστε υποστήριξη. Γι’ αυτό θέλουν να δουν εσάς και το νέο σας μωρό μέσα σε 3 έως 5 ημέρες από τη γέννηση.

Πόσο νωρίτερα πρέπει να προγραμματίσω τον πρώτο έλεγχο του μωρού;

Το μωρό θα έρθει όταν είναι έτοιμο, οπότε μην ανησυχείτε να κανονίσετε το πρώτο ραντεβού στον παιδίατρο μέχρι να έρθει το μωρό. Αλλά αυτό που σίγουρα μπορείτε (και πρέπει) να κάνετε πριν έρθει το μωρό, είναι να επιλέξετε έναν παιδίατρο.

Τι θα συμβεί κατά το πρώτο ραντεβού με τον γιατρό του νεογέννητου;

Για αρχή, η νοσοκόμα θα συλλέξει τυχόν πρόσθετες φόρμες που συμπληρώσατε και θα σας κάνει μερικές ερωτήσεις, συμπεριλαμβανομένων εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες για τις οποίες θέλετε να μιλήσετε με τον γιατρό. Θα μετρήσουν επίσης το μήκος, την περίμετρο κεφαλιού και το βάρος του μωρού σας. Για να βεβαιωθούν ότι λαμβάνουν την πιο ακριβή μέτρηση βάρους, πιθανότατα θα ζητήσουν να είναι γυμνό το μωρό.

Αμέσως μετά, ο παιδίατρος θα έρθει και θα εξετάσει το διάγραμμα ανάπτυξης του μωρού μαζί σας για να βεβαιωθεί ότι η αύξηση βάρους και η ανάπτυξη του μικρού σας είναι σε καλό δρόμο. Θα σας κάνουν επίσης ερωτήσεις σχετικά με το πρόγραμμα ύπνου και σίτισης του μωρού σας, συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας που κάνει κακά και τσίσα κάθε μέρα, για να βεβαιωθεί ότι το μωρό έχει υγιή πέψη.

Στη συνέχεια, ο γιατρός θα κάνει μια ήπια εξέταση από το κεφάλι μέχρι τα νύχια για να ελέγξει τη γενική υγεία του μωρού και να αναζητήσει τυχόν σημάδια προβλημάτων ή αναπτυξιακών προβλημάτων. Μερικά από τα πράγματα που θα κάνουν περιλαμβάνουν:

  • Έλεγχος κεφαλιού – Ο γιατρός θα ελέγξει το σχήμα του κεφαλιού του μωρού σας και θα αισθανθεί τα μαλακά σημεία στην κορυφή για να βεβαιωθεί ότι είναι ακόμα μαλακά. Τα οστά του κρανίου εξαφανίζονται σταδιακά, καθώς το παιδί μεγαλώνει, αλλά οι γιατροί θέλουν να βεβαιωθούν ότι τα οστά δεν κλείνουν πολύ γρήγορα, δίνοντας στον εγκέφαλο λιγότερο χώρο για ανάπτυξη.
  • Έλεγχος ισχίου – Ο γιατρός θα περιστρέψει τα πόδια και τους γοφούς του μωρού για να ελέγξει για σημάδια δυσπλασίας ισχίου, το οποίο είναι ένα αναπτυξιακό πρόβλημα που σχετίζεται με το πώς σχηματίστηκε η άρθρωση του ισχίου.
  • Έλεγχος αντανακλαστικών – Ο γιατρός θα ελέγξει τα αντανακλαστικά του μωρού σας για να βεβαιωθεί ότι αναπτύσσεται κανονικά και να ελέγξει για νευρολογικά προβλήματα. Ο γιατρός σας θα παρατηρήσει εάν το μωρό θα πιάσει το δάχτυλό σας και θα βγάλει τα δάχτυλά του όταν αγγίξει το πόδι του. Ο γιατρός θα ελέγξει επίσης το αντανακλαστικό Moro του μωρού σας (γνωστό και ως αντανακλαστικό του ξαφνιάσματος), το οποίο είναι μια ακούσια απόκριση που το αναγκάζει να τεντώνει τα χέρια και τα πόδια του και να τα ξαναμαζεύει όταν τρομάζει.
  • Ομφάλιος λώρος – Ο γιατρός θα εξετάσει την περιοχή του αφαλού του μωρού και θα σας δώσει οδηγίες για το πώς να φροντίσετε τον ομφάλιο λώρο μέχρι να πέσει μόνος του.

Κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας, είναι η σωστή στιγμή να κάνετε ερωτήσεις στον παιδίατρο ή να συζητήσετε τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχετε. Φροντίστε να καταγράψετε τον αριθμό τηλεφώνου του και μάθετε τις ώρες που είναι διαθέσιμος, ώστε να μπορείτε να τηλεφωνείτε όποτε έχετε ερωτήσεις ή χρειάζεστε συμβουλές.

Ποιες ερωτήσεις πρέπει να κάνω στο γιατρό στο πρώτο ραντεβού του μωρού;

Αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή για να κάνετε στον παιδίατρο οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε σχετικά με την υγεία, την ανάπτυξη, τη διατροφή, τη ρουτίνα του μωρού σας και πολλά άλλα. Και καμία ερώτηση δεν είναι εκτός ορίων. Οι γιατροί ενδιαφέρονται πραγματικά να βοηθήσουν τα μωρά να ξεκινήσουν τη ζωή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θέλουν να βοηθήσουν τους νέους γονείς να αισθάνονται άνετα, καθώς εξοικειώνονται με το νέο τους ρόλο.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι ερωτήσεις σας δεν χρειάζεται να αφορούν μόνο το μωρό σας. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες ή ερωτήσεις σχετικά με τη δική σας υγεία και ευεξία, ο παιδίατρος μπορεί να ακούσει και να προτείνει πηγές που μπορεί να είναι χρήσιμοι.

Πόσο θα διαρκέσει ο έλεγχος του μωρού μου;

Τα περισσότερα ραντεβού με νεογέννητα έχουν προγραμματιστεί να διαρκέσουν περίπου 20 έως 30 λεπτά, αλλά είναι καλή ιδέα να περιμένετε ότι μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο σε περίπτωση που υπάρξουν απροσδόκητες καθυστερήσεις.

Πιθανότατα αντιμετωπίζετε πολλά νέα πράγματα τώρα που ήρθε το μωρό σας. Έτσι, ο γιατρός θέλει να βεβαιωθεί ότι εσείς – και άλλοι νέοι γονείς – έχετε απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σας πριν φύγετε, κάτι που μπορεί να πάρει λίγο επιπλέον χρόνο.

Τους επόμενους μήνες, το πρόγραμμα ελέγχου ευεξίας του μωρού σας θα περιλαμβάνει πολλά ακόμη ραντεβού σε συγκεκριμένες ώρες. Και καθώς μεγαλώνει, αυτά τα ραντεβού μπορεί να διαφέρουν σε διάρκεια ανάλογα με τις ανάγκες υγείας του μωρού σας.

Τι πρέπει να φέρω μαζί μου στο πρώτο ραντεβού με τον παιδίατρο;

Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε μαζί σας:

  • Το βιβλιάριο υγείας σας
  • Έγγραφα από το νοσοκομείο (προαιρετικά)
  • Ένα ημερολόγιο σίτισης
  • Πάνες και μαντηλάκια
  • Επιπλέον ζιπουνάκια
  • Μια κουβέρτα
  • Ένα μπιμπερό