Είναι γνωστό ότι μετά τον τοκετό μπορεί να εμφανιστεί μια σειρά διαταραχών ψυχικής υγείας, με γνωστότερη την επιλόχεια κατάθλιψη. Τώρα, σε νέα έρευνα των ερευνητών του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai, διαπιστώθηκε ότι οι μαμάδες με παρατεταμένα προβλήματα ψυχικής υγείας έως και τρία χρόνια μετά τον τοκετό μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες με ακανόνιστες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα ευρήματα που αναφέρονται στην αποδυναμωμένη ανοσία της μαμάς έχουν δημοσιευθεί στο American Journal of Reproductive Immunology.

Αποδυναμωμένο το ανοσοποιητικό της μαμάς εξαιτίας των ψυχικών διαταραχών

«Βρήκαμε ότι οι γυναίκες που είχαν κλινικά αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους ή/και διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD) δύο έως τρία χρόνια μετά τον τοκετό είχαν γενετικά στοιχεία υψηλότερου επιπολασμού της ενεργοποίησης του αμυντικού μηχανισμού του ανοσοποιητικού συστήματος», δήλωσε η Eynav Accortt, διευθύντρια του προγράμματος Αναπαραγωγικής Ψυχολογίας στο Cedars-Sinai.

«Αυτές οι γυναίκες φάνηκε επίσης να έχουν μειωμένη δραστηριότητα των γονιδίων που σχετίζονται με τις αντιικές ανοσολογικές αποκρίσεις που μπορούν να προσφέρουν στον οργανισμό προστασία από παθογόνα», συμπληρώνει. Σύμφωνα με το αμερικανικό CDC, περίπου 1 στις 8 γυναίκες εμφανίζουν σημαντικά συμπτώματα προγεννητικής διάθεσης και αγχώδεις διαταραχές που μπορεί να επηρεάσουν τη συνολική υγεία, τις καθημερινές δραστηριότητες και την οικογενειακή ζωή.

Μεγάλο μέρος της έρευνας για την ψυχική υγεία της μητέρας μέχρι σήμερα έχει επικεντρωθεί στην προγεννητική περίοδο και τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό. Οι ερευνητές εξέτασαν την ψυχική υγεία μαμάδων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δύο έως τρία χρόνια μετά τον τοκετό. Έδωσαν επίσης δείγμα αίματος και οι ερευνητές πραγματοποίησαν αναλύσεις διαφορικής έκφρασης γονιδίων.

«Σε αυτήν την προκαταρκτική έρευνα, εντοπίσαμε γενετικές διαφορές που σχετίζονται με τη φλεγμονή όταν συγκρίνουμε γυναίκες που παρουσιάζουν παρατεταμένα συμπτώματα διαταραχών διάθεσης και άγχους με εκείνες που δεν ανέφεραν κακή ψυχική υγεία. Θα χρειαστούν πρόσθετες μελέτες για μια βαθύτερη κατάδυση του ρόλου που μπορεί να παίξει η φλεγμονή σε επιλόχειες ασθένειες» αναφέρουν οι ερευνητές.

Στόχος μια εξέταση αίματος για τις μαμάδες σε κίνδυνο

Πρωταρχικός στόχος αυτής της έρευνας είναι να σχεδιαστεί μια εξέταση αίματος που θα ανιχνεύει ποιες γυναίκες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρές και παρατεταμένες διαταραχές της διάθεσης μετά τον τοκετό, λένε οι ερευνητές.

«Μια εξέταση αίματος θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε πρώιμες παρεμβάσεις για να παρέχουμε αποτελεσματικές θεραπείες και υποστήριξη σε κάθε μαμά που το χρειάζεται. Επόμενος στόχος είναι να κατανοήσουμε γιατί ορισμένες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάθλιψη, άγχος και μετατραυματικό στρες» καταλήγουν.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου

Τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης μπορεί να είναι πιο πιθανά – ή πιο σοβαρά – σε ορισμένα άτομα. Αυτοί είναι μερικοί παράγοντες:

Ιστορικό άγχους ή διαταραχών διάθεσης: Όσες αντιμετωπίζουν διπολικές διαταραχές, κατάθλιψη ή άγχος έχουν 30% έως 35% περισσότερες πιθανότητες να έχουν επιλόχειο κατάθλιψη. Ομοίως, οι μητέρες που είχαν συμπτώματα κατάθλιψης μετά από προηγούμενες εγκυμοσύνες είναι πιθανό να εμφανίσουν και πάλι.

Οικογενειακό ιστορικό: Όσοι έχουν μέλη στην οικογένεια, που έχουν εμφανίσει διαταραχές διάθεσης μετά τον τοκετό είναι πιο πιθανό να τις εμφανίσουν.